Μοναδικό σοκολατένιο κέικ με γάλα που θα σας ενθουσιάσει! Βάλτε το στο ψυγείο να κρυώσει και απολαύστε.
Από τον Άκη Πετρετζίκη
Συστατικά
- 550 γρ. γάλα
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 400 γρ. ζαχαρούχο γάλα
- 170 γρ. πραλίνα (κουβερτούρα)
- 200 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 180 γρ. ζάχαρη καστανή
- 220 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 5 αβγά, μεσαία
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.σ. κακάο
- 1 πρέζα αλάτι
- βούτυρο, για τη φόρμα
- κουβερτούρα πραλίνα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το ζαχαρούχο και μεταφέρουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση. Ανακατεύουμε συχνά για να μην πιάσει στον πάτο.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια. Αφήνουμε 10 δευτερόλεπτα να ζεσταθεί η κουβερτούρα και στη συνέχεια ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει τελείως.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.
Για το κέικ
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 5-6 λεπτά να αφρατέψει καλά το μείγμα.
Βάζουμε 2 κ.σ. από το αλεύρι και προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά. Περιμένουμε να απορροφηθεί το ένα για να βάλουμε το επόμενο.
Προσθέτουμε τη βανίλια και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
Σε ένα μπολ βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι, κακάο και ανακατεύουμε.
Μεταφέρουμε σε βουτυρωμένη φόρμα 20 εκ. με λαδόκολλα και ψήνουμε για 1 ώρα.
Τρυπάμε όλη την επιφάνεια του κέικ και όσο είναι ακόμα καυτό περιχύνουμε με το σιρόπι σε όλη την επιφάνεια του με τη βοήθεια μιας κουτάλας.