Μην χασετε

Mακροβιοτική: Άλλαξε τον τρόπο διατροφής σου όπως οι stars

Περισσότερο τρόπος ζωής, παρά δίαιτα, η μακροβιοτική φιλοσοφία προτείνει την κατανάλωση τροφών συμβατών με τις ανάγκες του σώματός μας, την εποχή και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, υποσχόμενη απώλεια κιλών, λαμπερό δέρμα αλλά και βελτίωση της κατάστασης της υγείας μας.

Με διάσημες fans όπως η Madonna και η Gwyneth Paltrow, που υποστηρίζουν ότι τους έχει αλλάξει την ζωή, η μακροβιοτική κερδίζει ολοένα και περισσότερους fans σε όλο τον κόσμο, παρά τον περιοριστικό χαρακτήρα της, αφού τα αποτελέσματά της είναι άμεσα ορατά, και η αποτελεσματικότητά της δεδομένη. Αν αγαπάς την ανατολίτικη (κινέζικη και ιαπωνική) κουζίνα και φιλοσοφία, αλλά είσαι και από τους ανθρώπους που δεν υποκύπτουν εύκολα σε πειρασμούς όσον αφορά την διατροφή τους, η μακροβιοτική υπόσχεται να αλλάξει την όψη και την σιλουέτα σου, και θα βελτιώσει την υγεία σου, ίσως βρήκες την δίαιτα που σου ταιριάζει.

Επινοημένη στο τέλος του 19ου αιώνα από τον Ιάπωνα στρατιωτικό γιατρό, Sagen Ishizuka, η μακροβιοτική βασίζεται στην παραδοσιακή ανατολίτικη κουζίνα. Ο Ishizuka, που υπέφερε από την κακή κατάσταση της υγείας του από νεαρή ηλικία, μετά από έρευνες του Δυτικού τρόπου ζωής, κατέληξε στο ότι αυτός είναι υπεύθυνος για πολλές παθήσεις, τις οποίες μπορούμε να καταπολεμήσουμε, στρεφόμενοι στις αρχές της παραδοσιακής, ιαπωνικής διατροφής- στην κατανάλωση, δηλαδή, ακατέργαστων τροφών και στην απουσία τροφών ζωικής προέλευσης.

Η φιλοσοφία πίσω από την μακροβιοτική συνδέεται με τον Βουδισμό, με τα γεύματα να έχουν σαφείς επιρροές από την ασιατική κουζίνα και το πρόγραμμα διατροφής να βασίζεται στην κατανάλωση ξηρών καρπών και λαχανικών, και στον περιορισμών τροφών ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Η μακροβιοτική σου δίνει την ευκαιρία να καταναλώσεις τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και φτωχές σε λιπαρά, που θα σε χορτάσουν και θα αλλάξουν το σώμα σου. Σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως το μαύρο ρύζι και το σιτάρι, προϊόντα από σόγια, φρούτα και λαχανικά πρωταγωνιστούν στις επιλογές σου.

Advertisements

Για τις γυναίκες, ένα ακόμα μεγάλο όφελος της μακροβιοτικής διατροφής είναι το γεγονός ότι αυτή είναι πλούσια σε φυτοοιστρογόνα- τα οποία ανακουφίζουν από το προ- εμμηνορυσιακό σύνδρομο και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ενώ, ακολουθώντας την, θα δεις άμεσα την επιδερμίδα σου να λάμπει. Σε βάθος χρόνου, η μακροβιοτική μειώνει9 τις πιθανότητες να εκδηλώσουμε στεφανιαία νόσο, και καθυστερεί το γήρας.

Εκτός από τις ακατέργαστες τροφές, η δίαιτα υπαγορεύει τα φρούτα και λαχανικά που καταναλώνουμε να είναι στην εποχή τους. Το καλοκαίρι, οι τροφές που καταναλώνουμε είναι πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, καλαμπόκι και φρούτα, αλλά και δημητριακά όπως το κους κους. Τους ψυχρότερους μήνες, συνίσταται η κατανάλωση λαχανικών όπως τα πράσα, τα παντζάρια και το σέλινο, που ευδοκιμούν, καθώς και σπόροι όπως το κεχρί και το φαγόπυρο.

Ο τρόπος ζωής που προτείνει η μακροβιοτική βασίζεται στην κινέζικη φιλοσοφία του Yin και του Yang- του τρόπου, δηλαδή, που αντίθετες δυνάμεις αλληλοσυνδέονται κι αλληλεξαρτώνται, προκειμένου να υπάρχει ισορροπία στην φύση. Σύμφωνα με την θεωρία, λοιπόν, οι άνθρωποι που ακολουθούν την μακροβιοτική, οφείλουν να καταναλώνουν τροφές που διατηρούν, με τον καλύτερο τρόπο, την ισορροπία μεταξύ yin και yang. Ένα σώμα που διατηρεί της ισορροπίες μεταξύ των δύο, δεν μπορεί παρά να είναι ένα υγιές σώμα.

Κατά κανόνα, την μακροβιοτική ακολουθούν άνθρωποι που επιθυμούν να ακολουθήσουν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής που συνδυάζει φυσική και πνευματική υγεία. Η διατροφή βασίζεται στην χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, και στην υψηλή κατανάλωση φυτικών ινών, με έμφαση με καρπούς και λαχανικά. Καρποί όπως το μαύρο ρύζι, το καλαμπόκι ή η βρώμη αποτελούν περίπου το 50%- 60% του κάθε γεύματος. Περιστασιακά, επιτρέπεται η κατανάλωση προϊόντων όπως τα ζυμαρικά, το ψωμί και τα noodles. Τα λαχανικά αποτελούν το 25%- 30% των γευμάτων της μακροβιοτικής καθημερινά, από τα οποία το 1/3 μπορεί να είναι σε ωμή μορφή. Τα όσπρια, και τα παράγωγά τους- όπως η σόγια και το tofu- πρέπει να αποτελούν το 10% της καθημερινής διατροφής όσων ακολουθούν την μακροβιοτική, ενώ, από τα γεύματα δεν πρέπει να λείπουν και οι ξηροί καρποί ή τα φύκια. Καθημερινά, πρέπει να καταναλώνονται ένα με δύο μπολ σούπας με βάση τα φασόλια της σόγιας. Όσον αφορά τις τροφές ζωικής προέλευσης, επιτρέπονται ψάρια και θαλασσινά, 2 με 3 φορές την εβδομάδα, πάντα σε συνδυασμό με μπαχαρικά ή αρτύματα όπως το horseradish, το wasabi, το ginger ή η μουστάρδα, τα οποία βοηθούν το σώμα να αποβάλλει τις τοξίνες που αυτά μπορεί να περιέχουν.

Αρκετές φορές την εβδομάδα επιτρέπεται η κατανάλωση εδώδιμων φρούτων (μήλα, αχλάδια, ροδάκινο, βερίκοκα, φράουλες), ενώ τροπικά φρούτα όπως το μάνγκο, ο ανανάς ή η παπάγια δεν συνίστανται. Γλυκές τροφές όπως η ζάχαρη, το μέλι ή η σοκολάτα πρέπει να αποφεύγονται και, αντ’ αυτών, να καταναλώνονται φυσικά γλυκά τρόφιμα, όπως τα αποξηραμένα φρούτα και το σιρόπι από ρύζι. Το μαγείρεμα πρέπει να γίνεται με μη- ραφιναρισμένα φυτικά έλαια, όπως το σησαμέλαιο ή το αραβοσιτέλαιο, ενώ επιτρέπεται η χρήση του φυσικού, θαλασσινού αλατιού.

Advertisements

timthumb

Η μακροβιοτική εστιάζει σε όλα τα αρνητικά της σύγχρονης, Δυτικής διατροφής, προσπαθώντας να τα εξαλείψει. Προτείνει μία διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, και υψηλή σε φυτικές ίνες και φυτοοιστρογόνα- γνωστά για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες ενώ, η χαμηλή περιεκτικότητά της σε θερμίδες, εγγυάται εντυπωσιακή απώλεια βάρους. Επιπλέον, οι αποτοξινωτικές ιδιότητες των τροφών που επιτρέπει, εγγυώνται λαμπερό δέρμα και πιο υγιή όψη. Από την άλλη, βέβαια, πρόκειται για έναν πολύ περιοριστικό τρόπο διατροφής, από τον οποίο απουσιάζουν πολύτιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως οι πρωτεΐνες, η βιταμίνη Β12, το σίδηρο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να νιώσεις, από τις πρώτες μέρες, έντονη κούραση, εξάντληση και κατάθλιψη. Σίγουρα πρέπει να αποφεύγεται από μικρά παιδιά και εφήβους, που είναι στην ανάπτυξη, αλλά και γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν.

 

10 SUPERFOODS ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΙΚΗΣ

1) Φυλλώδη, πράσινα λαχανικά: πλούσια σε βιταμίνες Α και C, φολικό οξύ, Β- καροτίνη, ασβέστιο και φυτικές ίνες

2) Πίκλες: Βοηθούν στην βελτίωση της πέψης

3) Καυτερές πιπεριές: Πλούσιες σε Β- καροτίνη

4) Μανιτάρια shitake: Γεμάτα βιταμίνες B και C αλλά και μέταλλα

Advertisements

5) Miso: Το ιαπωνικό παράγωγο της σόγιας χαρίζει στον οργανισμό πρωτεΐνες και υδατάνθρακες

6) Φασόλια: Πλούσια σε φυτικές ίνες

7) Ραπανάκια Daikon: Εξαιρετική πηγή βιταμίνης C

8) Δαμάσκηνα Umeboshi: Τα φρούτα, στην τουρσί εκδοχή τους, καταναλώνονται για τις αντιβακτηριδιακές τους ιδιότητες

9) Πράσινο τσάι: Προσφέρει στον οργανισμό τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά

10) Ξηροί καρποί: Μας χαρίζουν Ω-3 λιπαρά αλλά και μαγνήσιο, φολικό οξύ, ποτάσιο και βιταμίνη Ε.

Οι αρχές της μακροβιοτικής διατροφής

1) Να απολαμβάνεις το φαγητό και να είσαι ευγνώμων για τα γεύματά σου

2) Να καταναλώνεις μόνο ντόπιες τροφές, στην εποχή τους

3) Να είσαι συνετή όσον αφορά την ποσότητα και την ποιότητα των γευμάτων σου

4) Απόφυγε τις ακραίες λύσεις

5) Να μασάς καλά την κάθε μπουκιά σου

6) Μείωσε τον όγκο των γευμάτων σου

Οι αρχές της μακροβιοτικής φιλοσοφίας

1) Να είσαι γενναιόδωρος

2) Να είσαι υπεύθυνος και να παραδέχεσαι τα λάθη σου

3) Να ανακαλύπτεις την ζωή, μέσα από τις εμπειρίες σου

4) Να αναπτύσσεις την διαίσθησή σου

5) Να είσαι φιλικός

6) Να σέβεσαι όλα τα ζωντανά πλάσματα

7) Να είσαι συνετός με την οικολογική ισορροπία

8) Να κάνεις οικονομία

9) Να έχεις χιούμορ

10) Να εξασκείς την ενδοσκόπηση

11) Να προσπαθείς για να τελειοποιήσεις την τέχνη της ζωής

Advertisements

joytv.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα