Μην χασετε

Πολύποδες Παχέος Εντέρου: Η διατροφή που θα μας προφυλάξει από τη δημιουργία τους

Οι πολύποδες του παχέος εντέρου είναι μικροί όγκοι (προεξοχές) οι οποίοι ξεκινούν από την εσωτερική επιφάνεια του τοιχώματος του παχέος εντέρου και προβάλλουν μέσα στον αυλό του. Είναι αρκετά συχνοί και ανευρίσκονται στο 40% περίπου του πληθυσμού. Δεν πρόκειται για κακοήθεις όγκους, ωστόσο – εάν δεν αφαιρεθούν – υπάρχει η πιθανότητα να μεταλλαχθούν σε κακοήθεις.

Για τη δημιουργία των πολυπόδων ενοχοποιείται – σε μεγάλο ποσοστό – η διατροφή μας και κυρίως, όσες τροφές αυξάνουν τις πιθανότητες πρόκλησης φλεγμονών. Τέτοιες είναι το κόκκινο κρέας, τα αλλαντικά και τα γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά.

Στις αντιφλεγμονώδεις τροφές κατατάσσονται τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά,ενώ σε «ουδέτερο» χώρο βρίσκονται το κοτόπουλο και το ψάρι.

Μετά την ενδοσκοπική πολυπεκτομή οι γαστρεντερολόγοι συστήνουν υδαρή φαγητά όπως σούπες (π.χ.φιδέ) και κατανάλωσης αρκετής ποσότητας ύδατος και διαφόρων χυμών και ροφημάτων (βότανα, καφέ, τσάι).

Advertisements

Συνήθως πάνω από 12 κούπες υγρών ημερησίως. Όλα αυτά βοηθούν ώστε τα κόπρανα να μην γίνονται σκληρά και να μην προκληθεί δυσκοιλιότητα που θα μπορούσε να ερεθίσει και την περιοχή της εκτομής του πολύποδα.

Ενημερωτικά σημειώνεται ότι για την θεραπεία του έλκους του στομάχου καλή τροφή θεωρείται το λάχανο και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά τα οποία περιέχουν σημαντικές ποσότητες του αμινοξέος μεθυλμεθειονίνη που ονομάζεται και βιταμίνη U.

NOTES για Διατροφή @ Ευζωία, Κωνσταντίνος Σφλώμος, Εκδόσεις Τσότρας


ΠΗΓΗ

 

Advertisements

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα