Μην χασετε

Λαζάνια: Μια πεντανόστιμη συνταγή για το αγαπημένο πιάτo μικρών και μεγάλων

Ίσως από τα πιο αγαπημένα και χορταστικά φαγητά στον κόσμο να είναι τα λαζάνια. Χάρη σε αυτή την κλασική πεντανόστιμη συνταγή, σας δίνεται μια καλή ευκαιρία να μαζέψετε γύρω από το οικογενειακό τραπέζι τους αγαπημένους σας και να τους καταπλήξετε με τις μαγειρικές σας ικανότητες.

 

Τι θα χρειαστείτε

Για τα λαζάνια

  • 375 γραμμάρια φύλλα λαζάνια
  • 500 γραμμάρια φρέσκο τυρί μοτσαρέλα, τριμμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό

 

Advertisements

Για τη μπεσαμέλ

  • 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 1/2 φλιτζάνια γάλα
  • 1 φλιτζάνι φρέσκια τριμμένη παρμεζάνα

 

Για τον κιμά

  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο, ψιλοκομμένο
  • 4 σκελίδες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 700 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά
  • 300 γραμμάρια χοιρινό κιμά
  • 700 γραμμάρια πουρέ ντομάτας
  • 410 γραμμάρια θρυμματισμένες ντομάτες
  • 3 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ
  • 2 κύβους λαχανικών, θρυμματισμένους
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη και βασιλικό
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • Αλατοπίπερο

 

 

Advertisements

Τι πρέπει να κάνετε

Βήμα 1ο

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα καρότα, τα οποία μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Έπειτα σοτάρουμε το σκόρδο για 1 περίπου λεπτό, μέχρι να μυρίσει. Τέλος, ρίχνουμε τον μοσχαρίσιο και τον χοιρινό κιμά και τον τσιγαρίζουμε μέχρι να ροδίσει. Παράλληλα τον σπάμε με ένα κουτάλι σε μικρά κομμάτια.

 

Βήμα 2ο

Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά: τον πουρέ ντομάτας, τις θρυμματισμένες ντομάτες, τον ντοματοπελτέ, τους κύβους και τα αποξηραμένα βότανα. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν και σιγοβράζουμε. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 20-30 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να πήξει ελαφρώς η σάλτσα και να μαλακώσει το κρέας.

 

Βήμα 3ο

Στο μεταξύ φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ μας. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Το αφαιρούμε από την εστία και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά.

Advertisements

 

Βήμα 4ο

Έπειτα, σε χαμηλή φωτιά ρίχνουμε 1 φλιτζάνι γάλα, ανακατεύοντας αργά.Μόλις αναμειχθούν καλά, προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα σε δόσεις 1 φλιτζανιού, ανακατεύοντας πολύ καλά μετά από κάθε προσθήκη, έως ότου να χρησιμοποιηθεί όλο το γάλα και η σάλτσα να μην έχει σβώλους. 

 

Βήμα 5ο

Αυξάνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα της σάλτσας, ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι να πήξει (περίπου 6-7 λεπτά) και να καλύψει το πίσω μέρος της ξύλινης κουτάλας μας. Προσθέτουμε την παρμεζάνα και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το τυρί.

 

Βήμα 6ο

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200. Ρίχνουμε με κουτάλι 1 φλιτζάνι σάλτσα κιμά στη βάση ενός ταψιού 9×13 ιντσών και στη συνέχεια καλύπτουμε με φύλλα λαζάνια. (Κόβουμε τα φύλλα για να χωρέσουν πάνω από το κρέας εάν χρειάζεται.) Στρώνουμε με 2 φλιτζάνια σάλτσα κιμά (ή περισσότερα για να καλύψουμε τα ζυμαρικά), 1 φλιτζάνι μπεσαμέλ και το μισό τυρί μοτσαρέλα. Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις (αφήνοντας το υπόλοιπο τυρί για την κορυφή).

 

Βήμα 7ο

Ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα κιμά και τη μπεσαμέλ πάνω από το τελευταίο στρώμα  και από πάνω το υπόλοιπο τυρί μοτσαρέλα. Ψήνουμε για 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν τα λαζάνια. Γαρνίρουμε με μαϊντανό και το αφήνουμε να «σταθεί» για περίπου 10 λεπτά πριν το κόψουμε και το σερβίρουμε.

 

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα