Η συνήθεια που ονομάζεται «μαγειρική» ανήκει πλέον στην καθημερινότητα μας. Άλλοι το κατέχουν λίγο περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Μερικοί το κάνουν με κέφι και χαμόγελο. Μερικοί μετρούν αντίστροφα, μέχρι να τελειώσει αυτή η αγγαρεία. Όμως, αυτό δεν έχει τόση σημασία. Το σημαντικό είναι να μαγειρεύεις σωστά. Να φροντίζεις η κουζίνα σου να είναι υγιεινή και τα γεύματα σου γεμάτα από θρεπτικά συστατικά.
Γιατί, είτε είσαι λάτρης του σπιτικού φαγητού, είτε παρασύρεσαι ευκολότερα από τη λαχταριστή γεύση του Junk – Food, όλοι μας έχουμε τις στιγμές που θέλουμε να φάμε κάτι από τα χεράκια μας (ή της μαμάς μας – δεν είναι αμαρτία).
Έχεις σκεφτεί ότι ο λόγος που δεν απαλλάσσεσαι από τα περιττά κιλά να βρίσκεται στην κουζίνα σου; Όχι φυσικά, στη συσκευή ή στα έπιπλα. Στα πιάτα σου. Στα συστατικά που προσθέτεις στην κατσαρόλα ή στο ταψί σου. Μπορεί, ακόμα και στη συνταγή που ακολουθείς με κλειστά ματιά.
Σήμερα, λοιπόν, λέω να ρίξουμε μία ματιά στα πιο συχνά λάθη, σύμφωνα με μία νέα έρευνα διατροφολόγων, που κάνουμε στην κουζίνα μας και δεν μπορούμε να αδυνατίσουμε. Πάρε χαρτί και μολύβι, γιατί ξεκινάμε!
– Υπερβάλλεις με το… ελαιόλαδο.
Ναι, είναι θρεπτικό, όμως, στη σωστή ποσότητα. Ήξερες ότι μόλις μία κουταλιά της σούπας προσθέτει στο γεύμα σου περίπου 130 θερμίδες; Ειδικά, αν στη συνταγή δεν αναφέρει συγκεκριμένη ποσότητα, τότε κάπως αισθάνεσαι ελεύθερη και εντελώς φυσικά λες: «Ε, ελαιόλαδο είναι. Πόσο βαρύ να γίνει το φαγητό;«. Η πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική.
– Χρησιμοποιείς πολλές sauces.
Αν ψάχνεις και εσύ συνταγές στο διαδίκτυο, θα έχεις παρατηρήσει ότι σε αρκετές κουζίνες οι σος αποτελούν βασικό συστατικό του φαγητού. Ναι, δίνει τη γεύση που θα ικανοποιήσει τον ουρανίσκο σου, αλλά όχι τη ζυγαριά σου. Για παράδειγμα, πόσες φορές μαρινάρουμε το κρέας, το μαγειρεύουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε επιπλέον σάλτσα; Ας μην απαντήσουμε καλύτερα.
– Κάνεις ανθυγιεινές τις απλές συνταγές.
Θες μία γρήγορη μακαρονάδα, γιατί δεν αντέχεις άλλο την πείνα που νιώθεις. Μία απλή κόκκινη σάλτσα και τριμμένο τυρί με χαμηλά λιπαρά αρκούν. Τι τις θες τις ελιές και το μείγμα τεσσάρων τυριών;
– Υπερβολική πρωτεΐνη.
Ναι, καταπολεμά το αίσθημα του κορεσμού. Ναι, συντηρεί τους μύες σου (αν γυμνάζεσαι). Και αυτό μόνο κακό δεν είναι. Το πρόβλημα, όμως, είναι άλλο: Πολλές φορές, καταλήγουμε στο να καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού, επειδή, απλά θεωρούμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι δεν παχαίνει. Για αυτό, μήπως να είσαι λίγο πιο προσεκτική στην ποσότητα των πρωτεϊνούχων τροφών και συστατικών που έχεις στη συνταγή;
– Χρησιμοποιείς συχνά το τηγάνι και το βούτυρο.
Γιατί να τηγανίσεις την πατάτα, όταν μπορείς να την απολαύσεις βραστή; Τα συστατικά απορροφούν τα λιπαρά του βουτύρου και όλα του τις λιπαρές ουσίες. Έτσι, το φαγητό γίνεται «βαρύ» και ο οργανισμός σου γεμάτος με περιττά λιπαρά.
– Μαγειρεύεις μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι χρειάζεσαι πραγματικά.
Αφού το ξέρεις ότι δε θα φας πάνω από μία μερίδα, γιατί προσθέτεις μεγαλύτερη ποσότητα και μετά την καταναλώνεις, για να μην την πετάξεις;
– Προσθέτεις, προσθέτεις, προσθέτεις.
Λίγη φέτα στην απλή σαλάτα αγγουροντομάτα. Αβοκάντο σε πράσινες σαλάτες. Αλάτι και πιπέρι, για να δώσεις γεύση. Κράτησε απλά στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι όσο εσύ προσθέτεις λίγα «αθώα» υλικά, τόσο προστίθενται και οι θερμίδες στον οργανισμό σου.