Δεν είναι η ιδανική συνθήκη, δεν πρόκειται για το πιο ρομαντικό σενάριο, είναι η αλήθεια. Η απόσταση σε αυτή την περίπτωση είναι κυρίως στερητική, καθώς δεν μπορείς να μοιράζεσαι την καθημερινότητά σου με τον σύντροφό σου με τη φυσική παρουσία και των δυο σας, στο ίδιο μέρος την ίδια στιγμή.
Παρόλα αυτά, δεν είναι και μία τόσο σπάνια μορφή σχέσης. Είτε πρόκειται για κάτι προσωρινό είτε για μία πιο μόνιμη κατάσταση, είναι αρκετές οι σχέσεις που ανάμεσα στους συντρόφους μεσολαβούν χιλιόμετρα.
Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πως, ενώ πολλοί κάνουν σχέσεις από απόσταση, το 90% αυτών δεν στηρίζει αυτού του είδους τις σχέσεις. Είναι απογοητευμένοι; Πληγωμένοι; Έχουν μάθει κάτι που δεν ξέρουν όσοι δεν είχαν αντίστοιχη εμπειρία; Τελικά, όταν συμβεί, τι χρειάζεται να λάβεις υπόψη προτού προχωρήσεις;
Ποια είναι τα δύσκολα σημεία μίας σχέσης από απόσταση;
· Εγγύτητα
Καθώς η απόσταση είναι χαρακτηριστικό της σχέσης, η φυσική απόσταση και από την επαφή είναι επόμενο. Οι εκφράσεις συναισθημάτων μέσα από κινήσεις του σώματος είναι βασική απουσία. Οι αγκαλιές και τα φιλιά, τα βλέμματα, το σεξ, είναι στιγμές λιγότερο συχνές και η σπανιότερη σωματική εγγύτητα είναι πιθανό να σας δυσκολέψει. Η σεξουαλική ικανοποίηση είναι περιορισμένη και αυτό ενδέχεται να προκαλεί εντάσεις ή ακόμη και απιστία.
· Επικοινωνία
Τα τεχνολογικά μέσα είναι απαραίτητα σε μία τέτοια σχέση για να διατηρηθεί η επικοινωνία σε καθημερινή βάση. Smartphones και laptops χρειάζεται να είναι πάντα προσβάσιμα αλλιώς μπορεί να χαθεί μία πολύτιμη κλήση, να μην έρθει μία πολυπόθητη φωτογραφία. Είναι το αντικατάστατο της φυσική επαφής, όμως, κάποιες φορές μπορεί να προκαλέσει άγχος και άλλα αρνητικά συναισθήματα, ενδέχεται να γίνει ένας περιορισμός “Δεν μπορούμε να κάτσουμε σε αυτή την καφετέρια γιατί δεν έχω σήμα και θα με πάρει τηλέφωνο ο/η…”.
· Δέσμευση
Ειδικότερα όταν μία σχέση ξεκινά και οι δύο σύντροφοι είναι ηδη σε απόσταση, το θέμα της δέσμευσης προκαλεί ανησυχία. Χωρίς να είναι ο ένας στην καθημερινότητα του άλλου, εύκολα μπορεί να έχει δεύτερες σκέψεις ή ακόμη και παράλληλες συναντήσεις που θα τον κάνουν λιγότερο αφοσιωμένο στη σχέση του.
· Εξιδανίκευση
Καθώς, δεν βιώνεις όλη αλλά μέρος της καθημερινότητας του άλλου, μια παγίδα που μπορείς να πέσεις εύκολα είναι η εξιδανίκευση. “Για να μένω στη δύσκολη αυτή σχέση, σημαίνει ότι αξίζει πραγματικά…”, έτσι ξεκινά η φράση που ακολουθείται από μία βαθιά επιθυμία ο άλλος να είναι ένας ιδανικός σύντροφος, με τα πιο αγαπημένα μας χαρακτηριστικά – καθώς η απόσταση με ευκολία μας κρύβει τα πιο αρνητικά στοιχεία του άλλου αλλά και του εαυτού μας. Οι φωτογραφίες που ανταλλάσσουμε, για παράδειγμα, έχουν κυρίως τις πιο κολακευτικές λήψεις και μπορούμε να κρύψουμε ότι επιθυμούμε.
Τι χρειάζεται για να πετύχει; – ή πότε είναι πιθανότερο να διαρκέσει;
· Ειλικρίνεια
Για να αποφύγεις τα παραπάνω αλλά και για να διαπιστώσεις αν επιθυμείς αυτή τη σχέση και αυτόν τον σύντροφο, είναι απαραίτητο να μοιράζεστε τις σκέψεις και τις ανησυχίες σας, ώστε να καταλήγετε από κοινού σε επιλογές που καλύπτουν τις ανάγκες αμφότερων. Η ουσιαστική επικοινωνία είναι κλειδί στη σχέση, ώστε να είστε ευχαριστημένοι και να απολαμβάνετε το μαζί.
· Εμπιστοσύνη
Πρόκειται για μία ποιότητα που είναι ακόμη πιο χρήσιμη σε μία σχέση από απόσταση. Γνωρίζοντας ο ένας τον άλλον, μαθαίνουμε τα όρια της σχέσης μας, τους τρόπους που επικοινωνούμε και τις συνήθειές μας, βρίσκουμε έναν κοινό τόπο μέσα στον οποίο νιώθουμε ασφάλεια και σιγουριά.
· Προτεραιότητες
Οι ζωές σας μπορεί να τρέχουν παράλληλα και σε απόσταση, όμως οι προτεραιότητές σας αναφορικά με τις ανάγκες της σχέσης σας χρειάζεται να συμβαδίζουν. Οι τηλεφωνικές κλήσεις και οι επισκέψεις του ενός και του άλλου είναι επιλογές που κατέχουν πρώτες θέσεις στις επιλογές σας, όπως θα γινόταν και με την επικοινωνία και επαφή με έναν σύντροφο που δεν θα ήταν σε απόσταση.
· Προγραμματισμός
Η από κοινού οργάνωση του χρόνου επικοινωνίας και των επισκέψεών σας είναι σημαντική ώστε να έχετε “κάτι να περιμένετε”, ειδικά τις στιγμές που ο ένας λείπει από τον άλλον πολύ και νιώθετε πως είστε σε ένα αδιέξοδο. Επιπλέον, με ένα καλό πρόγραμμα θα μπορείτε να μην χάνετε σημαντικές στιγμές από τη ζωή του άλλου και να μοιράζεστε ακόμη περισσότερες αναμνήσεις.
*Από την Αγγελική Τζάνου, BSc Ψυχολογία – MSc Ψυχολογία Υγείας, Γνωσιακή- Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία – S∈x Therapy