Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τη φάτε πριν φτάσει στο τραπέζι. Τόσο νόστιμη είναι.
Σήμερα φτιάχνουμε ένα νόστιμο ψωμί που συναντάμε σε όλη την Ιταλία. Και φυσικά εννοούμε τη φοκάτσια.
Υλικά
- Φαρίνα 1/2 κιλό
- Νερό 300 ml χλιαρό
- Ελαιόλαδο 8 κουταλιές σούπας κοφτές
- Ξηρή μαγιά στιγμής 1 φακελάκι
- Αλάτι
- Ελιές 1 κούπα χωρίς κουκούτσια
- Δενδρολίβανο φρέσκο 2 – 3 κλαδάκια
- Ζάχαρη 1/2 κουταλάκι γλυκού
Οδηγίες
Διαλύουμε σε ένα μπολ την μαγιά μέσα στο χλιαρό νερό.
Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε την μαγιά που λιώσαμε.
Προσθέτουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και την ζάχαρη και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη).
Σκεπάζουμε το μπολ με την ζύμη με μεμβράνη κι αφήνουμε για 2 ώρες να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Στον μπάγκο της κουζίνας ανοίγουμε την ζύμη σε σχήμα παραλληλόγραμμο,την μεταφέρουμε σε ένα ταψί και με τα δάκτυλα μας πιέζουμε την επιφάνεια για να κάνουμε βαθουλώματα.
Αλείφουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, πιέζουμε τις ελιές και το δενδρολίβανο μέσα στην ζύμη και την αφήνουμε για 15 λεπτά σκεπασμένη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 25 – 30 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο μας). Είναι έτοιμη να την απολαύσουμε.