Μπορεί για τους γονείς να φαίνεται αυτονόητο ότι το παιδί θα αγαπά τους συγγενείς και οικογενειακούς φίλους. Τα παιδιά όμως, όπως και όλοι μας, χρειάζεται να εξοικειωθούν και να περάσουν ποιοτικό χρόνο με κάποιον για να τον αντιληφθούν ως μέλος της οικογένειας.
Ίσως λοιπόν έχετε έρθει και εσείς αντιμέτωποι με ένα παιδί που κλαίει σπαραχτικά γιατί το φίλησε η θεία ή το πήρε αγκαλιά η γιαγιά. Υπάρχουν όμως τρόποι να φέρετε τους μπόμπιρες κοντά στους συγγενείς σας χωρίς ατελείωτες διαπραγματεύσεις, δωροδοκίες ή φωνές. Και επειδή των φρονίμων τα παιδιά… τα πάνε καλά με τους συγγενείς, δώστε προσοχή.
Όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά
Δεν εννοούμε να τους φορτωθείτε ολόκληρα μερόνυχτα, αλλά μην περιμένετε τα παιδιά να υποδεχθούν με ανοιχτές αγκάλες κάποιον που βλέπουν τρεις φορές το χρόνο.
Και αν η απόσταση είναι μεγάλη υπάρχει πάντα η λύση του τηλεφώνου ή και του skype για τους πιο προχωρημένους.
Καλά φάγαμε, καλά ήπιαμε και τώρα… παιχνίδι!
Φανταστείτε το παιδί που περιμένει όλο χαρά το θείο και τη θεία, αλλά τελικά η μόνη επικοινωνία που έχει μαζί τους είναι το υποχρεωτικό φιλάκι όταν έρχονται και όταν φεύγουν. Είναι να μην κλαις μετά…
Τα παιδιά θέλουν τη συντροφιά μας. Ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολο να διασκεδάσεις ένα παιδί. Αφιερώστε λίγο χρόνο σε κάποιο ομαδικό παιχνίδι ή επιτραπέζιο με το οποίο θα διασκεδάσουν και θα έρθουν πιο κοντά μικροί και μεγάλοι.
Δώστε τα φώτα σας στους «φτωχούς» συγγενείς
Κανείς δεν γνωρίζει το παιδί σας όπως εσείς. Καλό θα ήταν λοιπόν να προειδοποιήσετε τη θεία να μη ζουλάει το ανίψι της πολύ, αν αυτό ενοχλείται, ή να συμβουλεύσετε τη γιαγιά ώστε να διαλέξει ένα δώρο που πραγματικά θα αρέσει στο εγγονάκι της.
Μιλήστε στα παιδιά σας για τους συγγενείς σας
Για ένα μικρό παιδί ίσως είναι δύσκολο να αντιληφθεί ότι η γιαγιά είναι η μαμά της μαμάς και να κατανοήσει τις σχέσεις που συνδέουν τα συγγενικά πρόσωπα. Μιλήστε του για την παιδική σας ηλικία και τη σχέση που είχατε με τα μέλη της οικογένειάς σας, ώστε να αποκτήσει μια συνολική εικόνα για τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του. Έτσι θα μπορέσει να αισθανθεί πιο κοντά στους συγγενείς που δεν βλέπει συχνά.
Μη μεταδίδετε τα συναισθήματα σας
Ενδεχομένως να μην έχετε και τις καλύτερες σχέσεις με όλα τα συγγενικά σας πρόσωπα. Αυτά τα αρνητικά συναισθήματα μεταδίδονται υποσυνείδητα στο παιδί, που επηρεάζεται και αισθάνεται πως πρέπει να διαλέξει ομάδα. Συνήθως αυτή είναι η δικιά σας!
Διαχωρίστε τη θέση σας και εξηγήστε του πως όλα τα μέλη της οικογένειας το αγαπούν.
Αγάπη ναι… αλλά όχι με το ζόρι
Είναι δύσκολο να αρνηθείτε στους ενθουσιώδεις συγγενείς να αγκαλιάσουν και να φιλήσουν το αγγελούδι σας. Ωστόσο, πολλές φορές οι υπερβολικές και απότομες εκδηλώσεις αγάπης μπορούν να ενοχλήσουν ή ακόμα και να αγχώσουν το παιδί σας. Πρέπει να διασφαλίσετε ότι δεν καταπιέζεται και πως αισθάνεται ότι ορίζει το σώμα του σε κάθε περίπτωση.
Μην αναγκάζετε το παιδί σας να συμμετέχει σε εκδηλώσεις τρυφερότητας αν δεν αισθάνεται άνετα με αυτές.
Τη… δωροδοκία ουδείς εμίσησε!
Σε γενικές γραμμές, η αγάπη δεν εξαγοράζεται με δωράκια. Το να υποδείξετε όμως το «κόλλημα» που αυτή την περίοδο έχει το παιδί με κάποιο παιχνίδι/ σειρά/ ήρωα στους συγγενείς που δεν συμπαθεί ιδιαίτερα, είναι ένας σίγουρος τρόπος να κερδίσουν την εύνοιά του. Αργά ή γρήγορα θα θελήσουν να του κάνουν ένα δωράκι. Τότε, μπείτε στο κόλπο και προτείνετέ τους την επιλογή που θα το ενθουσιάσει περισσότερο -είναι κάπως… φτηνό κόλπο, αλλά εγγυάται σίγουρα αποτελέσματα!