Μην χασετε

Η δίαιτα των μονάδων και γιατί να (μην) την κάνεις

Άλλη μια μόδα που φαίνεται να κερδίζει έδαφος στο διαδίκτυο, η δίαιτα των μονάδων, είναι μια διατροφή με λιγότερες υπερβολές από αυτές που έχουμε συνηθίσει στα προγράμματα που κάνουν εμφάνιση κατά περιόδους.

Zητήσαμε από την Κλειώ Δημητριάδου να μας “δώσει τα φώτα” της πάνω στην εν λόγω δίαιτα και να μας κάνει μια αξιολόγηση. Ιδού:Μια δίαιτα σαν και αυτή ωστόσο, που δε βασίζεται σε κανένα επιστημονικό εύρημα και σε καμία έρευνα δεν μπορεί να είναι ούτε ασφαλής ούτε όσο αποτελεσματική υπόσχεται.Η λογική αυτής της δίαιτας είναι το μέτρημα των μονάδων, καθώς κάθε τρόφιμο αντιστοιχεί σε κάποιες μονάδες. Ας πιάσουμε όμως τα πράγματα από την αρχή (σε εισαγωγικά είναι οι οδηγίες της δίαιτας και στη συνέχεια η αξιολόγησή τους):

• «Οι γυναίκες θα πρέπει να καταναλώνουν 6 με 7 μονάδες και οι άντρες 7-8». Εξατομίκευση δηλαδή πουθενά! Μια γυναίκα 60 κιλά θα πρέπει να τρώει τα ίδια με μια γυναίκα 100 κιλά…

Γίνεται και μια πρόταση για τις θηλάζουσες αλλά ευτυχώς με την προτροπή να συμβουλευτούν το γιατρό τους.

Advertisements

• «Στη συντήρηση πρέπει να καταναλωθούν 9 μονάδες και η συντήρηση θα πρέπει να κρατήσει όσο και η δίαιτα». Οι μονάδες της δίαιτας δεν έχουν κάποια βάση, οπότε και οι μονάδες της συντήρησης είναι σχετικές.

Μπορεί για κάποιον να είναι λίγες και για κάποιον άλλο πολλές, ανάλογα με το μεταβολισμό.

• «Τα τρόφιμα αντιστοιχούν σε 0 ή 1 μονάδες, ανεξάρτητα από την ποσότητά τους». Δεν είναι δυνατό να βάζουμε στην ίδια κατηγορία τα μακαρόνια και το γιαούρτι (1 μονάδα όπως θα δεις παρακάτω) και μάλιστα χωρίς να μετράμε ποσότητες. Για κάποια άτομα που δυσκολεύονται να βάλουν ένα όριο στο πόσο τρώνε, μια τέτοια μεθοδολογία μπορεί να είναι καταστροφική.

• «Τα τρόφιμα με μηδενικές μονάδες μπορείτε να τα καταναλώνετε όποτε θέλετε και σε όση ποσότητα θέλετε». Καμία προσπάθεια για διατροφική εκπαίδευση και για ορισμένα γεύματα μέσα στην ημέρα.

• «Δεν υπάρχει περιορισμός στην ποσότητα των τροφίμων, αρκεί να καταναλωθούν μέσα σε μία ώρα». Δηλαδή μπορεί κανείς να φάει πχ. όσο τυρί θέλει μέσα σε μία ώρα και να το μετρήσει σαν μία μονάδα, αλλά αν περάσει η ώρα θα πρέπει να το ξαναμετρήσει…

Advertisements

• «Το λάδι μετριέται ως μια μονάδα σε κάθε τρόφιμο που χρησιμοποιείται». Αν δηλαδή βάλουμε λάδι και στη σαλάτα και στο φαγητό, θα πρέπει να μετρήσουμε 2 μονάδες. Αυτό βγάζει νόημα, αλλά χωρίς να ορίσουμε πόσο λάδι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, μπορεί να ξεφύγουμε πολύ. Να σημειωθεί ότι 1 κουταλιά της σούπας λάδι μας δίνει 135 θερμίδες.

• «Μηδενικές μονάδες έχουν: όλα τα φρούτα εκτός από το καρπούζι, το πεπόνι, τα σταφύλια, τις μπανάνες, τα σύκα και τα τροπικά φρούτα (που έχουν 1 μονάδα), όλα τα λαχανικά εκτός από τις πατάτες, τα πατζάρια, το καλαμπόκι και τον αρακά (1 μονάδα), ο καφές, το κακάο, τα light αναψυκτικά, τα αφεψήματα, τα υποκατάστατα ζάχαρης, τα μπαχαρικά, το λεμόνι και το ξύδι». Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν έχουν μηδενικές θερμίδες οπότε δεν είναι λογικό να καταναλώνονται απεριόριστα.

«1 μονάδα δίνουν τα φρούτα και τα λαχανικά που αναφέρθηκαν παραπάνω, όλα τα κρεατικά, πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά, τα όσπρια, τα ζυμαρικά, το ρύζι, το τυρί, το γάλα, το γιαούρτι, τα αυγά, η ζάχαρη (ανά κουταλάκι), το μέλι, το αλκοόλ, η βρώμη, η σοκολάτα υγείας, οι ελιές, οι ξηροί καρποί και το ταχίνι.Σε μία μονάδα επίσης αντιστοιχεί 1 φέτα ψωμί, 1 πίτα χωρίς λάδι, 3 φρυγανιές, η ζύμη από 2 κομμάτια πίτσα (τα υλικά προσμετρώνται ξεχωριστά) και η ζύμη από 3 κομμάτια πίτα (επίσης η μέτρηση της γέμισης γίνεται επιπλέον)».

Τι να πρωτοσχολιάσουμε; Το ότι το ψάρι ισοδυναμεί με τη ζύμη από 2 κομμάτια πίτσα ή ότι το κοτόπουλο πιάνει τις ίδιες μονάδες με τη σοκολάτα υγείας;

Η δίαιτα των μονάδων δεν είναι μια ισορροπημένη διατροφή, παρά την παρότρυνση για την ποικιλία των τροφών. Ο οργανισμός και ο μεταβολισμός για να λειτουργούν φυσιολογικά χρειάζονται το τρίπτυχο: ποικιλία-μέτρο-ισορροπία και αυτό εξασφαλίζεται από τη μεσογειακή διατροφή!

Ευχαριστούμε την Δημητριάδου Κλειώ, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστήμιου, Msc στη συμβουλευτική ψυχολογία, Life Coaching Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (Κ.Ε.Κ.), www.coachmydiet.wordpress.com
shape.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα