Μην χασετε

Πανακότα με φρούτα του δάσους: Ένα απολαυστικό και ελαφρύ γλύκισμα για να δροσιστείτε

Ένα δροσερό και καλοκαιρινό γλυκό με βατόμουρα, μύρτιλα, φράουλες και σάλτσα φράουλας!

 

Από τον Άκη Πετρετζίκη

 

Advertisements

Συστατικά

Για τη σάλτσα φράουλας

  • 500 γρ. φράουλες
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 20 γρ. κονιάκ
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για την πανακότα

  • 15 γρ. φύλλα ζελατίνης
  • 350 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 150 γρ. γάλα, 3,5%
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 200 γρ. φράουλες
  • 200 γρ. φρούτα του δάσους

Για το σερβίρισμα

  • φράουλες
  • φρούτα του δάσους

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη σάλτσα φράουλας

Advertisements
  • Καθαρίζουμε τις φράουλες και τις κόβουμε σε ακανόνιστα κομμάτια.
  • Προσθέτουμε τις φράουλες σε ένα βαθύ τηγάνι μαζί με τη ζάχαρη.
  • Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να μαλακώσουν οι φράουλες.
  • Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε το κονιάκ, το βούτυρο, το εκχύλισμα βανίλιας, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
  • Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.

Για την πανακότα

  • Βάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό τις ζελατίνες και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να μαλακώσουν.
  • Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα 100 γρ. κρέμα γάλακτος, το γάλα, τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας.
  • Καλύπτουμε την κατσαρόλα με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε σε χαμηλή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί και αρχίσει να βράζει το μείγμα, αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  • Βγάζουμε τις ζελατίνες από το νερό, τις στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια μας, τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα 250 γρ. κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός, και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα δοσομετρικό ή ψηλό δοχείο.
  • Κόβουμε τα φρούτα στη μέση ή σε 4 κομμάτια ανάλογα το μέγεθός τους.
  • Γεμίζουμε μια στρογγυλή φόρμα 20 εκ. με τρύπα στη μέση με τη μισή ποσότητα της κρέμας και τα μισά φρούτα απλώνοντάς τα παντού.
  • Μεταφέρουμε στο ψυγείο για 20-30 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από το ψυγείο, απλώνουμε την υπόλοιπη μισή ποσότητα φρούτων, την υπόλοιπη κρέμα, και βάζουμε ξανά στο ψυγείο για 3-4 ώρες.
  • Αφαιρούμε το γλυκό από το ψυγείο και το ξεφορμάρουμε. Το ξεφορμάρισμα μπορεί να γίνει με 3 διαφορετικούς τρόπους: 1) Βουτώντας για λίγα δευτερόλεπτα τη φόρμα σε βραστό νερό. 2) Περνώντας γύρω-γύρω τη φόρμα με φλόγιστρο. 3) Τοποθετώντας για λίγα δευτερόλεπτα πάνω στη φωτιά και πιέζοντας με τα χέρια μας την πανακότα περιμετρικά.
  • Σερβίρουμε την πανακότα με τη σάλτσα φράουλας και έξτρα φράουλες και φρούτα του δάσους.

 

ΠΗΓΗ

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα