Αρνάκι στη γάστρα με πατάτες, ένα κατεξοχήν νόστιμο, εγγυημένο και παραδοσιακό πιάτο για το πασχαλινό τραπέζι.
Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Υλικά
-
3 φέτ. μπέικον
-
2 σκελ. σκόρδο
-
1 κλων. φρέσκο δεντρολίβανο
-
1 κλων. φρέσκια ρίγανη
-
1 αρνίσιο μπούτι γύρω στα 1.700 γραμ
-
1 κ. πατάτες
-
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
-
1/3 φλ. ελαιόλαδο
-
1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
-
1 δαφνόφυλλο
-
Αλάτι
-
Πιπέρι
Διαδικασία
Ψιλοκόβουμε πρώτα το σκόρδο με το μπέικον, τη ρίγανη και το δεντρολίβανο.
Κάνουμε τρύπες με τη μύτη του μαχαιριού στο κρέας για το αρνί στη γάστρα και μπήγουμε το αρωματικό μείγμα (μπέικον, σκόρδο, μυρωδικά).
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αρκετό σε όλο το μπούτι.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς. Τις αραδιάζουμε στη γάστρα.
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε στα έξι. Τα προσθέτουμε στις πατάτες.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε το μπούτι πάνω στα λαχανικά.
Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το κρασί.
Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο.
Σκεπάζουμε καλά τη γάστρα.
Για το ψήσιμο
Ψήνουμε σε φούρνο για 1 ώρα και 15΄ στους 180°C στις αντιστάσεις.
Μετά την πρώτη ώρα ελέγχουμε τα υγρά του ταψιού. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα.
Ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 20΄.
Μυστικό
Η χρήση του μπέικον (ψιλοκομμένο μαζί με τα μυρωδικά) θα δώσει στο κρέας περισσότερη υγρασία – λιπαρή ουσία και θα βοηθήσει ώστε το μπούτι να μη στεγνώσει κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Συγχρόνως το κρέας αρωματίζεται ενώ ψήνεται.