Είναι ξεκάθαρα η χειρότερη εποχή για τα μαλλιά σου και σίγουρα η καλύτερη για να συζητήσουμε τι μπορείς να κάνεις για να τα βοηθήσεις. Τώρα που μαδάς τόσο που απορείς αν έχει μείνει τίποτα στο κεφάλι σου -ξεπέρασέ το πια, συμβαίνει κάθε φθινόπωρο που πέφτει η θερμοκρασία- πρέπει να δεις τι θα κάνεις για να μην βασανίζεις τα υπόλοιπα. Εξάλλου δεν ακούγεται πολύ διασκεδαστικό το σπάσιμο της τρίχας όταν τα τραβάς γιατί είναι μπλεγμένα. Όλα ξεκινάνε από το λούσιμο.
Θερμοκρασία
Αν χρησιμοποιείς καυτό νερό, κάνεις περισσότερη ζημιά παρά καλό. Χρειάζεσαι ζεστό νερό για απομακρύνεις τη λιπαρότητα από τη ρίζα αλλά όχι καυτό. Οι υψηλές θερμοκρασίες ταλαιπωρούν το τριχωτό της κεφαλής (δέρμα είναι κι αυτό) και αυξάνουν την απώλεια μαλλιών. Χρησιμοποίησε χλιαρό προς ζεστό για το λούσιμο με σαμπουάν και κρύο προς παγωμένο για το τελικό ξέβγαλμα. Το κρύο νερό βοηθάει την τρίχα να κλείσει τα λέπια της κρατώντας μέσα υγρασία και θρεπτικά συστατικά ώστε να μένει ενυδατωμένη (ή να κρατάει το χρώμα αν είναι βαμμένα).
Μάσκα
Χρησιμοποιείς σε κάθε λούσιμο μάσκα και όχι conditioner. Λάθος. Η μάσκα είναι για εντατική θρέψη και γι’ αυτό έχει πιο λιπαρή σύσταση. Αυτό βαραίνει τα μαλλιά, αυξάνει τη λιπαρότητα στη ρίζα και επιβαρύνει την υγεία τους. Χρησιμοποίησε καλύτερα conditioner ου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαλλιών σου και μία φορά την εβδομάδα ή κάθε 10 μέρες μια καλή μάσκα.
Στο ντους
Ξέρω πόσο πρακτικό είναι να χωθείς στο ντους και να λούσεις και τα μαλλιά σου αλλά είναι λάθος για πολλούς λόγους. Αρχικά δεν αντέχεις την ίδια θερμοκρασία νερού σε κεφάλι και σώμα, κάτι που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία της τρίχας όπως είπαμε πιο πάνω. Δεύτερον, αντικειμενικά τα μακριά μαλλιά χρειάζονται περισσότερη ώρα να λουστούν, οπότε αν το σώμα σου είναι βρεγμένο και κρυώνει δεν θα το κάνεις σωστά αλλά βιαστικά για να ξεμπερδεύεις. Τρίτον, τα κατάλοιπα ρύπων, σκόνης, προϊόντων styling που τρέχουν με το λούσιμο στην πλάτη σου μπορεί να επιδεινώσουν σπυράκια, κοκκινίλες ή αλλεργίες που μπορεί να έχεις. Προσπάθησε να λούζεσαι πάντα ξεχωριστά, αφιερώνοντας το χρόνο που χρειάζονται τα μαλλιά σου.
Χτένισμα ανάποδα
Είναι τελείως λάθος να ξεκινάς να χτενίζεις/βουρτσίζεις τα μαλλιά από τη ρίζα. Έτσι αυξάνεις τις πιθανότητες να μπλεχτούν περισσότερο οι άκρες και να σπάσουν. Ξεκινάς πάντα από χαμηλά και ανεβαίνεις σταδιακά προς τη ρίζα. Οπου συναντάς μικρό κόμπο, πιάνεις τη συγκεκριμένη τούφα και προσπαθείς με απαλές κινήσεις να το ξεμπλέξεις. Το τράβηγμα μόνο πόνο και σπάσιμο μπορεί να φέρει.
Χτένα ή βούρτσα
Αν απάντησες βούρτσα είσαι λάθος. Σε βρεγμένα μαλλιά χρησιμοποιούμε πρώτα μία χτένα με αραιά δόντια για να ξεμπλέξουμε τα πιο πολλά. Συνεχίζεις με μια χτένα με πιο λεπτά και πυκνά δόντια και στο τέλος και μόνο αν το θεωρείς απαραίτητο βάζεις βούρτσα. Εγώ για να μην πονάς το λέω.
Στεγνό χτένισμα
Όχι, όχι, όχι. Αν τα μαλλιά σου είναι ξηρά και αφυδατωμένα, το να στεγνώσουν και να τα χτενίσεις μετά είναι σκέτος θάνατος. Αν ωστόσο ανατριχιάζεις με το πέρασμα της χτένας από βρεγμένα μαλλιά (συμβαίνει σε πολλές), χρησιμοποίησε κάποιο μαλακτικό ή conditioner που δεν χρειάζεται ξέβγαλμα για να τα μαλακώσεις και να διευκολύνεις το βούρτσισμα.
Πετσέτα
Το τρίψιμο των μαλλιών στην πετσέτα είναι από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις στα μαλλιά σου. Επιδεινώνει το μπλέξιμο και τους κόμπους, το σπάσιμο της τρίχας και το φριζάρισμα. Αντ’ αυτού, πίεσέ τα απαλά με την πετσέτα για να αφαιρέσεις το επιπλέον νερό και προχώρα στο χτένισμα.