Μην χασετε

Κριθαρότο με γαρίδες: Ένα πεντανόστιμο πιάτο που πρέπει να δοκιμάσετε

Ένα πεντανόστιμο κρεμώδες κριθαρότο που μυρίζει θάλασσα και θυμάρι!

Advertisements

 

Από τον Γιώργο Τσούλη

 

ΥΛΙΚΑ

  • 10 γαρίδες, καθαρισμένες (κρατάμε τα κελύφη και το κεφάλι αλλά κόβουμε το σημείο με τα μάτια )
  • 100 ml Ελαιόλαδο
  • 1 στικ σέλερι, ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 250 γρ. κριθαράκι, μέτριο
  • 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή
  • 5 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
  • 70 ml λευκό κρασί
  • 150 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 250 ml ζωμό λαχανικών
  • Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι, για τις γαρίδες
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τα κελύφη και το κεφάλια από τις γαρίδες και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά.

Τα μεταφέρουμε σε ένα δοσομετρικό (ή ένα μούλτι), προσθέτουμε τα 100 ml ελαιόλαδο και τα πολτοποιούμε καλά με ένα ραβδομπλέντερ. Περνάμε το μείγμα από μία σίτα και αφήνουμε στην άκρη.

Στη συνέχεια, τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, το σέλερι, το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν καλά.

Προσθέτουμε το σκόρδο, μαγειρεύουμε για 2 λεπτά και προσθέτουμε το κριθαράκι. Ανακατεύουμε συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα ώστε να μην κολλήσει το κριθαράκι στον πάτο της κατσαρόλας.

Advertisements

Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Μετά, προσθέτουμε τον πελτέ, την πάπρικα, το θυμάρι και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα. Προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ, τον ζωμό από τα κελύφη και ανακατεύουμε.

Τέλος, προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών σε δόσεις, περιμένοντας να απορριφθεί η πρώτη δόση πριν προσθέσουμε την επομένη. Μαγειρεύουμε μέχρι να γίνει ένα κρεμώδης μείγμα και αλατοπιπερώνουμε.

Παράλληλα, αδειάζουμε σε ένα μπολ τις γαρίδες, τις πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, τις αλατοπιπερώνουμε και τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει, σοτάρουμε τις γαρίδες για 1-2 λεπτά από την κάθε πλευρά, προσθέτουμε ξύσμα λεμονιού, σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Μόλις ετοιμαστεί το κριθαρότο, πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, σχοινόπρασο και σερβίρουμε ζεστό με τις γαρίδες.

 

giorgostsoulis.com

 

Advertisements

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα