Μία υπέροχη συνταγή για γουβαρλάκια με τόνο, που αξίζει να δοκιμάσετε!
Από τον Γιώργο Τσούλη
ΥΛΙΚΑ
- 250 γρ. τόνο, κονσέρβα σε νερό
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- ½ σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
- ½ πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε κυβάκια
- ¼ μάτσο μαϊντανό , ψιλοκομμένο
- ½ κ.σ. ρίγανη, ξερή
- 60 γρ. ψωμί, μπαγιάτικο ή φρυγανιά τριμμένη
- 3 ασπράδια αυγού
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για την κρέμα γιαουρτιού
- 40 γρ. βούτυρο
- 40 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ. κοσκινισμένο
- ½ lt γάλα, πλήρες
- 100 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό
- Χυμό από 1 λεμόνι
- Ξύσμα από ½ λεμόνι
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για το σερβίρισμα
Σουμάκ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στραγγίζουμε τον τόνο καλά και τον προσθέτουμε σε ένα μπολ μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά, το μαϊντανό, τη ρίγανη και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Παράλληλα, σε ένα multi χτυπάμε το ψωμί, μέχρι να διαλυθεί και αφού, διαλυθεί το προσθέτουμε στο παραπάνω μπολ.
Έπειτα, στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε τα ασπράδια και τα χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να γίνουν μία σφιχτή μαρέγκα.
Μόλις είναι έτοιμη, προσθέτουμε και τη μαρέγκα στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε εκ νέου από πάνω προς τα κάτω απαλά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Κατόπιν, πλάθουμε με τα χέρια, φορώντας γάντια μιας χρήσης, και δημιουργούμε στρογγυλά μπαλάκια των 40-50 γρ. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί φούρνου, που έχουμε στρώσει μία λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 180°C, στον αέρα, πάνω κάτω, για 15-20 λεπτά.
Για την κρέμα γιαουρτιού:
Τοποθετούμε μια βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να λιώσει.
Αφού λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς, ώστε να μην κολλήσει στην κατσαρόλα κι έπειτα, ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα με το σύρμα χειρός, για να μην κάνει σβόλους.
Στη συνέχεια, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το γιαούρτι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα.
Τέλος, περιχύνουμε τα γιουβαρλάκια με την κρέμα γιαουρτιού και σερβίρουμε με σουμάκ.
tips:
1. Προσέχουμε η ζύμη να μην είναι πολύ σφιχτή, ώστε να βγουν αφράτα.
2. Για μία πιο ελαφριά επιλογή, μπορούμε να προσθέσουμε μόνο γιαούρτι με λεμόνι στη σάλτσα.