Το πιο γνωστό αυστριακό γλυκό μετά την Sacher Torte.
Υλικά συνταγής
- 8 φύλλα κρούστας
- 1 κιλό μήλα, κατά προτίμηση πράσινα “Γκράν Σμιθ”, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
- 60 γρ. ζάχαρη
- 1 γεμάτο κ.γ. κανέλα σε σκόνη
- 80 γρ. μεγάλες και μαλακές ξανθές σταφίδες
- 80 γρ. καρυδόψιχα, χοντροκομμένη
- 125 γρ. βούτυρο (για νηστεία θα προμηθευτείτε βούτυρο με φυτικά λιπαρά όπως το “Χωριό Μαργαρίνη ή άλλο επιλογής σας που να περιέχει μόνο φυτικά και όχι ζωϊκά λιπαρά)
Εκτέλεση συνταγής
Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε με τα χέρια τα κομμένα μήλα με τις σταφίδες, την καρυδόψιχα, την κανέλα και τη ζάχαρη. Λιώνουμε το βούτυρο (με προσοχή να μην το κάψουμε).
Μ’ ένα πινέλο αλείφουμε το ένα φύλλο με λίγο από το βούτυρο. Βάζουμε το δεύτερο φύλλο από πάνω, το βουτυρώνουμε κι αυτό κι επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με όλα τα φύλλα. Φροντίζουμε να κρατήσουμε λίγο βούτυρο για να αλείψουμε την επιφάνεια του γλυκού αργότερα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
Απλώνουμε τη γέμιση στο κέντρο και κατά μήκος του τελευταίου φύλλου, πιέζοντάς την με τα χέρια ώστε να σχηματίσουμε ένα χοντρό μπαστούνι
Ανασηκώνουμε το φύλλο από τις άκρες του και σκεπάζουμε τη γέμιση.
Διπλώνουμε τις 2 πλευρές δεξιά και αριστερά προς το κέντρο
Κατόπιν τυλίγουμε το στρούντελ σε ρολό. Το βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα ή σε επιφάνεια σιλικόνης ειδική για ψήσιμο
Βουτυρώνουμε την επιφάνεια του γλυκού και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου.
Το στρούντελ σερβίρεται κρύο ή ζεστό ως επιδόρπιο με κρεμ ανγκλαίζ ή σος μήλου.