Μην χασετε

Γιατί συνήθως παχαίνουμε το χειμώνα;

Για ποιο λόγο ξαφνικά μας είναι αδύνατον να αντισταθούμε στη θέα ενός λαχταριστού brownie ή ενός burger μόλις μπαίνει ο χειμώνας, ενώ το καλοκαίρι μπορούμε όλη μέρα να τρώμε μόνο καρπούζι και γιαούρτι;

Η επιστήμη δεν έχει ακόμα αποφανθεί εάν η τάση των περισσότερων ανθρώπων να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες λιπαρών τροφών το χειμώνα έχει να κάνει με κάποιο αρχέγονο ένστικτο που μας ωθεί να αποθηκεύσουμε ενέργεια προκειμένου να επιβιώσουμε στο κρύο ή απλά στο γεγονός ότι τέτοιους είδους τροφές είναι πιο συχνά μπροστά στα μάτια μας αυτούς τους μήνες (βλέπε χριστουγεννιάτικο τραπέζι ή απόκριες). Μερικές πάντως από τις θεωρίες που επιχειρούν να εξηγήσουν το φαινόμενο είναι οι εξής:

Ο χειμώνας ρίχνει τη διάθεσή σου; Οι υδατάνθρακες την ανεβάζουν!

Είναι γνωστό ότι το κρύο, η βροχή και το γεγονός ότι η νύχτα έχει μεγαλύτερη διάρκεια από τη μέρα είναι αρκετά για να κάνουν τον περισσότερο κόσμο να μην είναι fans του χειμώνα. Υπάρχει μάλιστα μια γνωστή διαταραχή που ονομάζεται SAD (Seasonal Affective Disorder) και αναφέρεται σε μια εποχιακή μορφή κατάθλιψης που πολλοί βιώνουν κατά τους χειμερινούς μήνες.

Advertisements

Και ποιος είναι ο πιο εύκολος τρόπος να αντιμετωπίσεις αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα; Να ενδώσεις σε μια μακαρονάδα με κρέμα γάλακτος και μπέικον ή να απολαύσεις ένα κρουασάν γεμιστό με πραλίνα! Η κατανάλωση υδατανθράκων έχει σχετιστεί από πολλές έρευνες με την αύξηση της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που έχει μεγάλη σημασία για την καλή ψυχολογία μας.

Κατά συνέπεια, το χειμώνα παχαίνουμε επειδή έχουμε την ανάγκη να νιώσουμε καλύτερα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να νιώθεις καλά χωρίς να παχύνεις. Την ίδια επίδραση στον εγκέφαλο με τους υδατάνθρακες έχουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Έτσι, μπορείς να ανεβάσεις τη διάθεσή σου χωρίς τις περιττές θερμίδες τρώγοντας σολομό και ξηρούς καρπούς.

Επιπλέον, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Yale διαπίστωσαν ότι την ίδια περίπου επίδραση έχει στη διάθεσή μας ό,τι ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος, όπως για παράδειγμα ένα ζεστό αφρόλουτρο.

Περισσότερες ώρες νύχτα; Μεγαλύτερη όρεξη για φαγητό!

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ, η τάση μας να τρώμε περισσότερο το χειμώνα μπορεί να εξηγηθεί από τους νόμους της φυσικής εξέλιξης. Φαίνεται λοιπόν πως, όπως οι αρχαίοι πρόγονοί μας που δεν είχαν ηλεκτρικό, νιώθουμε την ανάγκη να φάμε μεγαλύτερες ποσότητες και πιο γρήγορα όταν νυχτώνει νωρίς, γιατί στα κύτταρά μας είναι καταγεγραμμένη η δυσκολία να βρει κανείς τροφή στο σκοτάδι. Επιπλέον, λιγότερες ώρες ημέρας συνήθως σημαίνουν λιγότερες ώρες φυσικής δραστηριότητας.

Advertisements

Η κοινωνική ζωή μας το χειμώνα είναι πιο… παχυντική

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η αύξηση του βάρους μας το χειμώνα δεν σχετίζεται με τη βιολογία αλλά με τις συνήθειές μας. Σε όλο τον κόσμο, οι χειμερινοί μήνες περιλαμβάνουν ένα σωρό γιορτές από αυτές που συνοδεύονται με πολύ φαγητό.

Από την Ημέρα των Ευχαριστιών μέχρι τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά κι από την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου μέχρι τις Απόκριες, τα καλέσματα σε οικογενειακά τραπέζια και φιλικές συγκεντρώσεις όπου πρωταγωνιστούν το φαγητό και το ποτό είναι πολλά.

Έτσι, το χειμώνα έχουμε περισσότερες «ευκαιρίες» να απολαύσουμε γεύσεις πλούσιες σε λιπαρά, ζάχαρη και, βεβαίως, θερμίδες. Είναι λοιπόν αναμενόμενο να υποδεχόμαστε κάθε χρόνο την Άνοιξη με μερικά παραπανίσια κιλά τα οποία, όπως κάθε χρόνο, θα χάσουμε το καλοκαίρι.

shape.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα