Κις Λορέν με σπανάκι και κατσικίσιο τυρί: Μια ιδανική επιλογή για ορεκτικό ή συνοδευτικό
Από τον Άκη Πετρετζίκη
Υλικά
Για τη βάση
- 330 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 230 γρ. βούτυρο, κρύο, κομμένο σε κομμάτια
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κρόκο, από μεσαίο αβγό
- 40 γρ. νερό
- 1 κρόκο, από μεσαίο αβγό, αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό
Για τη γέμιση
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο
- 1 κρεμμύδι
- 250 γρ. σπανάκι baby
- αλάτι
- πιπέρι
- ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 380 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 2 αβγά, μεσαία
- 1 κρόκο, από μεσαίο αβγό
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1/2 ματσάκι σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
- 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- 380 γρ. κατσικίσιο τυρί
Διαδικασία
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι και τρίβουμε με τα χέρια μας για 2-3 λεπτά μέχρι το αλεύρι να κιτρινίσει και να αποκτήσει την υφή βρεγμένης άμμου.
Προσθέτουμε τον κρόκο αβγού και το νερό και πλάθουμε για λίγο μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη και να αποκτήσει μια ελαστική υφή. Με το που δέσει, σταματάμε να πλάθουμε.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη και τη μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για τάρτες διαμέτρου 28 εκ. και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και αφαιρούμε τη διάφανη μεμβράνη.
Τοποθετούμε 2 φύλλα λαδόκολλας στην επιφάνεια εργασίας και πασπαλίζουμε τη μία λαδόκολλα με αλεύρι.
Τοποθετούμε τη ζύμη πάνω στην αλευρωμένη λαδόκολλα, την πασπαλίζουμε με αλεύρι, και τη σκεπάζουμε με την άλλη λαδόκολλα.
Ανοίγουμε τη ζύμη με τη βοήθεια ενός πλάστη σε στρογγυλό σχήμα πάχους 0,5 εκ. και διαμέτρου μεγαλύτερη από 28 εκ. που είναι η φόρμα.
Αφαιρούμε τη λαδόκολλα πάνω από τη ζύμη και μεταφέρουμε τη ζύμη με τη βοήθεια του πλάστη στη στρογγυλή φόρμα.
Πιέζουμε τη ζύμη με τα δάχτυλά μας να κολλήσει στη φόρμα. Τη ζύμη που προεξέχει τη γυρίζουμε προς τα έξω γιατί με αυτό τον τρόπο θα κρατήσουμε τη ζύμη πιο ψηλά. Αν δεν το κάνουμε, η ζύμη θα συρρικνωθεί καθώς ψήνεται.
Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι δημιουργούμε τρύπες στην επιφάνεια της ζύμης και την καλύπτουμε με ένα φύλλο λαδόκολλας.
Τοποθετούμε πάνω στη λαδόκολλα φασόλια για βάρος, τα οποία φροντίζουμε να απλώσουμε ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια της ζύμης. Προσοχή! Τα φασόλια μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ξανά μόνο για βάρος και όχι να τα μαγειρέψουμε.
Ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφαιρούμε τη λαδόκολλα με τα φασόλια.
Αλείφουμε τη ζύμη με 1 κρόκο αραιωμένο σε 1 κ.σ. νερό και ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει η βάση της τάρτας.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά.
Για τη γέμιση
Προθερμαίνουμε ξανά τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το θυμάρι.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το θυμάρι, και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το σπανάκι και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, μέχρι να αποβάλει όλη την υγρασία του.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το ξύσμα λεμονιού, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
Αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη μέχρι να κρυώσει το μείγμα.
Ρίχνουμε σε ένα μπολ την κρέμα γάλακτος, τα αβγά, τον κρόκο αβγού, το σχοινόπρασο, το μοσχοκάρυδο, την παρμεζάνα, αλάτι, πιπέρι, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
Κόβουμε το κατσικίσιο τυρί σε φέτες.
Απλώνουμε στη βάση της τάρτας το σπανάκι και από πάνω τοποθετούμε τις φέτες του τυριού.
Περιχύνουμε την τάρτα με το μείγμα της κρέμας γάλακτος.
Ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα.
Αφαιρούμε την τάρτα από τον φούρνο και κόβουμε με ένα μαχαίρι τα πλαϊνά τοιχώματα της τάρτας που προεξέχουν.
Πασπαλίζουμε την τάρτα με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και κόβουμε σε κομμάτια.
Σερβίρουμε.