Λεμονάτες μπουκιές μοσχαριού με πουρέ μελιτζάνες. Ένα υπέροχο, πεντανόστιμο πιάτο με τη πληθωρική γεύση του λεμονάτου κρέατος σε συνδυασμό με έναν αφράτο πουρέ μελιτζάνας (χουνκιάρ). Μια απλή και εύκολη συνταγή του Ηλ. Μαμαλάκη για ένα πιάτο που θα απολαύσετε στο οικογενειακό αλλά και επίσημο τραπέζι σας.
Υλικά συνταγής
Για το μοσχάρι
- 1½ κιλό μοσχαρίσια ελιά, σε μέτρια κομμάτια
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι λιωμένο στο μπλέντερ
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. γλυκάνισο κοπανισμένο
- 1 ποτήρι νερού λευκό κρασί
- 1 λεμονιού το χυμό και το ξύσμα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πουρές μελιτζάνας (χουνκιάρ)
- 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
- 1 φλιτζανάκι του καφέ κρέμα γάλακτος
- 1 φλ. τσαγιού παρμεζάνα ψιλοτριμμένη
- 3 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Για το μοσχάρι:
Σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό, χωρίς αλάτι, που κοχλάζει ρίχνετε τα κομματάκια του μοσχαριού και τα βράζετε, σε μέτρια φωτιά για 30-40 λ. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και μόλις μισοκρυώσουν τα στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί.
Μετά τα σοτάρετε σε μεγάλη κατσαρόλα με το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας διαρκώς, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν απ” όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύετε καλά για 1-2 λ και ρίχνετε αμέσως τον κοπανισμένο γλυκάνισο και το πιπέρι.
Προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύετε ρίχνετε το λευκό κρασί και ένα νεροπότηρο νερό (ή ζωμό βοδινού ή κότας) και μόλις πάρουν βράση σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι, μειώνετε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράζετε για 1:15 λ περίπου ή μέχρι το κρέας να γίνει τρυφερό. Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του βρασίματος προσθέστε λίγο ακόμα νερό. Λίγα λεπτά πριν το τέλος το βρασίματος ρίχνετε το αλάτι.
Για το πουρέ μελιτζάνας:
Ψήνετε τις μελιτζάνες στους 220 βαθμούς στο γκριλ, αφού πρώτα τις έχετε τρυπήσει με ένα μαχαιράκι σε 6-7 σημεία. Μόλις ψηθούν και μαλακώσουν τις ξεφλουδίζετε και τις βάζετε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν. Μετά τις ρίχνετε σε μια βαθιά σαλατιέρα και τις κόβετε με ένα μαχαίρι όσο μπορείτε σε μικρά κομμάτια.
Προσθέτετε τη κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε καλά και γρήγορα με ένα πιρούνι για να πολτοποιηθούν οι μελιτζάνες. Ζεσταίνετε το φρέσκο βούτυρο, το ρίχνετε μέσα στις μελιτζάνες, προσθέτετε την παρμεζάνα, μπόλικο πιπέρι και αλάτι μετά από δοκιμή. Σερβίρετε τον πουρέ μελιτζάνας μαζί με μπόλικο λεμονάτο μοσχαράκι.