Άλλα πράγματα «σηκώνεις» όταν είσαι πιτσιρίκα, άλλα όταν έχεις περάσει από οχτώ ή δεκαπέντε σχέσεις στη ζωή σου. Ως τσικό, είσαι πιο βολική: είναι ένας από τους λόγους που οι άντρες κάθε ηλικίας κυνηγάνε τις πιτσιρίκες…(αλλά όχι ο κυριότερος)
Στα 20
Μα να σου μιλήσει έτσι στο τηλέφωνο; Να μην απαντήσει στα μηνύματα; Να την πέσει στην κολλητή σου; Να αργήσει στο ραντεβού; Να μην έρθει ντιπ καθόλου; Α, όχι, δεν θα το ανεχτείς με τίποτα! Όταν βρεθείτε θα του κρατάς μούτρα. Ναι. Τουλάχιστον για μία ώρα (ή μισή; ίσως μισή είναι καλύτερα). Ποιος νομίζει ότι είναι; Ένα τίποτα είναι, απλώς μου κάνει κάτι όταν τον βλέπω και τον συγχωρώ χωρίς να το καταλάβω…
Τip: Κράτα λίγη κόντρα. Αν δεν το κάνεις, ο «μου κάνει κάτι» θα συνεχίσει την ίδια συμπεριφορά μέχρι να τα φτιάξεις με τον φίλο του και θα φέρεται έτσι ακριβώς στην επόμενη, δηλαδή την κολλητή σου.
Στα 30
Είσαι σε δεσμό, ο οποίος πετάει τις βρώμικες κάλτσες του στο κουβρ-λί και βγάζει τα αθλητικά του στην κρεβατοκάμαρα, ρίχνει ποπ-κορν στο χαλί και δεν πηγαίνει ποτέ το άδειο ποτήρι του στην κουζίνα… αλλά τουλάχιστον δεν σε κερατώνει (από το ολότελα, καλή και η Παναγιώταινα). Όταν ανακαλύψεις μέσα σε όλα ότι ΚΑΙ σ’ τα φοράει, παίρνεις ανάποδες. Αυτό δεν το ανέχεσαι. Κάνεις καυγά, ζητάς να τα μαζέψει και να φύγει, περνάς μια εβδομάδα γαλήνης κλαίγοντας στην κρεβατοκάμαρα που δεν έχει ούτε ένα βρωμερό αθλητικό στη γωνία… και τελικά τον συγχωρείς γιατί οι καλοί άντρες σήμερα είναι σπάνιοι. Ακόμα κι οι κακοί σπάνιοι είναι, επομένως κάνεις την καρδιά σου πέτρα και τον ξαναπαίρνεις πακέτο.
Τip: Tο ένα κ∈ρατο πολλές συγχώρεσαν, το παραπάνω-από-ένα μόνον οι ηλίθιες. Δηλαδή τι κάνει που είναι αναντικατάστατο; Σ∈ξ; Ξέρεις πόσος κόσμος κάνει σ∈ξ χωρίς να το παίρνει απάνω του; Δεν είσαι εβδομήντα, είσαι τριάντα! Και σόρi, αλλά αν δεν έχεις ΤΩΡΑ τον άντρα που θέλεις, δεν θα τον βρεις ποτέ – επειδή κρατάς το ημίμετρο.
Στα 40
Είσαι σε δεσμό/γάμο, οπότε ανέχεσαι τα πάντα: τις κάλτσες, τα αθλητικά, την κουρτίνα του μπάνιου να κρέμεται μέσα στη λεκάνη της τουαλέτας, το οτιδήποτε. Έχεις μια παραίτηση μαζί με την οικογενειακή ευτυχία, ένα ωχ-δε-βαριέσαι-αδερφέ-μου, και έχεις μάθει να συγχωρείς το κέρατο-χωρίς-συνέχεια. (Πιθανόν να έχεις κι εσύ τις διεξόδους σου, π.χ. ψυχανάλυση, γιόγκα ή/και έναν φοιτητή της οδοντιατρικής που πhδάς τις Τετάρτες). Αλλά είσαι ανεκτική με μία πιο φιλοσοφημένη διάσταση: τα μικρά πράγματα δεν έχουν σημασία μπροστά στη μεγάλη εικόνα, λες στον εαυτό σου, και eκείνος είναι ένα ακόμα μικρό πράγμα. Ανέχεσαι μικροπράγματα από το μικρό πράγμα προκειμένου να μη διαλύσεις το σπίτι σου, αν έχεις. Ή, προκειμένου να αποκτήσεις σπίτι.
Τip: Tο έχεις ήδη (αν ισχύει αυτό με τις Τετάρτες και τον φοιτητή οδοντιατρικής, ή έστω, στα μεγάλα ζόρια, το ημίμετρο με τη γιόγκα/ψυχανάλυση…)
Στα 50+
Βασικά είσαι χάπι που στέκεσαι στα πόδια σου, που είσαι καλά από υγεία, τρόπος του λέγειν, που αντέχεις, εσύ και η οικογένειά σου – δεν σκας για τίποτα, ούτε καν για χρέη, οικογενειακές υποχρεώσεις που έχουν να κάνουν με χρήμα, πρακτικά θέματα που σε άγχωναν πριν δέκα χρόνια. Η σχέση σου είναι μια συμπαθητική κατάσταση συγκατοίκησης, προσπαθείτε να κάνετε ο ένας την ζωή του άλλου πιο εύκολη, όχι πάντα με επιτυχία, αλλά η προσπάθεια είναι που μετράει. Αδιαφορείς για τα παπούτσια στο σαλόνι, εδώ έχουν φτάσει μέχρι το μαξιλάρι σου και απλώς τα πετάς στην άκρη – πάνε οι εποχές που σφαζόσουν για λεπτομέρειες, τώρα ούτε με χοντρο-μέρειες δεν ασχολείσαι.
Τip: Η ζωή όντως είναι καλύτερη όταν δεν τρωγόμαστε μεταξύ μας. Ευτυχώς (όμως) υπάρχει ακόμα εκείνος ο οδοντίατρος με τον οποίον κάνεις ένα ρεκτιφιέ μία-δυο Τετάρτες τον μήνα…
Από την Μανίνα Ζουμπουλάκη