Πεντανόστιμο στήθος κοτόπουλου κομμένο σε λωρίδες, με μανιτάρια σε μια υπέροχη σάλτσα στο φούρνο. Μια εύκολη συνταγή (από εδώ) με το αντίστοιχο βίντεο για να δείτε και οι αρχάριοι την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα, για να γευτείτε ένα απίστευτα τρυφερό κοτόπουλο και που θα απολαύσετε κάθε μπουκιά! Απλά δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
- 4 μεγάλα ή 5 μέτρια στήθη φιλέτο κοτόπουλο, κομμένα σε λωρίδες 2,5 εκ.
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 450 γρ. μανιτάρια φρέσκα, κομμένα σε φέτες
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
Για τη κρεμώδη σάλτσα:
- 3 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
- 3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ½ φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
- 1 κ.σ. χυμό φρέσκου λεμονιού
- αλάτι πιπέρι
- 1/2 φλ. τσαγιού γάλα
- 1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης
Εκτέλεση συνταγής
- Κόβετε τα στήθη κοτόπουλο σε λωρίδες πάχους 2,5 εκ. Τις αλατοπιπερώνετε και τις καλύπτετε με το αλεύρι καλά, απ” όλες τις πλευρές. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε καλά το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και σοτάρετε τις λωρίδες κοτόπουλου, σε παρτίδες, μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα απ” όλες τις πλευρές. Μεταφέρετε τις σοταρισμένες λωρίδες σε ένα πυρέξ με διάσταση βάσης 33×23 εκ. περίπου και το αφήνετε στην άκρη.
- Σκουπίζετε το ζεστό τηγάνι με χαρτί κουζίνας, το ξαναβάζετε στη φωτιά, προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνετε τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα αλατίζετε ελαφρώς και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν και γυαλίσουν. Ρίχνετε και το σκόρδο, συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1-2 λ και στη συνέχεια ρίχνετε το μείγμα, ομοιόμορφα, στο πυρέξ πάνω από τις λωρίδες κοτόπουλου.
Για τη κρεμώδη σάλτσα: Σε μια μέτρια κατσαρόλα (ή ακόμα και στο ίδιο τηγάνι που χρησιμοποιήσατε), ρίχνετε το βούτυρο και και μόλις λιώσει προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε με αυγοδάρτη για 1-2 λ περίπου ή μέχρι να ενσωματωθεί και “πάρει” ένα ελαφρώς χρυσαφένιο χρώμα.
Προσθέτετε σταδιακά το 1 ½ φλ. ζωμό κοτόπουλου, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι. Ρίχνετε το χυμό λεμονιού, 1 πρέζα αλάτι και πιπέρι και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να αρχίσει να πήζει ελαφρώς.
Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτριο προς χαμηλό, προσθέτετε το γάλα και τη κρέμα γάλακτος και σιγοβράζετε το μείγμα ανακατεύοντας μέχρι να ζεσταθεί πολύ καλά. Το αποσύρετε από τη φωτιά και το ρίχνετε ομοιόμορφα, στο πυρέξ πάνω από το κοτόπουλο και το μείγμα μανιταριών.
Καλύπτετε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό σας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 45 λ. Το σερβίρετε ζεστό με συνοδευτικό επιλογής σας με πατάτες τηγανιτές, ή πουρέ ή ζυμαρικά ή ρύζι.