Όταν ένα πεντανόστιμο μοσχομυριστό μοσχαράκι κοκκινιστό που λιώνει στο στόμα συναντιέται με το πιο αγαπημένο λαχανικό, τη μελιτζάνα, τότε το αποτέλεσμα αυτού του γευστικότατου συνδυασμού απλά γίνεται η γευστική αποθέωση του ουρανίσκου.
Μια απλή και εύκολη συνταγή για ένα λαχταριστό πιάτο που σίγουρα θα εντυπωσιάσει όσους το γευτούν. Δοκιμάστε το!!!
Advertisements
Υλικά συνταγής
- 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 3 μελιτζάνες φλάσκες (περίπου 600 γρ., σύνολο), κομμένες σε κύβους 3 εκ.
- 800 γρ. μοσχαρίσιο κρέας από χτένι σπάλας ή κιλότο ή ποντίκι, κομμένο σε κύβους 3 εκ.
- 2-3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένα σε μικρά καρεδάκια
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κ.σ. κύμινο
- 2 κ.γ. κόλιανδρο
- 1 κ.γ. ανάμεικτα μπαχαρικά σε σκόνη κανέλα, γαρίφαλο και μοσχοκάρυδο ή μπαχάρι
- ½ φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
- 70 γρ. (¼ φλ.) πελτέ ντομάτας (αν βάλετε λιγότερο θα προσθέσετε και άλλες φρέσκες ντομάτες σε κομμάτια)
- 4 μέτριες ώριμες ντομάτες, χωρίς τη φλούδα, χοντροκομμένες σε κομμάτια
- 1 γεμάτο κ.γ. ζάχαρη
- 1 ½ φλ. τσαγιού ζωμό κότας
- αλάτι πιπέρι
- 3 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μαϊντανού
- ρύζι μακρύκοκο για συνοδευτικό
Εκτέλεση συνταγής
- Κόβετε το κρέας σε μερίδες και το πασπαλίζετε με το αλεύρι. Σε μια μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνετε το 1/3 φλ. ελαιόλαδο, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε τα κομμάτια κρέατος σταδιακά, λίγα τη φορά, για 3 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς απ” όλες τις πλευρές. Τα μεταφέρετε με τρυπητή κουτάλα σε μπολ.
- Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή και στην ίδια κατσαρόλα με το ζεστό λάδι ρίχνετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σοτάρετε, ανακατεύοντας περιστασιακά, για 7-8 λ. Ρίχνετε και το σκόρδο, ανακατεύετε για 1-2 λ και προσθέτετε το κύμινο, το κόλλιανδρο και τα ανάμικτα μπαχαρικά και συνεχίζετε το ανακάτεμα για ½ λ να βγάλουν τα αρώματά τους.
- Στη συνέχεια σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί ρίχνετε το πελτέ και ανακατεύετε τρίβοντάς τον ελαφρώς στη βάση της κατσαρόλα για ½ λ περίπου. Ξαναβάζετε στη κατσαρόλα το σοταρισμένο κρέας με τους ζωμούς του, τις φρέσκες ντομάτες σε κομματάκια, τη ζάχαρη και το 1 ½ φλ. τσαγιού ζωμό κότας.
- Μόλις πάρει βράση το φαγητό, μειώνετε τη θερμοκρασία στο πολύ χαμηλό, σκεπάζετε τη κατσαρόλα με το καπάκι της και το σιγοβράζετε για 1 ώρα. Στη 1 ώρα βρασίματος αλατοπιπερώνετε το φαγητό σας, ξανασκεπάζετε τη κατσαρόλα με το καπάκι του και συνεχίζετε το σιγομαγείρεμα, ανακατεύοντας περιστασιακά, για άλλα 45-50 λ. Αν απαιτείται προσθέστε πολύ λίγο ακόμα ζεστό ζωμό κότας ή νερό.
- Εν τω μεταξύ, όσο σιγοβράζει το κρέας σας ετοιμάζετε τις μελιτζάνες. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνετε το 1/3 από το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σε μέτρια θερμοκρασία και τηγανίζετε σε 3 δόσεις τους κύβους μελιτζάνας, αλατισμένους ελαφρώς, για 3-4 λ περίπου η κάθε δόση μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Τις μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ. Αν απαιτηθεί προσθέτετε λίγο ακόμα ελαιόλαδο φροντίζοντας να ζεσταίνεται καλά πριν βάλετε την επόμενη δόση.
- Εναλλακτικά, για πιο ελαφριά γεύση, απλώνετε τους κύβους μελιτζάνας στο μεγάλο ταψί του φούρνου σας και με ένα πινέλο τις αλείφετε καλά με ελαιόλαδο. Τις αλατίζετε και τις ψήνετε σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο για 15 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Είκοσι περίπου λεπτά πριν βράσει καλά το κρέας σας ρίχνετε τις μελιτζάνες στη κατσαρόλα με το κρέας ανακινείτε καλά τη κατσαρόλα για να ενσωματωθούν οι μελιτζάνες μέσα στη σάλτσα και στο κρέας και συνεχίζετε το μαγείρεμα με ξεσκέπαστη κατσαρόλα μέχρι να γίνει πολύ τρυφερό το κρέας σας και σωθούν τα υγρά της σάλτσα σας και μείνει με το λαδάκι της. Σερβίρετε ζεστό το φαγητό σας πασπαλισμένο με το μαϊντανό και το συνοδεύετε προαιρετικά με άσπρο ρύζι.
Advertisements