Μην χασετε

Μεσοθεραπεία προσώπου ή σώματος: Τι είναι και ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι

Τα τελευταία χρόνια η αισθητική ιατρική έχει κάνει άλματα προόδου, προσφέροντας μας νέες, αποτελεσματικές θεραπείες και μεθόδους αναζωογόνησης. Μια από αυτές είναι και η μεσοθεραπεία προσώπου ή σώματος, η οποία έχει γίνει εξαιρετικά περιζήτητη στις γυναίκες που θέλουν να διατηρήσουν τη φρεσκάδα της επιδερμίδας τους και να προλάβουν τα σημάδια της γήρανσης.

Τι είναι η μεσοθεραπεία;

Πρόκειται για μια μη επεμβατική θεραπεία με πολλαπλά οφέλη για το δέρμα, που εφαρμόζεται με ενέσιμο ή μη τρόπο. Η μεσοθεραπεία προσώπου και ματιών αναζωογονεί το δέρμα, επαναφέρει την ελαστικότητα του, προσφέρει ενυδάτωση και κάνει την επιδερμίδα πιο λαμπερή χωρίς σημάδια γήρανσης όπως ρυτίδες. Από την άλλη μεριά, η εφαρμογή της στο σώμα ή τα μαλλιά, μειώνει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας και καταπολεμά την τριχόπτωση – αλωπεκία, αντίστοιχα.

Η ενέσιμη μορφή της μεσοθεραπείας γίνεται με μικροενέσεις που περιέχουν ένα μείγμα από μέταλλα, βιταμίνες, αμινοξέα και φαρμακευτικές ουσίες. Κάποιες φορές μάλιστα το μείγμα περιέχει οργανικό πυρίτιο και υαλουρονικό οξύ, το οποίο είναι πιο λεπτόρρευστο από αυτό που χρησιμοποιείται στην ομώνυμη θεραπεία.

Η χρήση του υαλουρονικού οξέος στο σκεύασμα της μεσοθεραπείας δεν βοηθά στην πλήρωση και την εξάλειψη των ρυτίδων, αλλά έλκει περισσότερο τα μόρια του νερού ππροσφέροντας βαθύτερη ενυδάτωση και αναζωογόνηση στο δέρμα.

Advertisements

Πέρα όμως από τις ευεργετικές ουσίες που περιέχει το κοκτέιλ το οποίο εκχύνεται στο μεσόδερμα (χόριο), δηλαδή ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα, τα μικρά αυτά τσιμπήματα διεγείρουν και αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου.

Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι αναίμακτη και δεν έχει χρόνο αποθεραπείας, ενώ μπορεί να εφαρμοστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Μάλιστα, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει από την ίδια ή την επόμενη κιόλας μέρα στην καθημερινότητα του χωρίς κανένα πρόβλημα. Το μόνο που θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας είναι η χρήση αντιηλιακής κρέμας για κάποιες ημέρες μετά την εφαρμογή.

Βέβαια, υπάρχουν πάντα και οι εξαιρέσεις. Ενδέχεται λοιπόν να εμφανιστούν μικρές εκχυμώσεις λόγω της εισχώρησης της βελόνας. Αυτό ωστόσο είναι προσωρινό, συμβαίνει σε άτομα με ευαίσθητο δέρμα και μπορεί να καλυφθεί πολύ εύκολα με λίγο makeup.

Κατά τη διάρκεια της μεσοθεραπείας ο πόνος που θα νιώσετε είναι ανεπαίσθητος, καθώς πριν την εφαρμογή της χρησιμοποιείται μια αναισθητική κρέμα.

Από την άλλη μεριά, η μη ενέσιμη μέθοδος είναι η μεσοθεραπεία με ρόλερ και η Dermapen. Στην πρώτη, η έκχυση του ειδικού μείγματος γίνεται μέσω ειδικών καναλιών που δημιουργούνται με τη χρήση ενός ρόλερ (μικρός κύλινδρος με λεπτές ακίδες). Ενώ στη δεύτερη με μια ειδική συσκευή micro-needling (κεφαλή με 12 μικροσκοπικές λεπτές βελόνες).

Advertisements

Ποια η διαφορά της απλής με την αυτόλογη μεσοθεραπεία προσώπου ή σώματος (PRP);

Πέρα από την κλασσική μεσοθεραπεία με το μείγμα των σκευασμάτων υπάρχει και η αυτόλογη. Η εν λόγω θεραπεία αξιοποιεί το πλάσμα που υπάρχει στο αίμα του ενδιαφερόμενου, χρησιμοποιώντας το αντί για το κοκτέιλ ουσιών. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, πριν ξεκινήσει η εφαρμογή γίνεται αιμοληψία περίπου 10 ml αίματος από τον ιατρό.

Πιο συγκεκριμένα, η μέθοδος αυτή εκμεταλλεύεται τους αυξητικούς παράγοντες των ενεργοποιημένων αιμοπεταλίων, για να ενεργοποιήσει την παραγωγή κολλαγόνου και την κυτταρική αναγέννηση.

Ποιο ρόλο έχει το οργανικό πυρίτιο στη μεσοθεραπεία;

Μετά το υαλουρονικό οξύ, το οργανικό πυρίτιο αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αντιγηραντικά συστατικά στη μέθοδο της μεσοθεραπείας. Πρόκειται για μια ουσία που υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά με το πέρας του χρόνου μειώνεται σε ποσότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την χαλάρωση του δέρματος, την μείωση του συνδετικού ιστού, αλλά και την λέπτυνση των τριχών.

Ο βασικός του ρόλος είναι η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστικών ινών, η αντιοξειδωτική του δράση, αλλά και η ενυδάτωση της επιδερμίδας, δεσμεύοντας τα μόρια του νερού. Αυξάνοντας λοιπόν την ποσότητα του στο δέρμα, αυτό συσφίγγεται, διεγείρονται τα κύτταρα, αδρανοποιούνται οι ελεύθερες ρίζες και μειώνονται οι ρυτίδες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το οργανικό πυρίτιο που χρησιμοποιείται στον τομέα της ομορφιάς (καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής περιποίησης) θεωρείται ασφαλές για χρήση. Ωστόσο η μακροχρόνια χρήση του ενδέχεται να μειώσει την βιταμίνη Β1. Επίσης, η χρήση του οργανικού πυριτίου θα πρέπει να αποφεύγεται από διαβητικούς, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες ή γυναίκες που θηλάζουν. Όπως επίσης και από άτομα που έχουν οιδήματα παθολογικής φύσης.

Σε ποια σημεία εφαρμόζεται η μεσοθεραπεία;

Όπως ήδη αναφέραμε η μεσοθεραπεία μπορεί να γίνει σχεδόν σε κάθε μέρος του σώματος.

Advertisements

Περιοχές εφαρμογής:

  • πρόσωπο
  • μάτια
  • λαιμός
  • μαλλιά (τριχωτό κεφαλής)
  • ντεκολτέ
  • χέρια
  • πόδια (μηροί, γλουτοί)
  • κοιλιά

Πόσο διαρκεί μια συνεδρία της μεσοθεραπείας προσώπου ή σώματος και πόσο το αποτέλεσμα της;

Η κάθε συνεδρία προσώπου διαρκεί περίπου 15 λεπτά, ενώ για το σώμα γύρω στα 20 λεπτά. Για την ολοκλήρωση της αρχικής θεραπείας θα χρειαστεί να γίνει ένας κύκλος εφαρμογών της μεθόδου που θα διαλέξετε προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Για τη μεσοθεραπεία προσώπου συνήθως χρειάζονται 3-4 συνεδρίες σε διάστημα 2-4 εβδομάδων. Στη συνέχεια γίνεται μια συντήρηση κάθε 2 με 4 μήνες. Η συχνότητα εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος, την ανταπόκριση της επιδερμίδας και το κοκτέιλ ουσιών που θα χρησιμοποιηθεί.

Η λάμψη, η σύσφιξη και η εξάλειψη – πρόληψη των ρυτίδων με αυτή τη μέθοδο είναι εμφανής από την πρώτη συνεδρία, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται μετά από μερικές ημέρες. Επίσης, η μέθοδος αυτή βοηθά στην ενυδάτωση και την αναζωογόνηση του δέρματος, την βελτίωση των δυσχρωμιών και την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Μάλιστα, η μεσοθεραπεία προσώπου μπορεί να συνδυαστεί εξαιρετικά με ενέσιμο υαλουρονικό ή botox.

Από την άλλη μεριά, η μεσοθεραπεία σώματος απαιτεί 6-8 συνεδρίες κάθε 15 μέρες. Ο ακριβής αριθμός εφαρμογών έχει να κάνει με το μέγεθος και το εύρος του προβλήματος, καθώς και με το αν συνδυάζεται με συστηματική άσκηση και σωστή διατροφή.

Τα αποτελέσματα είναι εμφανή από την πρώτη εβδομάδα και με την πάροδο του χρόνου γίνονται ακόμη πιο αισθητά. Μετά την ολοκλήρωση του αρχικού σχήματος, οι ειδικοί συνιστούν μια συντήρηση κάθε 4 μήνες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η χαλάρωση και να διατηρηθεί η σφριγηλότητα του σώματος, μειώνοντας αισθητά το τοπικό πάχος και την κυτταρίτιδα.

Τέλος, υπάρχει και η μεσοθεραπεία μαλλιών κυρίως για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης και της αλωπεκίας. Μπορεί βέβαια να εφαρμοστεί και για την αναδόμηση της αδύναμης τρίχας, την ενυδάτωση του τριχωτού της κεφαλής και την μείωση της πιτυρίδας. Η συχνότητα των εφαρμογών είναι κάθε 4-6 εβδομάδες τους 6 πρώτους μήνες και το αποτέλεσμα συντηρείται με 1 συνεδρία ανά εξάμηνο.

Τι πρέπει να κάνετε πριν την εφαρμογή της μεσοθεραπείας

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να βρείτε τον κατάλληλο γιατρό. Αυτόν που σας εμπνέει εμπιστοσύνη και για τον οποίο έχετε μάθει καλές κριτικές. Κανονίστε ένα ραντεβού μαζί του και συζητήστε εκτενώς τι θέλετε να κάνετε. Μην παραλείψετε να τον ενημερώσετε για τυχόν αλλεργίες, ευαισθησίες στο δέρμα ή λήψη φαρμάκων. Ο γιατρός θα σας προτείνει τις εναλλακτικές μεθόδους που είναι ιδανικές γι’ αυτό που σας ενδιαφέρει και θα σας πληροφορήσει για τους σχετικούς κινδύνους ή περιορισμούς που υπάρχουν. Έτσι, θα μπορέσετε μαζί να καταλήξετε στην κατάλληλη μορφή μεσοθεραπείας που σας ταιριάζει και να πληροφορηθείτε για το κόστος της.

Από εκεί και πέρα, θα σας δώσει κάποιες συμβουλές, προκειμένου να προετοιμαστείτε σωστά για να είναι ασφαλής και επιτυχημένη η θεραπεία. Μερικές εξ αυτών είναι η αποφυγή της κατανάλωσης ασπιρίνης για τουλάχιστον 2 εβδομάδες, αλλά και η μη χρήση μακιγιάζ ή αρώματος πριν την εφαρμογή. Επίσης, για να κάνετε την προγραμματισμένη μεσοθεραπεία σας, θα πρέπει να είστε υγιής, για παράδειγμα να μην έχετε βήχα, πονοκέφαλο, γρίπη.

Κατά την αποθεραπεία

Σε περίπτωση που το δέρμα σας παρουσιάσει πρήξιμο ή εκχυμώσεις (κοκκινίλες και μώλωπες) θα πρέπει να τις αντιμετωπίσετε με φυσικό τρόπο. Χρησιμοποιήστε πάγο, παγωμένα σακουλάκια τσαγιού ή ξύδι και κάντε κομπρέσες. Το οίδημα θα υποχωρήσει πολύ πιο γρήγορα.

Αν πάλι νιώσετε έντονο και μη ανεκτό πόνο, τότε πάρτε κάποιο αναλγητικό.

Κίνδυνοι και παρενέργειες της μεσοθεραπείας προσώπου

Σε γενικές γραμμές η μεσοθεραπεία είναι μια αισθητική μέθοδος χωρίς κινδύνους και πόνο. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων με ευαίσθητο δέρμα που εμφανίζουν ελαφρύ πόνο, ήπιο οίδημα, κνησμό και εκχυμώσεις. Όλα αυτά όμως είναι παροδικά και φεύγουν μετά από μερικές ώρες ή την επόμενη ημέρα.

Προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα και μολύνσεις, θα πρέπει να φροντίσετε την υγιεινή της περιοχής διατηρώντας την πλήρως καθαρή. Σε περίπτωση πάντως που προκύψει ένα τέτοιο πρόβλημα, μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβίωση κατόπιν υπόδειξης του γιατρού σας.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα