Μην χασετε

Οι 10 πιο συχνές αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν μια σχέση στο τέλος της

Η σχέση αποτελείται από δύο μέλη και για να προχωρήσει χρειάζεται και την ενεργή συμμετοχή και των δύο. Το ίδιο συμβαίνει και χαλάει μια σχέση, καθώς κάτι κάνουμε -ή δεν κάνουμε- και οι δύο και απομακρυνόμαστε. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις που αποτελούν και τις εξαιρέσεις, καθώς η ευθύνη μπορεί να πέφτει στο ένα μέλος για κάποιους λόγους.

Advertisements

 

Απο την ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα

 

Ας δούμε λοιπόν μερικά παραδείγματα για το τι μπορεί να ευθύνεται σε μία σχέση που έφτασε ή φτάνει στο τέλος της…

-Αντιδραστικότητα: Αν αντιδρώ σε ό,τι μου λέει ο σύντροφος μόνο και μόνο για να αντιδράσω…

-Ισχυρογνωμοσύνη: Αν επιμένω και επιμένω και …επιμένω!

-Εγωϊσμός ή εγωκεντρισμός: Πώς να δω τις ανάγκες του άλλου ατόμου και της σχέσης μας γενικότερα όταν ασχολούμαι μόνο με τον εαυτό μου;

-Διαφορετικές απόψεις και πεποιθήσεις: Ναι, δεν είναι τόσο εύκολο να συνεννοηθούμε όταν υπάρχουν εκ δια μέτρου αντίθετες απόψεις.

-Παθητικότητα: Δεν αντιδρώ, απλά ακολουθώ παθητικά… σαν να μην υπάρχω.

Advertisements

-Εξάρτηση: Πόσο κουράζεται ο άλλος όταν “κρέμομαι” εξαρτητικά από πάνω του ή το αντίστροφο;

-Απαξίωση: Ποιος αισθάνεται όμορφα όταν τον απαξιώνουν;

-Κακοποιητική συμπεριφορά: Η κακοποίηση περιλαμβάνει αρκετές μορφές, όπως την λεκτική, τη σωματική, την σ∈ξουαλική, κλπ.

-Χρήση ουσιών και γενικότερα εθιστικές συμπεριφορές: όπως αλκοόλ, ναρκωτικά, τζόγος, πορνογραφία, κλπ.

-Συνεχιζόμενες απιστίες: παρόλο που αποκαλύπτονται και ζητάει συγγνώμη, επαναλαμβάνει την άπιστη συμπεριφορά.

 

Πως μπορώ να αντιμετωπίσω τον σύντροφό μου, όταν έχει τις παραπάνω συμπεριφορές;

-Πρώτα από όλα, να οριοθετήσω την κατάσταση. Το όριο είναι πολύ σημαντικό σε όλων των ειδών τις σχέσεις καθώς υποδηλώνει “μέχρι που φτάνω εγώ και που ξεκινάς εσύ”.

-Ζητώ τον απαραίτητο σεβασμό.

Advertisements

-Δεν δικαιολογώ συμπεριφορές που με ενοχλούν και επαναλαμβάνονται.

-Δεν λειτουργώ ενοχικά, αναγνωρίζοντας ότι δεν ευθύνομαι εγώ. Παρόλα αυτά είναι βοηθητικό να δω μήπως συντελώ στη διατήρηση μιας συμπεριφοράς ή στη δημιουργία άλλων δυσκολιών στη σχέση, πχ. πως είναι η επικοινωνία μας, αν αρνούμαι το σ∈ξ και το άλλο μέλος της σχέσης καταφεύγει στη χρήση πορνογραφικού υλικού αυνανιστικά, ώσπου τελικά εθίζεται, κλπ.

-Εκφράζω το πώς αισθάνομαι.

-Ζητάω να δούμε ειδικό σε θέματα σχέσεων.

 

Μην ξεχνάμε πως δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι ίδιοι. Ο καθένας έχει τα δικά του βιώματα, τους δικούς του τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς, τρόπους που κάποτε μπορεί να ήταν αποδοτικοί και πολύ χρήσιμοι για την επιβίωσή του. Σήμερα όμως οι συνθήκες έχοντας αλλάξει, μπορεί οι τρόποι να παραμένουν ίδιοι, γιατί απλά, αυτούς γνωρίζει… χρειάζεται λοιπόν να καταφέρει να αναγνωρίσει τις συμπεριφορές αυτές που δημιουργούν πρόβλημα στο ζευγάρι, ώστε να υπάρξει σύνδεση.

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν μπορούμε να αλλάξουμε εμείς τον άλλον! Δυσκολευόμαστε να αλλάξουμε κάποια κομμάτια στον εαυτό μας που αναγνωρίζουμε ως προβληματικά ή δυσλειτουργικά, παρόλο που τα βλέπουμε, πόσω μάλλον στον άλλον όταν δεν τα έχει αντιληφθεί καν.

 

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα