Ένα δροσερό και καλοκαιρινό γλυκό με βατόμουρα, μύρτιλα, φράουλες και σάλτσα φράουλας!
Από τον Άκη Πετρετζίκη
Advertisements
Συστατικά
Για τη σάλτσα φράουλας
- 500 γρ. φράουλες
- 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 20 γρ. κονιάκ
- 50 γρ. βούτυρο
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για την πανακότα
- 15 γρ. φύλλα ζελατίνης
- 350 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 150 γρ. γάλα, 3,5%
- 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 200 γρ. φράουλες
- 200 γρ. φρούτα του δάσους
Για το σερβίρισμα
- φράουλες
- φρούτα του δάσους
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη σάλτσα φράουλας
Advertisements
- Καθαρίζουμε τις φράουλες και τις κόβουμε σε ακανόνιστα κομμάτια.
- Προσθέτουμε τις φράουλες σε ένα βαθύ τηγάνι μαζί με τη ζάχαρη.
- Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να μαλακώσουν οι φράουλες.
- Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε το κονιάκ, το βούτυρο, το εκχύλισμα βανίλιας, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
- Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.
Για την πανακότα
- Βάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό τις ζελατίνες και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να μαλακώσουν.
- Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα 100 γρ. κρέμα γάλακτος, το γάλα, τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας.
- Καλύπτουμε την κατσαρόλα με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε σε χαμηλή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί και αρχίσει να βράζει το μείγμα, αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Βγάζουμε τις ζελατίνες από το νερό, τις στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια μας, τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα 250 γρ. κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός, και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα δοσομετρικό ή ψηλό δοχείο.
- Κόβουμε τα φρούτα στη μέση ή σε 4 κομμάτια ανάλογα το μέγεθός τους.
- Γεμίζουμε μια στρογγυλή φόρμα 20 εκ. με τρύπα στη μέση με τη μισή ποσότητα της κρέμας και τα μισά φρούτα απλώνοντάς τα παντού.
- Μεταφέρουμε στο ψυγείο για 20-30 λεπτά.
- Αφαιρούμε από το ψυγείο, απλώνουμε την υπόλοιπη μισή ποσότητα φρούτων, την υπόλοιπη κρέμα, και βάζουμε ξανά στο ψυγείο για 3-4 ώρες.
- Αφαιρούμε το γλυκό από το ψυγείο και το ξεφορμάρουμε. Το ξεφορμάρισμα μπορεί να γίνει με 3 διαφορετικούς τρόπους: 1) Βουτώντας για λίγα δευτερόλεπτα τη φόρμα σε βραστό νερό. 2) Περνώντας γύρω-γύρω τη φόρμα με φλόγιστρο. 3) Τοποθετώντας για λίγα δευτερόλεπτα πάνω στη φωτιά και πιέζοντας με τα χέρια μας την πανακότα περιμετρικά.
- Σερβίρουμε την πανακότα με τη σάλτσα φράουλας και έξτρα φράουλες και φρούτα του δάσους.
Advertisements