Φτιάξτε το πιο ζουμερό γεμιστό ρολό με καπνιστό τυρί και μια σάλτσα κρασιού!
Από τον Άκη Πετρετζίκη
Συστατικά
Για το αρωματικό βούτυρο
Advertisements
- 50 γρ. βούτυρο
- 1 κ.σ. θυμάρι
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 πρέζα μπούκοβο
- 3 σκ. σκόρδο
- 1 κ.σ. φασκόμηλο
Για το ρολό
- 50 γρ. βούτυρο
- 500 γρ. μανιτάρια champignon
- αλάτι
- πιπέρι
- 3 κιλά μοσχάρι, σπάλα
- 150 γρ. καπνιστό τυρί
Για τη σάλτσα
- 100 γρ. κρασί κόκκινο, γλυκό
- 100 γρ. βούτυρο
- αλάτι
- πιπέρι
Advertisements
Για το σερβίρισμα
- πουρέ πατάτας
- θυμάρι
- δεντρολίβανο
- πιπέρι
- αλάτι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το ρολό
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το βούτυρο.
- Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε 8-10 λεπτά να πέσει ο όγκος και να χάσουν την υγρασία τους.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Για το αρωματικό βούτυρο
- Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο και πιέζουμε με τα χέρια μας ή με ένα κουτάλι να μαλακώσει τελείως.
- Προσθέτουμε το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι, το μπούκοβο, τα σκόρδα ψιλοκομμένα, το φασκόμηλο ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη.
Για τη σύνθεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Κόβουμε το μοσχάρι οριζόντια στη μέση με ένα μαχαίρι για να φτιάξουμε μια θήκη.
- Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, το μισό αρωματικό βούτυρο, τα μανιτάρια, το τυρί και τυλίγουμε σε ρολό.
- Δένουμε με σπάγγο, απλώνουμε εξωτερικά το υπόλοιπο αρωματικό βούτυρο και τυλίγουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
- Μεταφέρουμε σε ταψί με σχάρα και ψήνουμε για 4 ώρες. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και ψήνουμε επιπλέον 30 λεπτά για να πάρει χρώμα.
Advertisements
Για τη σάλτσα
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το κρασί. Βράζουμε 4-5 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Βάζουμε το παγωμένο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να δέσει η σάλτσα. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Σερβίρουμε με τον πουρέ, θυμάρι, δεντρολίβανο, πιπέρι και αλάτι.
Advertisements