Ο φόβος της οικειότητας είναι συχνά ασυνείδητος και επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να σχηματίζει ή να διατηρεί στενές σχέσεις.
Όσοι αντιμετωπίζουν φόβο της οικειότητας δεν απορρίπτουν σκόπιμα την αγάπη από έναν άλλο άνθρωπο. Αντ’ αυτού, μπορεί να συμπεριφέρονται με τρόπους που δημιουργούν ανασφάλεια σε μια σχέση, με αποτέλεσμα ένα πρώιμο τέλος, προτού να αναπτυχθεί οποιαδήποτε βαθύτερη οικειότητα. Αυτό επηρεάζει όχι μόνο τις ρομαντικές σχέσεις αλλά και τις φιλίες και τις οικογενειακές σχέσεις.
Αυτός ο φόβος μπορεί να αναπτυχθεί για πολλούς λόγους. Ωστόσο, για πολλούς ανθρώπους, μπορεί να οφείλεται στα πρώιμα παιδικά τους βιώματα και τη σχέση με τους γονείς τους. Η σχέση με τους γονείς είναι ο πρώτος δεσμός προσκόλλησης που έχουν τα μωρά και λειτουργεί σαν ένα πρότυπο σχέσεων βάσει του οποίου μαθαίνουν να συμπεριφέρονται και στις μετέπειτα, ενήλικες σχέσεις τους.
Όταν οι ανάγκες του μωρού αμελούνται ή δεν ικανοποιούνται σταθερά, το μωρό δεν είναι σε θέση να αναπτύξει έναν υγιή δεσμό προσκόλλησης, πράγμα το οποίο μπορεί να επηρεάσει και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ως ενήλικας τις σχέσεις του. Ο φόβος της οικειότητας μπορεί επίσης να οφείλεται σε κάποιο παιδικό τραύμα, το οποίο κάνει το άτομο να δυσκολεύεται να εμπιστευτεί τους άλλους.
Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι έχετε φόβο της οικειότητας
Πολλά σημάδια μπορεί να υποδηλώνουν ότι εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε μπορεί να έχετε φόβο οικειότητας. Εδώ είναι μερικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε τόσο στις ∈ρωτικές όσο και τις φιλικές σας σχέσεις:
Σαμποτάρετε τις σχέσεις σας
Κάποιος με φόβο οικειότητας μπορεί να σαμποτάρει τις σχέσεις του με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα, μπορεί να περιορίζει την επικοινωνία ή ακόμη και να «εξαφανίζεται», να ασκεί έντονη κριτική στον σύντροφό του ή να κατηγορεί τον σύντροφό του για πράγματα που δεν έχουν πράγματι συμβεί.
Ιστορικό σύντομων σχέσεων
Συνήθως ο φόβος της οικειότητας εκδηλώνεται όταν η σχέση γίνεται πιο στενή και όχι στην αρχή της. Αντί η σχέση να προχωρά σε ένα πιο οικείο επίπεδο, τελειώνει και στη συνέχεια αντικαθίσταται από μια ακόμη επιφανειακή και σύντομη σχέση. Το μοτίβο που προκύπτει είναι πολλές σύντομες σχέσεις που τελειώνουν… άδοξα.
Τελειομανία
Οι τελειομανείς συχνά δυσκολεύονται να δημιουργήσουν σχέσεις με οικειότητα, καθώς έχουν υψηλές απαιτήσεις τόσο από τον εαυτό τους όσο και από τους άλλους. Παράλληλα, έχουν μεγάλη ανησυχία για το πώς τους βλέπουν οι άλλοι, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να αποκαλύψουν ορισμένες πλευρές της προσωπικότητάς τους.
Δυσκολία έκφρασης συναισθημάτων
Ένα άτομο με φόβο οικειότητας μπορεί να έχει μεγάλη δυσκολία να εκφράσει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Και πάλι, αυτό μπορεί να προέρχεται από την αίσθηση ότι δεν αξίζει την υποστήριξη ενός άλλου. Επειδή οι άλλοι άνθρωποι δεν μπορούν να «διαβάσουν το μυαλό» του, αυτές οι ανάγκες δεν ικανοποιούνται, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τα συναισθήματα του ατόμου ότι δεν έχει αξία. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο και να οδηγήσει σε περαιτέρω έλλειψη εμπιστοσύνης στη σχέση.