Όταν το βάρος μας ξεφεύγει από τα επιτρεπτά νούμερα στη ζυγαριά μας, το σώμα μας είναι σαν να ξεκινά να μας κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν.
Και δυστυχώς, η αλήθεια είναι πως αν δεν βάλεις φρένο στην υπερκατανάλωση τροφής, τα δύο έξτρα κιλά, σύντομα θα γίνουν πέντε και ούτε που θα καταλάβεις πώς έφτασες να ξεπερνάς κατά δέκα κιλά το συνηθισμένο σου βάρος. Όταν ξεκινάς να παίρνεις κιλά, συνήθως το πρώτο που σκέφτεσαι δεν είναι να κόψεις το φαγητό αλλά να το ρίξεις στην σωματική άσκηση.
Πόσο σωστή αντίληψη, έχεις όμως, όσον αφορά στο τι ακριβώς είναι εκείνο που παίζει πρωταρχικό ρόλο στην καύση θερμίδων και λίπους και συνεπώς στην απώλεια βάρους; Είναι η γυμναστική ή η δίαιτα; Και όπου δίαιτα, εννοούμε φυσικά την ισορροπημένη διατροφή και όχι τις εξαντλητικές στερήσεις.
Σύμφωνα με τους ειδικούς και τα δύο. Σε συγκεκριμένη αναλογία όμως. Και κάπου εδώ ερχόμαστε στον «χρυσό» κανόνα για αδυνάτισμα που είναι γνωστός ως «80-20».
Πρόκειται για την αναλογία σωστής διατροφής και γυμναστικής στην προσπάθειά σου να χάσεις βάρος: To 80% του επιθυμητού αποτελέσματος βασίζεται στη διατροφή σου και μόλις το 20% στη σωματική άσκηση!
Αυτό σημαίνει πως ακόμα και αν καίμε στον διάδρομο γυμναστικής 900 – 1000 θερμίδες ημερησίως, δεν πρόκειται να δούμε διαφορά στη ζυγαριά μας αν δεν προσέξουμε ώστε να μειώσουμε τις θερμίδες και τα κακά λιπαρά από τα πιάτα μας.
Φυσικά, κανείς δεν λέει να στερούμαστε τα πάντα, όταν όμως μιλάμε για απώλεια βάρους, απαιτούνται και… μικρές θυσίες.
Μία από αυτές είναι –για παράδειγμα- να μην φάμε ένα μεγάλο κομμάτι τούρτας το βράδυ, αλλά να αρκεστούμε σε μία κουταλιά.
Κάποια άλλη, μπορεί να μας αναγκάσει να μην βγούμε έξω για φαγητό αλλά να προτιμήσουμε να φάμε τη σπιτική μας σαλάτα.
Όλα αυτά βέβαια έχοντας ως στόχο την επιστροφή μας σε ένα συγκεκριμένο νούμερο ρούχων, για όσο διάστημα χρειάζεται.
Συνεπώς, λοιπόν, θα πρέπει να μάθουμε να μην χρησιμοποιούμε τη γυμναστική ως τρόπο «άφεσης αμαρτιών» κάθε φορά που τρώμε περισσότερο αλλά σαν συμπληρωματική βοήθεια στην απώλεια κιλών. Το «80-20» είναι εξαιρετικά σημαντικό στην όλη διαδικασία.