Βασίζεσαι στη ζυγαριά σου στο να σου πει την αλήθεια (πικρή ή όχι) σχετικά με τα κιλάκια που πήρες ή έχασες, όμως το ήξερες πως υπάρχουν περιπτώσεις που κι εκείνη λέει… ψέματα; Αν λοιπόν η καλή σου ζυγαριά δείξει πως πήρες 1-2 κιλάκια, πριν αρχίσεις να αγχώνεσαι, ψυχραιμία. Υπάρχουν 10 περιπτώσεις, που επηρεάζουν είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω τα νούμερα της ζυγαριάς σου.
1. Όταν είσαι ντυμένη: Αν αποφασίσεις να ζυγιστείς φορώντας ρούχα, παπούτσια και όλα τα συναφή, είναι προφανές πως η ζυγαριά σου θα σε δείξει πιο βαριά απ’ ό, τι είσαι. Για να δεις πιο «αντικειμενικά» νούμερα, προτίμησε να ζυγίζεσαι φορώντας τα απολύτως απαραίτητα.
2. Αμέσως μετά από ένα γεύμα: Μόλις έφαγες, ανέβηκες στη ζυγαριά και είσαι… 2 κιλά βαρύτερη. Μη τρελαίνεσαι. Δεν υπάρχει περίπτωση το γεύμα σου να μετατράπηκε τόσο γρήγορα σε λίπος (όσο γρήγορο μεταβολισμό κι αν έχεις). Απλώς αυξήθηκε η ροή του αίματός σου λόγω της ποσότητας φαγητού που κατανάλωσες, η οποία παραμένει στο στομάχι σου και ολόκληρο το πεπτικό σύστημα μέχρι να διασπαστεί. Εκτός αυτού, να θυμάσαι πως αν το φαγητό είχε αλάτι, είναι πολύ πιθανό να σου έχει κάνει προσωρινή κατακράτηση υγρών.
3. Αμέσως μετά την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγρών: Παρόμοια με το προηγούμενο παράγοντα, ένα μικρό μπουκάλι νερού θα αυξήσει το αναγραφόμενο βάρος σου κατά μισό κιλό. Αυτό βέβαια είναι προσωρινό, αφού το σώμα σου θα αποβάλει ένα μέρος και θα απορροφήσει ένα άλλο.
4. Όταν ζυγίζεσαι το πρωί (και ιδιαίτερα αφού έχεις πάει τουαλέτα): Είναι αλήθεια πως το πρωί ζυγίζεις λιγότερο και όχι μόνο αυτό, στην πραγματικότητα, αυτό είναι το πραγματικό σου βάρος, αφού εκείνη την ώρα το στομάχι αλλά και το έντερό σου είναι άδεια από πρόσθετα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις ενδείξεις της ζυγαριάς. Σκέψου μόνο πως 1 ποτήρι νερό, προσθέτει 0,22 gr στο σώμα σου. Γι΄αυτό το λόγο είναι καλό να ζυγίζεσαι το πρωί, πριν φας ή πιεις οτιδήποτε και αφότου έχεις επισκεφτεί την τουαλέτα.
5. Τις πρώτες εβδομάδες δίαιτας ή γυμναστικής: Ξεκίνησες με ενθουσιασμό και σ’ αυτό συνέβαλε πως έβλεπες τα νούμερα της ζυγαριάς να πέφτουν με εντυπωσιακά γρήγορο ρυθμό, μόνο και μόνο για να «κολλήσει» η ζυγαριά μερικές εβδομάδες αργότερα. Μα τι έγινε λοιπόν; Δυστυχώς την πρώτη περίοδο που έβλεπες την ζυγαριά σου να έχει πάρει τον… κατήφορο, η απώλεια ήταν πλασματική (ή τουλάχιστον δεν ήταν λίπους). H αλήθεια είναι πως ταν μειώνεις τις θερμίδες που προσλαμβάνεις από το φαγητό, το σώμα χρησιμοποιεί το αποθηκευμένο γλυκογόνο, ένα είδος υδατάνθρακα που βρίσκεται στο ήπαρ και τους μύες, για να παράγει ενέργεια. Το γλυκογόνο συγκρατεί μεγάλες ποσότητες νερού και όταν αυτό «καίγεται» απελευθερώνει νερό. Αποτέλεσμα είναι η μεγάλη απώλεια νερού και όχι λίπους, τουλάχιστον στην αρχή.
6. Αμέσως μετά το γυμναστήριο: Μπορεί να γύρισες από τη προπόνηση και να ανυπομονείς να δεις τα αποτελέσματα της σκληρής δουλειάς σου και το πόσο λίπος έχασες. Μακάρι το λίπος να χανόταν τόσο εύκολα. Αν ανέβεις στη ζυγαρία, η απώλεια βάρους που βλέπεις είναι μόνο απώλεια υγρών λόγω του ιδρώτα, τα οποία θα επανέλθουν στο σώμα σου μόλις ενυδατωθείς.
7. Στη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως: Για την ακρίβεια, οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σου στη διάρκεια του κύκλου σου (προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, έμμηνος ρύση, ωορηξία) κάνουν το βάρος σου να κυμαίνεται 1-2 κιλά πάνω.
8. Μετά τον τοκετό: Πέρα από το βάρος του μωρού που μέχρι πρότινος βρισκόταν μέσα στην κοιλίτσα σου, υπολόγισε πως συνολικά η ζυγαριά σου θα σε δείξει 6-7 κιλά πιο ελαφριά μετά τη γέννα (συνυπολογίζοντας και τον πλακούντα και το αμνιακό υγρό). Τα υπόλοιπα κιλά που μένουν είναι μέρος του λίπους στο σώμα σου. Συγκεντρώσου σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, βάλε το θηλασμό στο πρόγραμμα και δώσε στο σώμα σου το χρόνο του να επανέλθει φυσικά.
9. Λίγο πριν κοιμηθείς: Πριν αποφανθείς αν πήρες ή αν έχασες κιλά, αναρωτήσου: Πότε έφαγες βραδινό, πότε ήπιες τελευταία φορά νερό και τι ώρα ασκήθηκες. Είναι πολύ πιθανό ένας από αυτούς τους παράγοντες να επηρεάσει τα νούμερα της ζυγαριάς σου. Γι΄ αυτό το λόγο οι διατροφολόγοι προτείνουν το ζύγισμα να γίνεται πάντα την ίδια ημέρα της εβδομάδας, το πρωί μετά την πρωινή επίσκεψη στην τουαλέτα και πριν το πρωινό, φορώντας όσο το δυνατόν λιγότερα ρούχα και χρησιμοποιώντας την ίδια ζυγαριά. Μ’ αυτό τον τρόπο διατηρείς τις συνθήκες ζυγίσματος όσο το δυνατόν σταθερές για να έχεις και μια πιο σαφή και αντικειμενική εικόνα του βάρους σου.
10. Άλλες περιπτώσεις: Υπάρχουν ακόμη μερικές περιπτώσεις στις οποίες καλό θα ήταν να μην εμπιστεύεσαι απόλυτα τη ζυγαριά σου, όπως, όταν βιώνεις καταστάσεις άγχους (όπου το σώμα κάνει κατακράτηση υγρών, αλλά και λίπους για να είναι προετοιμασμένο για παν ενδεχόμενο), αλλαγές στο καιρό (όταν έχει πολύ ζέστη, αλλά ακόμη κι όταν πλησιάζει καταιγίδα, το σώμα τείνει να πρήζεται σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τα υγρά του και να μην αφυδατωθεί).