Μην χασετε

Αυτά είναι τα 10 πράγματα του σπιτιoύ μας που συχνά ξεχνάμε να καθαρίσουμε

Δεν θέλουμε να σας αγχώσουμε, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα μέσα στο σπίτι που θέλουν καθάρισμα πιο συχνά από όσο νομίζουμε. Και ίσως δεν μπορείτε καν να τα φανταστείτε! Ας δούμε τη λίστα από σημεία που συνήθως αμελούμε, όταν καθαρίζουμε το σπίτι μας.

Advertisements

Από τη Σοφία Κροκιδά

 

Τηλεχειριστήρια

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, η επιφάνεια ενός τηλεχειριστηρίου είναι μέσα στη λίστα με τα αντικείμενα με τα περισσότερα μικρόβια.

Ακόμα κι αν όταν βλέπετε τηλεόραση τρώτε βραστά λαχανικά και όχι τσιπς και πάλι μένουν υπολείμματα τροφών στο τηλεκοντρόλ σας. Και σίγουρα σας έχει τύχει να ανάψετε το κλιματιστικό χωρίς πρώτα να πλύνετε τα χέρια σας.

Υπάρχουν άπειροι τρόποι να μεταφέρετε μικρόβια στα αντικείμενα αυτά, τα οποία οι περισσότεροι από εμάς καθαρίζουμε σπάνια. Ένα αντισηπτικό πανάκι αρκεί για να «καθαρίσετε».

 

Διακόπτες

Advertisements

Δεν θέλουμε να σας τρομάξουμε, αλλά όχι, το κάθισμα της τουαλέτας δεν είναι το πιο βρώμικο σημείο του σπιτιού σας. Μάλλον είναι οι διακόπτες των φώτων. Γι’ αυτό καλό είναι να τους καθαρίζετε με ένα αντισηπτικό πανάκι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

 

Καφετιέρες

Μήπως τελευταία ο καφές στο σπίτι σας έχει μια περίεργη γεύση; Τότε μάλλον ήρθε η ώρα να καθαρίσετε τη μηχανή… από μέσα. Πρώτα αφαιρέστε όλα τα κομμάτια που μπορούν να βγουν και πλύνετέ τα καλά, ή βάλτε τα στο πλυντήριο πιάτων. Τέλος, καθαρίστε το εσωτερικό της μηχανής λειτουργώντας την μια φορά με νερό και λευκό ξίδι.

 

Το εσωτερικό των κάδων

Ακόμα κι αν οι σακούλες που χρησιμοποιείτε δεν στάζουν, τα μικρόβια θα βρουν τον τρόπο να δραπετεύσουν. Φυσικά δεν χρειάζεται να πλένετε τον κάδο κάθε φορά που πετάτε τα σκουπίδια, αλλά είναι καλό να το κάνετε μία στις τόσες. Μπορείτε απλά να πλύνετε τον κάδο στην αυλή ή στο μπαλκόνι σας ή να αυτό δεν γίνεται, στην μπανιέρα σας, με λίγη χλωρίνη και νερό και… καθαρίσατε!

 

Advertisements

Χτένες και βούρτσες

Αν περιποιείστε μια χτένα σωστά, μπορεί να κρατήσει ακόμα και τρία χρόνια! Τι σημαίνει όμως «σωστά»; Σημαίνει να βγάζετε τις τρίχες που έμειναν μετά από κάθε χρήση, και μια φορά τον μήνα να την πλένετε με σαμπουάν και να την αφήνετε όλο το βράδυ να στεγνώσει. Επίσης, μην ξεχνάτε να κόβετε με ψαλιδάκι τις μπλεγμένες τρίχες που «παγιδεύονται».

 

Τα αντικείμενα του μπάνιου

Σίγουρα ξέρετε ότι δεν πρέπει να αφήνετε ακάλυπτη την οδοντόβουρτσά σας, σωστά; Γιατί μπορεί να γεμίσει με απαίσια και αόρατα μικρόβια όταν τραβάτε το καζανάκι της τουαλέτας.

Το ίδιο συμβαίνει και με όλα τα αντικείμενα που διακοσμούν το μπάνιο σας, από τα χαριτωμένα κοχυλάκια που έχετε απλώσει στο μάρμαρο μέχρι τη θήκη του σαπουνιού και όλα τα άλλα όμορφα αντικείμενά σας. Τα καθαρίζετε με νερό και σαπούνι ή με αντισηπτικά πανάκια. Καλύτερα, σε καθημερινή βάση!

 

Σφουγγάρια και βούρτσες πιάτων

 

Τα σφουγγάρια, τα πανάκια και οι βούρτσες που καθαρίζουμε τα πιάτα μας, σύμφωνα με την ίδια έρευνα του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, είναι από τα πιο βρώμικα αντικείμενα του σπιτιού.

Φροντίστε να βάζετε τα σφουγγάρια στον φούρνο μικροκυμάτων για λίγα λεπτά. Ή να τα πλένετε καλά με χλιαρό νερό και σαπούνι και να τα αφήνετε σε όρθια θέση για να στεγνώνουν καλά, ώστε να σκοτώσετε τα βακτηρίδια. Πλύνετε τα βουρτσάκια των πιάτων στο πλυντήριο πιάτων, ώστε να τα κρατήσετε λίγο περισσότερο.

 

Το πλυντήριο

Τα καινούρια πλυντήρια έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Έχουν όμως και ένα κακό. Μαζεύουν μούχλα πιο εύκολα και πιο συχνά. Γι’ αυτό και πολλές φορές τα ρούχα σας ίσως μυρίζουν λίγο περίεργα, ακόμα κι αν μόλις τα πλύνατε.

Αντί να προσπαθείτε να «σκεπάσετε» τη μυρωδιά με αρωματικά συρταριού και άλλα κόλπα, φροντίστε να πλένετε το πλυντήριό σας καλά μια στις τόσες. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να το βάλετε να λειτουργήσει σε κανονική πλύση και σε υψηλή θερμοκρασία, χρησιμοποιώντας μόνο ξίδι αντί για απορρυπαντικό.

 

Αεραγωγοί κλιματιστικών και καλοριφέρ

Κι όμως, οι αεραγωγοί των κλιματιστικών είναι η πηγή του εσωτερικού καθαρισμού και θα πρέπει να καθαρίζονται κάθε τρία με πέντε χρόνια προκειμένου να αποφεύγετε επιπλέον μόλυνση του αέρα μέσα στο σπίτι σας. Επιπλέον, δεν πρέπει να αμελείτε τον καθαρισμό των φίλτρων.

Αν έχετε καλοριφέρ φροντίστε να τα καθαρίζετε καλά σε όλη τους την επιφάνεια με ένα βρεγμένο πανάκι. Τα βρώμικα ή σκονισμένα καλοριφέρ μπορούν να πάρουν φωτιά, όσο περίεργο κι αν σας ακούγεται.

 

Λάμπες

Κι όμως, ακόμα και οι λάμπες θέλουν καθάρισμα. Κάποτε χάλαγαν πριν προλάβουν να σκονιστούν και να γίνουν αιτία πυρκαγιάς. Σήμερα όμως οι νέες λάμπες διαρκούν πολύ περισσότερο και τις αλλάζουμε πολύ πιο σπάνια. Οι λάμπες LED διαρκούν μέχρι και έξι φορές περισσότερο από τις κλασικές, που σημαίνει ότι αναπόφευκτα θα μαζέψουν ένα παχύ στρώμα σκόνης που μπορεί να προκαλέσει φωτιά.

Από τη Σοφία Κροκιδά
ΠΗΓΗ

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα