Μπορείτε να το παραδεχτείτε ανοιχτά, θα σας καταλάβουμε όλοι: η μπεσαμέλ είναι το δώρο του Θεού στους ανθρώπους. Τι να κάνουμε, ψέματα να πούμε; Αφού λοιπόν την λατρεύουμε που την λατρεύουμε, ας φροντίσουμε τις «αμαρτωλές» εκείνες φορές που την τρώμε να την κάνουμε όσο καλύτερη γίνεται, ώστε να αξίζουν οι έξτρα θερμίδες. Για αυτό και βρήκαμε για εσάς την πιο λαχταριστή, αφράτη, αέρινη, πεντανόστιμη συνταγή για τέλεια μπεσαμέλ, από τα χεράκια του ίδιου του Mario Batali! Και πιστέψτε μας, είναι πανεύκολη.
Υλικά
5κ.σ. βούτυρο
4κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κούπες γάλα
2κ.γ. αλάτι
1/2κ.γ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
1. Σε ένα μεσαίο κατσαρολάκι, ζεστάνετε το βούτυρο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να γίνει ένα απαλό μείγμα. Δυναμώστε λίγο τη φωτιά και αφήστε το να μαγειρευτεί μέχρι να πάρει μια ελαφριά χρυσή απόχρωση, γύρω στα 7 λεπτά.
2. Στο μεταξύ, ζεστάνετε το γάλα σε ένα άλλο κατσαρολάκι μέχρι να βράσει. Έπειτα προσθέστε το καυτό γάλα στο μείγμα με το βούτυρο μία-μία κούπα τη φορά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι το μείγμα να δέσει και να ομογενοποιηθεί. Αφήστε το να πάρει μια βράση και έπειτα αφήστε το στη φωτιά για άλλα 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
3. Πάρτε τη κατσαρόλα από το μάτι, ρίξτε όσο αλάτι πιστεύετε πως χρειάζεται και μετά το μοσχοκάρυδο, και αφήστε την στην άκρη μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε.