Φτιάξτε το πιο νόστιμο κοτόπουλο με μελωμένες πατάτες και καρότα στη γάστρα
Κοτόπουλο με μελωμένες πατατούλες, καρότα και μανιτάρια, σε σάλτσα πορτοκαλιού ψημένο στη γάστρα. Μια εύκολη συνταγή για ένα πεντανόστιμο, κλασικό, παραδοσιακό, χορταστικό, αγαπημένο μικρών και μεγάλων πιάτο που η προσθήκη του πορτοκαλιού που τόσο συνδυάζετε με τα πουλερικά απογειώνει τη γεύση του και το κάνει ακαταμάχητο. Το τέλειο γεύμα ή δείπνο για το οικογενειακό καθημερινό και Κυριακάτικο τραπέζι. Δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
- 1 κοτόπουλο 1.300-1.500 γρ. περίπου, κομμένο σε μερίδες
- 5-6 πατάτες, καθαρισμένες κομμένες σε κύβους ή μικρές φέτες
- 3-4 μέτρια καρότα, κομμένα σε κομμάτια
- 1 κονσέρβα με ολόκληρα baby μανιτάρια ή 100-150 γρ. φρέσκα μανιτάρια baby
- 2 πορτοκαλιών το χυμό + 1 πορτοκαλιού το ξύσμα
- 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρεδάκια
- 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φετάκια
- 3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 κοφτά κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο
- 1/3 φλ. τσαγιού ξύδι βαλσάμικο
- 1/2 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
- 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
- 1 φλ. τσαγιού ζεστός ζωμός κότας
- 1 γεμάτη κ.σ. μουστάρδα (προαιρετικά διαλυμένη στο ζωμό κότας)
- αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιών, το κρεμμύδι, το ξύδι, τη πάπρικα, το σκόρδο, τη ζάχαρη, το ζωμό κότας (με τη μουστάρδα προαιρετικά), το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και τα αναμιγνύετε. Προσθέτετε τα κομμάτια κοτόπουλου τα ανακατεύετε να καλυφθούν με τη μαρινάδα. Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
- Καθαρίζετε τις πατάτες και τα καρότα, τα κόβετε σε κύβους ή κομμάτια και τα μεταφέρετε σε γάστρα. Στραγγίζετε τα μανιτάρια, αν έχετε κονσέρβας, ή τα καθαρίζετε με βρεσμένη πετσέτα αν έχετε φρέσκα, και τα ρίχνετε και αυτά στη γάστρα.
- Αλατοπιπερώνετε καλά όλα τα λαχανικά σας, τα ανακατεύετε και τα στρώνετε ομοιόμορφα στη βάση της γάστρας. Πάνω από τα λαχανικά σας τοποθετείτε τα μαριναρισμένα κομμάτια του κοτόπουλου, τα αλατοπιπερώνετε ελαφρώς αν απαιτείται, και τα περιχύνετε με τη μαρινάδα. Σκεπάζετε τη γάστρα και τα ψήνετε σε καλά προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο για 1:30 -1:40 λ περίπου, ανάλογα με το φούρνο.
- Σημείωση: Στη 1:20 ώρα ψησίματος ελέγχετε τo φαγητό σας και συνεχίζετε το ψήσιμο με σκεπασμένη τη γάστρα ή με ξεσκέπαστη για να απορροφήσει τα τυχόν επιπλέον υγρά και για να έχετε τραγανά λαχανικά και κοτόπουλο με ωραίο χρυσοκόκκινο χρώμα.
Ελληνίδα Νοικοκυρά | Πατήστε εδώ και δείτε τις πιο νόστιμες συνταγές και τα καλύτερα μυστικά μαγειρικής
Advertisements