Μην χασετε

Πως θα φτιάξετε την πιο νόστιμη νηστίσιμη πρασόπιτα με τραγανό φύλλο κρούστας

Φτιάξε και συ μια νόστιμη και τραγανή πρασόπιτα για να την απολαύσεις μέσα στη νηστεία!

Υλικά

  • 500 γρ. φύλλο κρούστας
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα

Για τη γέμιση

  • 1 ½ κιλό πράσα
  • 1 φλ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½ φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 φλ. φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 8 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 ξερά κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • ¾ φλ. ρύζι ή 1 φλ. τραχανά γλυκό
  • ½ φλ. σουσάμι
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • (προαιρετικά: 250 γρ. τυρί φέτα και 4 αβγά χτυπημένα)

Εκτέλεση

Βγάζουμε τα εξωτερικά φύλλα από τα πράσα, κρατάμε το λευκό μέρος, το κόβουμε καθέτως στα τέσσερα ή στα δύο (ανάλογα με το πόσο χοντρά είναι τα πράσα) και μετά οριζοντίως στα δύο ή στα τρία (ανάλογα με το μήκος).

Τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν. Καθαρίζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε κομμάτια μήκους 4 εκ.. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν.

Advertisements

Μεταφέρουμε τα χορταρικά με το λάδι τους σε μπολ, προσθέτουμε τον άνηθο, τον μαϊντανό, το ρύζι ή τον τραχανά και αλατοπιπερώνουμε. Αν θέλουμε, προσθέτουμε τώρα και τη φέτα κομματιασμένη με το πιρούνι και τα αβγά χτυπημένα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C..

Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 35 εκ. και στρώνουμε τα ¾ των φύλλων λαδώνοντάς τα ανάμεσα. Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση, την ισιώνουμε με το πίσω μέρος ενός βρεγμένου κουταλιού και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντας ανάμεσα και ραντίζοντας το τελευταίο με λίγο λάδι και νερό. Χαράζουμε σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο C και γυρίζουμε τον διακόπτη στην κάτω αντίσταση. Ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμα. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την πίτα να κρυώσει λίγο προτού την κόψουμε.

πηγή

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα