Μια πραγματικά πανεύκολη συνταγή για να φτιάξετε ένα γευστικό κέικ καρότου με επικάλυψη από κρέμα τυριού!
Για το κέικ καρότου θα χρειαστείτε
- 2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη, ψιλή κρυσταλλική
- 230 γρ. βούτυρο, λιωμένο + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
- 4 μεγάλα αυγά
- 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας ή 3 μπαστουνάκια βανίλιας
- 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
- 1/8 κ.γ. τζίνζερ
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1 κοφτή κ.γ. σόδα μαγειρική
- 1 γεμάτη κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 φλιτζ. τσαγιού ψιλο-τριμμένο (στο ψιλό του τρίφτη) καρότο
Για την επικάλυψη θα χρειαστείτε
- 115 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
- 440 γρ. μαλακό τυρί κρέμα
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 3 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
- 2 φλιτζ. τσαγιού χοντροκομμένα καρύδια, ελαφρώς καβουρδισμένα για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς. Παίρνετε ένα ταψί με διάμετρο βάσης 30×45 εκ., το αλείφετε με βούτυρο και το αφήνετε στην άκρη.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τη ζάχαρη, το βούτυρο, τα αυγά και τη βανίλια (αν πάρετε μπαστουνάκια θα τα ανοίξετε κάθετα με ένα μαχαιράκι με κοφτερή άκρη να βγουν τα σποράκια τους) και τα χτυπάτε πολύ καλά με σύρμα μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέτετε τη κανέλα, το τζίντζερ, το αλάτι, τη μαγειρική σόδα, το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
- Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι, 1/2 φλ. τη φορά (κατά προτίμηση κοσκινίστε το πάνω από μείγμα) χτυπώντας απαλά με το σύρμα μετά από κάθε προσθήκη μέχρι να ενσωματώνεται πλήρως. Τέλος ρίχνετε και τα καρότα και ανακατεύετε με μια μαρίζ μέχρι να ενσωματωθούν ισομερώς.
- Ρίχνετε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί, ισιώνετε την επιφάνειά του και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 20-22 λ ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει καθαρή. Αν χρησιμοποιήσετε μικρότερο ταψί ο χρόνος ψησίματος θα αυξηθεί. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε με το ταψί του πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς.
Για την επικάλυψη:
- Εν τω μεταξύ, μέχρι να κρυώσει το κέικ σας φτιάχνετε τη κρέμα επικάλυψης. Βάζετε στο κάδο του μίξερ το μαλακωμένο βούτυρο, το τυρί κρέμα και το εκχύλισμα βανίλιας και τα χτυπάτε σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα για 4-5 λ ή μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτετε τη ζάχαρη άχνη, σταδιακά, 1/2 φλ. τη φορά χτυπώντας μετά από κάθε προσθήκη μέχρι να ενσωματώνεται πλήρως. Αλείφετε τη κρέμα τυριού σας ισομερώς πάνω σε όλη την επιφάνεια του κέικ και από πάνω πασπαλίζετε τα χοντροκομμένα καβουρδισμένα καρύδια.
Advertisements
Advertisements