Αφράτα, πεντανόστιμα μπιφτέκια σε μια υπέροχη σάλτσα φρέσκων μανιταριών για να απολαύσετε το τέλειο δείπνο ή γεύμα στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο. Μια εύκολη και απλή συνταγή (προσαρμοσμένη από εδώ) για ένα υπέροχο πιάτο. Συνοδέψτε το με πουρέ πατάτες και πράσινα φασολάκια και … καλή σας όρεξη!
Υλικά συνταγής
- Για τα μπιφτέκια:
- 1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ξύδι (κόκκινο κατά προτίμηση)
- 1/2 φλ. τσαγιού ψίχουλα θρυμματισμένου ψωμιού ή 1/3 φλ. φρυγανιά τριμμένη
- 1/4 φλ. τσαγιού γάλα
- 1 κ.γ. σάλτσα Worcestershire
- 1 κ.γ. αποξηραμένο μαϊντανό ή 3 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κ.σ. βούτυρο + 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα μανιταριών:
- 2 φλ. τσαγιού ζωμός βοδινού
- 2 κ.γ. ντοματοπελτές ή κέτσαπ
- 1 κοφτό κ.γ. μουστάρδα
- 1 κοφτό κ.γ. σάλτσα Worcestershire
- 3 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
- 230 γρ. φρέσκα λευκά ή καφέ μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
- 3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
- 3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Για τα μπιφτέκια: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια και τα ζυμώνετε καλά για 8-10 λ τουλάχιστον. Πλάθετε 8 μπιφτέκια, ιδίου μεγέθους. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε καλά σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία τη 1 κ.σ. βούτυρο με το λάδι και τηγανίζετε τα μπιφτέκια για 4-5 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να ψηθούν μέχρι μέσα. Τα αφαιρείτε από το τηγάνι, χωρίς να σβήσετε τη φωτιά, και τα διατηρείτε ζεστά.
Για τη σάλτσα μανιταριών: Εν τω μεταξύ, μέχρι να ψηθούν τα μπιφτέκια, φτιάχνετε το ζωμό με το κύβο βοδινού, προσθέτετε το πελτέ ντομάτας ή κέτσαπ, τη μουστάρδα και τη Worcestershire σος και να ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν. Το αφήνετε στην άκρη.
Ξαναβάζετε το ζεστό τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία, προσθέτετε τις 3 κ.σ. βούτυρο και μόλις λιώσει ρίχνετε τα μανιτάρια και τα σοτάρετε για 4 λ περίπου, ανακατεύοντας συχνά, ξύνοντας τη βάση του τηγανιού για να ξεκολλήσουν υπολείμματα των μπιφτεκιών για να ενισχύσουν τη γεύση τους. Προσθέτετε και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 1 λ επιπλέον.
Στη συνέχεια πασπαλίζετε το αλεύρι πάνω από το μείγμα μανιταριών ανακατεύοντας διαρκώς για 1 λ ακόμα. Μετά αρχίζετε να ρίχνετε σταδιακά το μείγμα ζωμού κρέας, χωρίς να σταματήσετε το ανακάτεμα για 2 λ περίπου ή μέχρι να πήξει ελαφρώς.
Για το σερβίρισμα: Μειώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια βάζετε τα μπιφτέκια στο τηγάνι βυθίζοντάς τα μέσα στη σάλτσα και τα αφήνετε να σιγομαγειρευτούν για 2 λ για να ζεσταθούν. Σερβίρετε ζεστά τα μπιφτέκια σας και τη σάλτσα τους με πουρέ πατάτας και προαιρετικά με πράσινα φασολάκια ή με πιλάφι.