Μην χασετε

Μια γρήγορη συνταγή για ένα λαχταριστό κέικ με φρέσκα και ξερά σύκα

Πως να φτιάξετε ένα λαχταριστό κέικ με το αγαπημένο φρούτο του Αυγούστου, τα σύκα.

Advertisements

 

Μια συνταγή από την Ντίνα Νικολάου 

 

Υλικά

  • 270 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
  • 1 πρέζα αλάτι 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 180 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 200 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 110 γρ. αγελαδινό βούτυρο λιωμένο + λίγο επιπλέον για τη φόρμα
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 100 γρ. ξερά σύκα, ενυδατωμένα για 30 λεπτά και ψιλοκομμένα
  • 4-5 φρέσκα σύκα

Για το γλάσο

  • 220 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 4-5 κουτ. σούπας χυμό πορτοκάλι

 

Εκτέλεση

Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C με αέρα. Βουτυρώνω καλά μια μακρόστενη φόρμα για κέικ. Σε ένα μπολ κοσκινίζω μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.

Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύω με το σύρμα το λιωμένο βούτυρο, το χυμό, το ξύσμα και το γιαούρτι. Προσθέτω τα στεγνά υλικά και ανακατεύω μέχρι να ενωθούν. Τέλος, προσθέτω τα σύκα και ανακατεύω να σκορπίσουν στο μείγμα.

Αδειάζω το μείγμα στη φόρμα και ψήνω στο φούρνο για 50-55 λεπτά. Ξεφορμάρω το κέικ και το αφήνω σε σχάρα να κρυώσει καλά.

Advertisements

 

Για το γλάσο:

Σε ένα μπολ κοσκινίζω την άχνη.

Προσθέτω 2 κουταλιές χυμό και ανακατεύω με το σύρμα προσθέτοντας σταδιακά και αν χρειάζεται, τον υπόλοιπο χυμό μέχρι να δημιουργηθεί ένα μέτριας ρευστότητας γλάσο.

Ραντίζω το κέικ με το γλάσο. Πλένω τα φρέσκα σύκα, τα κόβω σε τέταρτα και στολίζω το κέικ. Σερβίρω αμέσως.

 

dinanikolaou.gr

 

Advertisements

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα