Οι λόγοι, λοιπόν, που τα δόντια μας, μας προδίδουν ή πιο σωστά, εμείς οι ίδιοι προδίδουμε τα δόντια μας είναι και άλλοι, πέρα από τη ζάχαρη και την κακή υγιεινή.

Advertisements

Μπορεί να βουρτσίζετε επιμελώς τα δόντια σας και να έχετε αποκλείσει τη ζάχαρη από τη διατροφή σας, αλλά να συνεχίζετε τις επισκέψεις στον οδοντίατρο και να εξολουθείτε να έχετε ενοχλήσεις παρά τη συνέπειά σας στο πλήθος των βουρτσισμάτων κάθε βράδυ.
Οι λόγοι, λοιπόν, που τα δόντια μας μάς προδίδουν ή πιο σωστά, εμείς οι ίδιοι προδίδουμε τα δόντια μας είναι και άλλοι, πέρα από τη ζάχαρη και την κακή υγιεινή.

Συνήθειες που δεν το περιμέναμε, όπως η γυμναστική και τα στομαχικά προβλήματα, μπορούν να δράσουν ενάντια στη στοματική υγιεινή και το χειρότερο είναι πως η δράση τους μπορεί να πάρει μεγάλη έκταση, μέχρι να συνειδητοποιήσουμε το λάθος που κάνουμε, καθώς δεν είναι σίγουρα κάτι το προφανές.

Διαβάστε παρακάτω πέντε αίτιες μιας χαλασμένης οδοντοστοιχίας και φροντίστε να κόψετε άμεσα τις συνήθειες, που με ύπουλο τρόπο, χαλάνε το αστραφτερό σας χαμόγελο.

Αεροβική άσκηση

Advertisements

Γερμανική έρευνα έδειξε πως οι πολύωρες αεροβικές προπονήσεις κάνουν κακό στα λευκά σας δόντια αποδυναμώνοντας σταδιακά το σμάλτο που τα προστατεύει από τη διάβρωση και τις κουφάλες. Αν και ακούγεται τελείως παράλογο, υπάρχει εξήγηση και αποδίδεται στη μειωμένη παραγωγή σάλιου κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Το σάλιο είναι σημαντικό για την υγεία του στόματος, καθώς περιέχει μεταλλικά στοιχεία που θρέφουν τα δόντια και ουδετεροποιούν τα οξέα που προκαλούν τη διάβρωση και το σάπισμα των δοντιών.
Εκτός αυτού η κατανάλωση ενεργειακών ποτών γεμάτων με ζάχαρη, κατά τη διάρκεια της άσκησης, μπορεί να ενισχύσει τις βλαβερές συνέπειες της γυμναστικής και των παρελκόμενών της στη στοματική υγιεινή.

ΛΥΣΗ: Επειδή η γυμναστική είναι απαραίτητη, όσο απαραίτητα είναι και τα υγιή δόντια, φροντίστε να προστατέψετε τους κοπτήρες σας, βουρτσίζοντας πριν από κάθε προπόνηση, ώστε να είναι καθαρό στο στόμα από βακτήρια, που πιθανώς προκαλέσουν προβλήματα αργότερα. Επιπλέον, ξεπλένετε με νερό το στόμα σας, κάθε φορά που καταναλώνετε κάτι ζαχαρώδες ή με υψηλή οξύτητα, ενώ το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη μπορεί να βοηθήσει αυξάνοντας τη μειωμένη παραγωγή του σάλιου.

Άρση βαρών

Η αντανακλαστική κίνηση να σφίγγουμε τα δόντια μας κάθε φορά που σηκώνουμε βάρη, μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα στην απόδοσή μας, καθώς ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος σε μέρη του εγκεφάλου, που σχετίζονται με τον έλεγχο της κίνησης, αλλά κάνει πολύ κακό στα δόντια. Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς την πίεση που ασκείται εκείνη τη στιγμή στα δόντια, αυξάνοντας τις πιθανότητες να πάθετε ράγισμα και να προκαλέσετε έντονο πόνο στη γνάθο σας.

ΛΥΣΗ: Αν σηκώνετε τακτικά βάρη στο γυμναστήριο καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε το προστατευτικό μασελάκι, είτε αγοράζοντας ένα έτοιμο, είτε, ακόμα καλύτερα, κάνοντας παραγγελία ένα στα μέτρα σας από τον οδοντίατρό σας.

Advertisements

Φάρμακα

Δεν είναι λίγα τα φάρμακα στων οποίων τις παρενέργειες περιλαμβάνεται και η ξηρότητα του στόματος. Φάρμακα για τις αλλεργίες, την κατάθλιψη και την υπέρταση μειώνουν την παραγωγή του σάλιου στο στόμα δημιουργώντας έτσι συνθήκες στόματος δεκτικού στο σάπισμα και τη διάβρωση των δοντιών. Είναι γνωστό άλλωστε, πως η ελλειμματική παραγωγή σάλιου μπορεί να καταστρέψει τα δόντια μέσα σε περίοδο λίγων μηνών, οπότε καλό είναι να μην την παίρνετε καθόλου αψήφιστα.

ΛΥΣΗ: Οι τσίχλες και οι καραμέλες χωρίς ζάχαρη βοηθούν στην αντιμετώπιση της ξηροστομίας και καλό είναι να αποφεύγετε τροφές όξινες και πλούσιες σε ζάχαρη που μπορούν μονάχα να ενισχύσουν τη διάβρωση των ήδη απροστάτευτων δοντιών.

Καούρα

Η κακή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και συγκεκριμένα η περίπτωση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, μπορεί να οδηγήσει το στομαχικό οξύ στη στοματική κοιλότητα, προκαλώντας διάβρωση του σμάλτου των δοντιών, όπως καταφέρνει και ένα ανθρακούχο αναψυκτικό, με τη σημαντική διάφορα ότι το οξύ του στομάχου είναι ακόμα ισχυρότερο.

Advertisements

ΛΥΣΗ: Εάν λοιπόν, ο οδοντίατρός σας παρατηρήσει χαλασμένα δόντια στο πίσω μέρος του στόματος, τότε είναι πιθανό η αιτία να είναι η παλινδρόμηση. Σε αυτή την περίπτωση αντιμετωπίστε την καούρα με ειδική φαρμακευτική αγωγή που θα σας προτείνει ο γιατρός που σας παρακολουθεί.

Βούρτσισμα μετά το γεύμα

Μη βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά την κατανάλωση όξινων τροφών, όπως είναι οι χυμοί φρούτων, τα φρούτα, το κόκκινο κρασί και τα αναψυκτικά, καθώς έτσι βουρτίζετε και διαβρώνετε τον αποδυναμωμένο από το οξύ σμάλτο των δοντιών.

ΛΥΣΗ: Ξεπλένετε το στόμα σας με νερό μετά από κάθε γεύμα και περιμένετε 40 λεπτά μέχρι να βουρτσίσετε τα δόντια σας, ώστε να έχει το χρόνο το σάλιο να επανανεργοποιήσει το σμάλτο στις ευαίσθητες περιοχές.

clickatlife.gr

Advertisements
Advertisements