Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη θρομβοφιλία στην εγκυμοσύνη.
Η θρομβοφιλία είναι η τάση (κληρονομική ή επίκτητη) να αναπτύσσονται θρόμβοι κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής. Όταν το αίμα πήζει, δημιουργούνται θρόμβοι, οι οποίοι θεωρούνται επικίνδυνοι, αφού μπορούν να φράξουν μερικώς ή ολικώς ένα αιμοφόρο αγγείο.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αρκετές μέλλουσες μαμάδες υποφέρουν από φλεβική θρόμβωση. Νοιώθουν πόνο, ευαισθησία, πρήξιμο της γάμπας, του μηρού, ακόμα και της βουβωνικής χώρας. Σε αυτή την περίπτωση η άμεση νοσηλεία είναι η μόνο ενδεδειγμένη λύση. Κι εννοείται ότι προηγουμένως, έχουν ενημερώσει τον γιατρό τους.
Η θρομβοφιλία μπορεί να είναι κληρονομική, αλλά και επίκτητη, καθώς μπορεί να προκύψει από διάφορους παράγοντες, όπως διαβήτης, παχυσαρκία, ακινησία, κάπνισμα. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι η έγκυος που θα διαγνωστεί με θρομβοφιλία, θα έχει προβληματική κύηση ή θα χάσει το μωρό της. Η θρομβοφιλία εντοπίζεται με μια εξέταση και ανάλογα με τα αποτελέσματα ακολουθείται ειδική αγωγή, που μειώνει την πηκτικότητα του αίματος.
Ποιες είναι οι εξετάσεις που γίνονται
Παράγοντας V (Leiden)
Προθρομβίνη (G20210A)
MTHFR (C677T)
Γονοτύπωση του APOE
PAI-1(-675 4G/5G)
GPla (C807T)
Ποιες γυναίκες θα πρέπει να ελεγχθούν για θρομβοφιλία;
• Γυναίκες με ιστορικό προηγούμενης θρόμβωσης (εκτός κύησης)
• με οικογενειακό ιστορικό θρόμβωσης συγγενούς 1ου βαθμού ηλικίας < 50 ετών
• με ιστορικό επαναλαμβανόμενων αποβολών
• με ιστορικό καθυστέρησης της ενδομήτριας ανάπτυξης του εμβρύου
• με ιστορικό αποκόλλησης του πλακούντα ή προεκλαμψίας.
Πότε πρέπει να γίνεται ο έλεγχος της θρομβοφιλίας;
Οι κατάλληλες συνθήκες για τον εργαστηριακό έλεγχο είναι 8 εβδομάδες μετά από επεισόδιο θρόμβωσης ή 10 εβδομάδες μετά την τελευταία κύηση. Δεν πρέπει να γίνεται κατά την διάρκεια της κύησης, υπό θεραπεία με ορμονικά σκευάσματα ή υπό αντιπηκτική αγωγή.