Το φαγητό φέρνει χαρά αλλά μπορεί επίσης να σας προσθέσει κιλά και να σας γεμίσει με ενοχές εάν το παρακάνετε. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το φαγητό για να νιώσουν όμορφα ή για να χαλαρώσουν, όμως αργότερα αυτό μπορεί να προκαλέσει περισσότερο άγχος.
Όταν γυρνάτε στο σπίτι κουρασμένοι και στρεσαρισμένοι από τις απαιτήσεις της ημέρας η υπερκατανάλωση τροφής είναι πιο εύκολη. Παρόλα αυτά υπάρχουν πρακτικοί τρόποι που μπορούν αν ξεγελάσουν το μυαλό σας έτσι ώστε να μην υποκύψετε στους διατροφικούς σας πόθους. Ο αυτοέλεγχος όταν πρόκειται για την τροφή απαιτεί πρακτική. Έτσι μην είστε πολύ σκληροί με τον εαυτό σας.
Μην παραβλέπετε τα ενδιάμεσα γεύματα.
Εάν διαπιστώσετε ότι παρακάμπτεστε τακτικά τα γεύματα και αφήνετε για ώρες νηστικό τον οργανισμό σας, αυτό θα μπορούσε να σας οδηγήσει στο να φάτε περισσότερο. Εάν για παράδειγμα δεν έχετε φάει όλη την ημέρα και γυρνάτε κουρασμένοι στο σπίτι, είστε πιο ευάλωτοι στην υπερκατανάλωση τροφής.
Να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας.
Πολλοί δεν το γνωρίζουν, αλλά η δίψα μιμείται την πείνα, έτσι τρώτε ενώ στην πραγματικότητα χρειάζεστε ένα ποτήρι νερό. Προσπαθήστε να κρατάτε το σώμα σας ενυδατωμένο, είτε πίνοντας υγρά είτε τρώγοντας τροφές πλούσιες σε νερό.
Αποφύγετε τους απλούς υδατάνθρακες.
Όταν τρώτε απλούς υδατάνθρακες, όπως τα γλυκά, η ζάχαρη προκαλεί γρήγορη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα να εκκρίνεται απότομα η ινσουλίνη και να ρίχνει τα επίπεδα σακχάρου. Όλη αυτή η διαδικασία έχει σαν αποτέλεσμα να πεινάτε περισσότερο και να νιώθετε κουρασμένοι. Γι αυτό καλό είναι να καταναλώνετε σύνθετους υδατάνθρακες, που είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες.
Μη συνδέετε τα συναισθήματά σας με το φαγητό.
Καταλαβαίνω πως μετά από μια απαιτητική ημέρα αναζητάτε ένα καλό πιάτο φαί. Ωστόσο η σύνδεση αυτή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την υπερκατανάλωση τροφής. Προσπαθήστε να λύνετε τα προβλήματά σας με άλλους τρόπους και όχι χρησιμοποιώντας σα δεκανίκι το φαγητό.
Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μικρότερα πιάτα.
Τα παιχνίδια του μυαλού μπορεί λειτουργήσουν υπέρ σας. Εάν βάλετε το φαγητό σας σε μικρό πιάτο, μοιάζει περισσότερο, αλλά χορταίνετε με μικρότερη ποσότητα.
Να τρώτε αργά.
Ίσως δεν το γνωρίζετε όμως το για να φτάσει το σήμα στον εγκέφαλο ότι χορτάσατε χρειάζονται 20 λεπτά. Έτσι εάν τρώτε γρήγορη, δεν καταλαβαίνετε πότε έχετε χορτάσει με αποτέλεσμα να καταναλώνετε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που χρειάζεστε.