Υλικά για 38 κομμάτια
• 210 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα πολυτελείας, κομμένη σε μικρά κομμάτια
• 7 κουταλιές ανάλατο βούτυρο
• 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
• 3 αβγά
• 1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας
• 1 3/4 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1/4 φλιτζ. κακάο σκόνη
• 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
• μία πρέζα αλάτι
• 1 1/2 φλιτζ. ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Βουτυρώνετε δύο ή περισσότερες μεγάλες λαμαρίνες φούρνου. Λιώνετε σε ανοξείδωτη κατσαρόλα, σε σιγανή φωτιά, τη σοκολάτα μαζί με το βούτυρο, ανακατεύοντας τακτικά. Αποσύρετε από τη φωτιά. Ρίχνετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε ώσπου να διαλυθεί. Προσθέτετε τα αβγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας καλά το μείγμα έπειτα από κάθε προσθήκη. Ρίχνετε τη βανίλια και ανακατεύετε.
Κοσκινίζετε σε μπολ το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτετε σταδιακά το μείγμα σ’ εκείνο της σοκολάτας ώστε να δημιουργηθεί μαλακή ζύμη. Τη σκεπάζετε με διάφανη μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα, ώσπου να σκληρύνει και να κρατάει το σχήμα της.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170° C. Βάζετε τη ζάχαρη άχνη σε ένα μικρό βαθύ μπολ. Χρησιμοποιώντας μια κουτάλα παγωτού, παίρνετε μικρές μπάλες από τη ζύμη και τις στρογγυλεύετε με τα χέρια.
Ρίχνετε τις μπάλες, μία κάθε φορά, στη ζάχαρη άχνη, ώσπου να καλυφθεί όλη η επιφάνεια τους. Τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα. Χτυπάτε κάθε μπάλα στο μπολ για να φύγει η επιπλέον ζάχαρη. Τις τοποθετείτε στις λαμαρίνες σε απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνετε τα μπισκότα για 10 με 15 λεπτά, ή ώσπου να είναι σκληρά στην επιφάνεια όταν τα πιέζετε με το δάχτυλο. Τα αφήνετε να μείνουν 2 με 3 λεπτά. Τα μεταφέρετε σε σχάρα και τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς.