Μην χασετε

Γκιουζλεμέδες: Πως θα φτιάξετε παραδοσιακά τηγανητά τυροπιτάκια από την Μικρά Ασία

Με μικρασιατική καταγωγή τα παραδοσιακά αυτά τηγανητά τυροπιτάκια της Μυτιλήνης χρωστούν το όνομά τους στην τουρκική λέξη «goz», που θα πει «μάτι» -λόγω των μικρών φουσκάλων που σχηματίζονται στη ζύμη τους όταν τηγανιστούν.

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι του καφέ ξίδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλατι

Για τη γέμιση

  • 1/2 κιλό λευκό τυρί (φέτα κ.λπ.) τριμμένο
  • 2 αυγά
  • μπόλικο φρέσκο δυόσμο
  • λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ανοίγουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο του αλευριού και ρίχνουμε μέσα το αλάτι, το λάδι, το ξίδι και το νερό. Ανακατεύουμε σιγά σιγά με τα χέρια τα υλικά να ομογενοποιηθούν και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη που δεν κολλάει.
  2. Ετοιμάζουμε τη γέμιση αναμειγνύοντας σε ένα μπολ το τριμμένο λευκό τυρί, τα αυγά και τον δυόσμο.
  3. Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο. Κόβουμε τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα κομμάτια, βάζουμε από μια κουταλιά γέμιση στο κέντρο τους αφήνοντας αρκετό περιθώριο ζύμης γύρω γύρω, και κλείνουμε τα πιτάκια σα φακέλους (πρώτα τις δυο αντικριστές γωνίες κι ύστερα τις άλλες δύο).
  4. Τηγανίζουμε λίγους λίγους τους γκιουζλεμέδες σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν. Τους βγάζουμε και, αν θέλουμε, τους αφήνουμε λίγο σε απορροφητικό χαρτί, πριν τους σερβίρουμε.

Έξτρα

Μπορείτε να δείτε το πολύ βοηθητικό βίντεο της παρασκευής τους που ετοίμασαν μαθήτριες και μαθητές του τμήματος Οικονομίας της β΄ταξης του Επαγγελματικού Λυκείου Καλλονής

Advertisements

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα