Είναι αλήθεια ότι με την πρώτη ρυτίδα που θα συναντήσουμε στον καθρέφτη πανικοβαλλόμαστε. Δεν είναι βλέπεις και το πιο ωραίο πράγμα στον κόσμο να καταλαβαίνεις ότι μεγαλώνεις και αυτό φαίνεται στο πρόσωπό σου. Γι’ αυτό και οι περισσότερες από εμάς ξεκινάμε την περιποίηση της επιδερμίδας μας από νεαρή ηλικία.
Η skincare routine, άλλωστε, είναι μεγάλο όπλο κατά της πρόωρης γήρανσης. Οι μάσκες ομορφιάς, οι οροί και οι κρέμες που επιλέγουμε να απλώνουμε κάθε μέρα στην επιδερμίδα μας – εκτός από όμορφη αίσθηση και ανανέωση της διάθεσης που μας προσφέρουν- έχουν την ικανότητα να παρατείνουν τη νεότητα και να μας χαρίζουν μια υπέροχη λάμψη και όψη στο δέρμα μας.
Δυστυχώς, όμως, το αν θα εμφανίσουμε ρυτίδες δεν εξαρτάται μόνο από την ηλικία, ούτε από την έκθεσή μας στον ήλιο, αλλά ούτε από το πόσο σωστά περιποιούμαστε το πρόσωπό μας. Παίζει σημαντικό ρόλο και η διατροφή. Ναι, κι όμως! Υπάρχουν τροφές και ροφήματα που είναι ικανά να βλάψουν το δέρμα μας τόσο, ώστε να εμφανίσει λεπτές γραμμές και ρυτίδες πριν την ώρα του.
Όπως θα δεις παρακάτω, οι τροφές που ευθύνονται για την… ταλαιπωρία του δέρματός μας είναι αγαπημένες και λαχταριστές για τις περισσότερες από εμάς. Έχουν, όμως, ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής κολλαγόνου και της κυτταρικής δραστηριότητας, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε εμφάνιση ρυτίδων, κηλίδων και χαλάρωσης του δέρματος. Καλύτερα, λοιπόν, να τις αποφεύγεις…
Αλκοόλ.
Το αλκοόλ εξουδετερώνει τα θρεπτικά συστατικά και αποδυναμώνει τα επίπεδα της βιταμίνης Α, με άμεσο αντίκτυπο στο σχηματισμό ρυτίδων. Η βιταμίνη Α είναι ιδιαίτερα σημαντική στην παραγωγή νέων κυττάρων και κολλαγόνου, τα οποία εγγυώνται ελαστικό και χωρίς ρυτίδες δέρμα.
Παρασκευασμένοι χυμοί.
Η ιδέα του χυμού μπορεί να φαίνεται μια υγιεινή επιλογή, όμως οι παρασκευασμένοι χυμοί είναι πλούσιοι σε σάκχαρα και νάτριο, συστατικά τα οποία επιδεινώνουν την αφυδάτωση του δέρματος και αποδυναμώνουν το κολλαγόνο στην επιδερμίδα.
Επεξεργασμένα κρέατα.
Το μπέικον, το λουκάνικο και γενικά τα αλλαντικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και κορεσμένα λιπαρά, τα οποία μπορεί να αφυδατώσουν το δέρμα και να αποδυναμώσουν το κολλαγόνο της επιδερμίδας.
Μαργαρίνη.
Περιέχει σε υψηλά επίπεδα υδρογονωμένα λίπη, τα οποία κάνουν το δέρμα πιο ευάλωτο στις ακτίνες UV, ενώ είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος.
Λευκό ψωμί.
Τα λευκά ψωμιά και ειδικότερα το λευκό αλεύρι έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, που όταν καταναλώνεται υπερβολικά προκαλεί φλεγμονή στο δέρμα. Αντ’ αυτού, λοιπόν, προτίμησε ψωμί ολικής αλέσεως.
Τηγανιτές πατάτες.
Οι πεντανόστιμες μεν, βλαβερές δε τηγανιτές πατάτες αυξάνουν την παραγωγή ελεύθερων ριζών, που μπορούν να προκαλέσουν κυτταρική βλάβη. Η έκθεση σε ελεύθερες ρίζες επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης και επηρεάζει τα μόρια του DNA με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται η ελαστικότητα του δέρματος.
Ζάχαρη.
Για σκέψου… Πόσα παγωτά ή βάφλες κατανάλωσες φέτος το καλοκαίρι; Μήπως ήρθε η ώρα να σταματήσεις; Τα υψηλά επίπεδα σακχάρων σε αυτά τα γλυκά δε βλάπτουν μόνο την παραγωγή κολλαγόνου, αλλά μπορεί να προκαλέσουν και φλεγμονές, που να επιδεινώσουν καταστάσεις, όπως η ακμή.