Ένα ιδιαίτερο ορεκτικό, με γεύση χωριάτικης σαλάτας, που θυμίζει κάπως και ντάκο. Ταιριάζει πολύ στα καλοκαιρινά τραπέζια.
Υλικά
Για τη βάση
-
- 250γρ. κριθαροκουλούρα ή παξιμάδι Κυθήρων
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 1 ντομάτα μέτρια ξυσμένη στον τρίφτη
- λίγη ρίγανη
- αλάτι
Για την κρέμα
-
- 250γρ. φέτα λιωμένη με πιρούνι
- 250γρ. ανθότυρο λιωμένο με πιρούνι
- 200γρ. κατίκι Δομοκού
- 15 ελιές χωρίς το κουκούτσι ψιλοκομμένες
- λίγο δυόσμο και λίγο βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένα
- αλάτι, πιπέρι λευκό
Για την επικάλυψη και τη διακόσμηση
- 300γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά πράσινη σε κύβους
- 2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
- λίγη ρίγανη
- αλάτι, πιπέρι
- 1 αγγουράκι με τη φλούδα του
- λίγη κάππαρη
- μερικές ελιές Καλαμών
- μερικά κλωναράκια φρέσκιας ρίγανης ή κορφούλες δυόσμου και βασιλικού
Διαδικασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Τρίβετε το παξιμάδι στο multi και το αναμιγνύετε σε ένα μπολ με την ξυσμένη ντομάτα, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη και το αλάτι, μέχρι να γίνουν ένα μίγμα λασπώδες. Με αυτό στρώνετε τον πάτο ενός πιρέξ ή, ακόμη καλύτερα, μιας φόρμας με αποσπώμενο πάτο και το ψήνετε στο φούρνο για 15-20 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να στεγνώσει και να γίνει τραγανό. Αφήνετε να κρυώσει.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε τη φέτα με το ανθότυρο και το κατίκι, μέχρι να γίνουν ενιαίο μίγμα. Προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ελιές και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Δοκιμάζετε τη γεύση και τη διορθώνετε με αλατοπίπερο αν είναι απαραίτητο. Απλώνετε το μίγμα πάνω από την παξιμαδένια βάση και αφήνετε το cheesecake στο ψυγείο να κρυώσει πολύ καλά.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε την επικάλυψη: μέσα σε ένα τηγάνι σοτάρετε το κρεμμύδι και τις πιπεριές με το ελαιόλαδο. Όταν μαλακώσουν προσθέτετε τα ντοματίνια, αλατίζετε και τα σοτάρετε μέχρι μαλακώσουν και αυτά. Τα πασπαλίζετε με τη ζάχαρη, λίγη ρίγανη και το βαλσαμικό ξίδι και περιμένετε να γλασάρουν λίγο πριν τραβήξετε το τηγάνι από τη φωτιά. Αφήνετε να κρυώσει το μίγμα εντελώς.
Όταν θέλετε να σερβίρετε, αδειάζετε τα γλασαρισμένα υλικά πάνω από το cheesecake, το ξεφορμάρετε σε πιατέλα και διακοσμείτε με φλούδες από αγγουράκια τα οποία κόβετε με τον πατατοκαθαριστή, λίγη κάππαρη, ελιές Καλαμών και μερικά κλαράκια φρέσκιας ρίγανης ή με κορφούλες δυόσμου και βασιλικού.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food styling: Αντωνία Κατή