Μην χασετε

Μαγειρίτσα: Οι 3 πεντανόστιμες εναλλακτικές συνταγές που αξίζει να δοκιμάσετε

Αν θέλετε φέτος να δοκιμάσετε τη μαγειρίτσα σε μια λίγο διαφορετική εκδοχή, φτιάξτε μία από τις παρακάτω συνταγές!

Advertisements

 

Χορτοφαγική μαγειρίτσα

Από τον ΗΛΙΑ ΜΑΜΑΛΑΚΗ

 

Υλικά

  • 1 κιλό διάφορα μανιτάρια (πλευρώτους, πορτομπέλο, σαμπινιόν), σε μέτρια κομμάτια
  • 500γρ. αντίδια, σε χοντρά κομμάτια
  • 1 κιλό μαρούλια, σε χοντρά κομμάτια
  • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ελαιόλαδο
  • 3 φλιτζάνι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 φλιτζάνι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι ρύζι νυχάκι
  • 3 αβγά
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

 

Διαδικασία

  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε ελαφρά το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι για 1-2 λεπτά μέχρι να ξανθύνουν και να βγάλουν τα αρώματά τους.
  • Ρίχνετε μέσα τα μανιτάρια και τα σοτάρετε ανακατεύοντας συνέχεια για 5 λεπτά. Ρίχνετε μέσα τα χοντροκομμένα αντίδια και τα μαρούλια. Προσθέτετε 1½ λίτρο νερό, κλείνετε με καπάκι και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα χόρτα.
  • Περίπου 25 λεπτά πριν το τέλος ρίχνετε μέσα το ρύζι και λίγο επιπλέον νερό, αν χρειαστεί. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι.

Για το αβγολέμονο:

Χωρίζετε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια σε δύο μπολ. Χτυπάτε τα ασπράδια με έναν αβγοδάρτη μέχρι να γίνουν μαρέγκα και κατόπιν τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν. Ενώνετε κρόκους και μαρέγκα χτυπώντας απαλά. Προσθέτετε σιγά-σιγά το λεμόνι και ανακατεύετε.

Advertisements

Με μια κουτάλα παίρνετε ζουμί από την κατσαρόλα και το ρίχνετε στο μίγμα των αβγών χτυπώντας δυνατά με τον αβγοδάρτη. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία περίπου τέσσερις-πέντε φορές. Περιχύνετε το φαγητό με το αβγολέμονο και ανακινείτε με την κατσαρόλα να πάει παντού. Αφήνετε να πάρει μια βράση, αποσύρετε το σκεύος και σερβίρετε πασπαλίζοντας με επιπλέον άνηθο αν θέλετε.

 

 

Μαγειρίτσα κοτόπουλο

Από τον ΓΙΩΡΓΟ ΤΣΟΥΛΗ

 

Υλικά

  • 1500 ml ζωμό, κοτόπουλο
  • 500 γρ. μπούτι κοτόπουλο, κομμένο σε κομμάτια
  • 500 γρ. συκωτάκια, κοτόπουλο
  • 300 γρ. φρέσκο κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες
  • 100 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 3 αυγά, medium, κρόκους
  • 1 μαρούλι, χοντροκομμένο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • ½ μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο
  • Χυμός από 2 με 3 λεμόνια

 

 

Advertisements

Διαδικασία

  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό, μόλις βράσει ρίχνουμε τα συκωτάκια και τα ζεματάμε για 10 λεπτά σε βραστό νερό. Τη σουρώνουμε και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  • Με ένα μαχαίρι κόβουμε τα συκώτια σε πολύ μικρά κομματάκια, τα βάζουμε σε ένα μπολ και την αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το κρεμμύδι, τo κοτόπουλο και τα τσιγαρίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για 3-4 λεπτά.
  • Ρίχνουμε και τα συκωτάκια και συνεχίζουμε για 1 λεπτό. Έπειτα, αδειάζουμε στην κατσαρόλα, το ζωμό , το ρύζι, το μαρούλι, το φρέσκο κρεμμύδι, αλατοπιπερώνουμε και σιγομαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30-40 λεπτά.
  • Μόλις είναι έτοιμη η μαγειρίτσα, ρίχνουμε τον άνηθο, , ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και συνεχίζουμε το βράσιμο για 2-3 λεπτά.
  • Χτυπάμε με το σύρμα χειρός τους κρόκους σε ένα μπολ, προσθέτουμε τον χυμό των λεμονιών και λίγο ζεστό ζουμί από το φαγητό συνεχίζοντας το χτύπημα.
  • Ρίχνουμε το αυγολέμονο στη μαγειρίτσα, βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει μια βράση. Μόλις είναι έτοιμο αποσύρουμε και σερβίρουμε.

 

tip:

Αν δεν θέλετε να ζεματίσουμε τα συκωτάκια μπορούμε να τα βάλουμε σε ξινόγαλα.

 

 

Κόκκινη μαγειρίτσα με σπανάκι

Από την ΕΛΕΝΗ ΨΥΧΟΥΛΗ

 

Υλικά

  • 1 μικρή συκωταριά από κατσικάκι
  • 1 κιλό σπανάκι
  • ½ κιλό φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 5 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας ή ένα κιλό ώριμες φρέσκες ντομάτες, τριμμένες
  • 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

 

Διαδικασία

  • Ζεματάτε για 10 λεπτά τη συκωταριά σε άφθονο νερό, τη στραγγίζετε και την κόβετε σε μικρά κομματάκια.
  • Σοτάρετε στο ελαιόλαδο τη συκωταριά, μαζί με τα κρεμμυδάκια και το κρεμμύδι. Προσθέτετε το σπανάκι, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά, μέχρι να μαραθεί το σπανάκι.
  • Σβήνετε με το κρασί και, μόλις εξατμιστεί, ρίχνετε την ντομάτα με τη ζάχαρη. Αν βάλετε πελτέ, τον διαλύετε σε μερικές κουταλιές νερό.
  • Προσθέτετε μισό ποτήρι νερό, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε και σιγομαγειρεύετε το φαγητό μέχρι να ψηθούν τα συκωτάκια. Βγαίνει σαν πηχτή σούπα. Ρίχνετε το χυμό λεμονιού, ανακατεύετε και σερβίρετε.

Πηγές: olivemagazine.gr   giorgostsoulis.com

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα