Παραδοσιακό, ζουμερό κοτόπουλο κρασάτο. Ένα κυρίως πιάτο άκρως ελληνικό και πεντανόστιμο. Το κατάλληλο κυριακάτικο φαγητό.
Από τον Γιώργο Τσούλη
ΥΛΙΚΑ
- 1 κοτόπουλο, κομμένο σε 8 κομμάτια
- 2 μεγάλα κρεμμύδι, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 ξύλο κανέλας
- 4 κόκους μπαχάρι
- 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- 3 κ.σ. πελτέ
- 200 ml κόκκινο κρασί, ημίγλυκο
- 700 γρ. ντομάτα, ψιλοκομμένη
- 200 ml ζωμό λαχανικών
- 2 κ.σ. μέλι
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, τα κομμάτια κοτόπουλο και τηγανίζουμε για 3 με 4 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να αποκτήσουν ροδοκόκκινο χρώμα.
Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα, το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και σοτάρουμε για 3 με 4 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. Αδειάζουμε και τη δάφνη, το μπαχάρι, την κανέλα, τη πάπρικα, το κοτόπουλο και σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά.
Προσθέτουμε και τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 λεπτά. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Αδειάζουμε μέσα τη ντομάτα, το ζωμό και το αφήνουμε να βράσει για 40 με 45 λεπτά. Τα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε το μέλι, τσεκάρουμε το αλάτι, το πιπέρι και σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές.