Πως να φτιάξετε ένα πεντανόστιμο και αρωματικό κέικ πορτοκάλι! Εύκολο, χωρίς μίξερ, ιδανικό για κάθε ώρα και στιγμή. Ειδικά αν νηστεύεις ή είσαι vegan.
Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Υλικά
- 1/2 φλ. ζάχαρη καστανή (κατά προτίμηση)
- 1/2 φλ. ηλιέλαιο ή σουσαμέλαιο
- 2 κ.σ. κονιάκ
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
- 1 πρέζα/ες αλάτι
- 1 φλ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρικής
- 1 ½ φλ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 ½ κ.γ. baking
- 1/2 φλ. σταφίδες ανάμεικτες
Διαδικασία
Για το νηστίσιμο κέικ πορτοκάλι, πριν ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε τη συνταγή μας, θα πρέπει όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για το νηστίσιμο κέικ πορτοκάλι. Το αλεύρι πρέπει να είναι κοσκινισμένο και ο φούρνος να είναι σωστά προθερμασμένος για να φουσκώσει σωστά το κέικ πορτοκαλιού νηστίσιμο.
Βάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το λάδι, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το αλάτι και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε.
Διαλύουμε την σόδα μέσα στο χυμό και την προσθέτουμε στο μείγμα για το κέικ νηστίσιμο με πορτοκάλι.
Ανακατεύουμε το αλεύρι ολικής άλεσης με το baking powder και το ρίχνουμε στα υγρά.
Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι το μείγμα για κέικ μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά.
Προσθέτουμε και τις σταφίδες.
Για το ψήσιμο
Ισομοιράζουμε σε λαδωμένη φόρμα για κέικ μιας χρήσεως το μείγμα για το κέικ.
Ψήνουμε στους 170 °C αντιστάσεις για 30 λεπτά ή στον αέρα στους 160 °C για 20-25 λεπτά και θα γίνει φανταστικά αφράτο.
Για το σερβίρισμα
Σερβίρεται πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη και συνοδεύει τέλεια τον καφέ σας. Είναι εκπληκτικά αφράτο.
Το γλυκό της Αργυρώς είναι έτοιμο να το απολαύσετε!