Λαχταριστή συνταγή για γεμιστές πατάτες jacket με αφράτη φανταστική γέμιση.
Πεντανόστιμη συνταγή για γεμιστές πατάτες. Στην γέμιση μπορείτε να παίξετε και να βάλετε υλικά που ήδη έχετε στην κουζίνα σας.
Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Υλικά Συνταγής
- 4 μεγάλες πατάτες
- 2 κ.σ ελαιόλαδο
- χοντρό αλάτι
Για τη γέμιση
- 50 γραµ. βούτυρο
- 1 κ.σ κρέμα γάλακτος
- 1 κ.σ τυρί κρέμα
- 1 φλ. ανάμεικτα τριμμένα τυριά που λιώνουν
- αλάτι
- πιπέρι
Για το τελείωμα
- 2 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο (ή άλλο αλλαντικό της αρεσκείας σας)
- 2 κ.σ γιαούρτι (ή τυρί κρέμα)
- 1 κ.σ λιωμένο βούτυρο (για το ψήσιμο)
- 1 κ.σ σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
Advertisements
Εκτέλεση
- Για τις πατάτες jacket, διαλέγουμε μέτριες προς μεγάλες πατάτες.
- Τις πλένουμε πολύ καλά, τρίβοντας τη φλούδα τους να καθαρίσουν.
- Τις σκουπίζουμε πολύ καλά. Τις τρυπάμε με πιρούνι, πολύ καλά στην επιφάνεια ολόγυρα. Αλείφουμε με πινέλο με λίγο ελαιόλαδο.
- Τις βουτάμε σε χοντρό αλάτι να κολλήσει στη φλούδα.
- Τις βάζουμε στη σχάρα, σε δυνατό προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C και ψήνουμε από 1 ώρα και 15 λεπτά μέχρι 1 και 30 λεπτά, ανάλογα το μέγεθός τους, μέχρι η φλούδα να είναι σχεδόν τραγανή και η σάρκα μαλακή. Κόβουμε στις 2 άκρες λεπτή φέτα ώστε να στέκονται στο πιάτο.
- Κόβουμε κατά μήκος κάθε πατάτα στη μέση, αδειάζουμε τη σάρκα με ένα κουτάλι σε ένα μπολ και την πολτοποιούμε με πιρούνι η σύρμα.
- Προσθέτουμε αλατοπίπερο, το μισό τριμμένο τυρί και το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσουν μέσα στην καυτή πατάτα.
- Προσθέτουμε τον κρόκο αυγού, το τυρί κρέμα και λίγη κρέμα γάλακτος κι ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί η γέμιση και να γίνει λεία σαν πουρές.
- Βάζουμε το μείγμα σε κορνέ με χοντρή μύτη αστέρι.
- Μέσα στη θήκη πατάτας (ψημένη φλούδα πατάτας) βάζουμε από λίγο γιαούρτι ή τυρί κρέμα, το ψιλοκομμένο ζαμπόν και με το κορνέ ισομοιράζουμε τη γέμιση ξεχειλίζοντας τις θήκες πατάτας.
- Βάζουμε τις γεμιστές πατάτες σε ταψάκι και ραντίζουμε με λίγο βούτυρο λιωμένο στην επιφάνεια. Ψήνουμε για 10΄ στους 200 °C.
- Πασπαλίζουμε το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και βάζουμε στο φούρνο για λίγα λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί.
- Πασπαλίζουμε με λίγο σχοινόπρασο και σερβίρουμε τις πιο ωραίες πατάτες jacket όσο ακόμα είναι ζεστές και λαχταριστές.
Μυστικά για τις γεμιστές πατάτες
–Πρέπει οι πατάτες να τρυπηθούν στην αρχή ώστε να ψηθούν σωστά μέχρι μέσα και να μαλακώσουν καλά στην καρδιά τους.
–Η γέμιση πρέπει να γίνει όσο οι πατάτες είναι ακόμα ζεστές.
–Μπορείτε να παραλείψετε τον κρόκο αυγού αν δεν τον θέλετε.
–Επιλέξτε τα τυριά που προτιμάτε και τα αλλαντικά που ήδη έχετε. Είναι υπέροχη συνταγή για να αξιοποιήσετε περισσεύματα υλικών και να αδειάσετε μπολάκια και ψυγείο.
Advertisements
–Αναλογεί 1 πατάτα στο κάθε άτομο αλλά ποτέ μόνο μια δεν αρκετή, πιστέψτε με.
Advertisements