«Βαρέθηκα να κάνω ξανά και ξανά το ίδιο λάθος». Πόση απογοήτευση μπορεί να κρύβει αυτή η δήλωση; Μήπως σας εκφράζει; Αν ναι, μπορεί να σκέφτεστε ότι είστε ο μοναδικός άνθρωπός που δεν μαθαίνει ποτέ από τα λάθη του… Φυσικά, δεν είναι έτσι! Στο συγκεκριμένο άρθρο θα βρείτε συμβουλές για να αντιμετωπίσετε ένα ευρύ φάσμα επαναλαμβανόμενων λαθών, όπως:
- Η υπερκατανάλωση τροφής
- Η τάση να αγνοείτε τον ένστικτό σας όταν σας «φωνάζει» να πείτε όχι ή να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας
- Ο ορισμός λάθος προτεραιοτήτων
- Η αγορά πραγμάτων που δεν χρειάζεστε
- Οι τσακωμοί με τα παιδιά σας ή τον σύντροφό σας, λόγω του εκνευρισμού από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η πίεση στη δουλειά.
-
Το να ορκίζεστε ότι δεν θα το ξανακάνετε είναι μία λανθασμένη προσέγγιση.
Είναι Χριστούγεννα και έχετε ξοδέψει όλα σας τα χρήματα σε δώρα για τον εαυτό σας και για τους αγαπημένους σας. Οι μέρες που θα ακολουθήσουν μέχρι να πάρετε τον επόμενο μισθό θα είναι πολύ δύσκολες… Νιώθετε τόσο άσχημα που δεν μπορέσατε να συγκρατηθείτε και ορκίζεστε στον εαυτό σας ότι δεν θα ξανακυλήσετε. Έρχονται τα επόμενα Χριστούγεννα και τι έκπληξη; Πάλι τα ίδια… Σκέφτεστε: «Μα γιατί»;
Παραδόξως, η αλλαγή των επαναλαμβανόμενων μοτίβων συμπεριφοράς είναι πιθανότερο να επιτευχθεί αν υποθέσετε ότι θα κάνετε πάλι το ίδιο λάθος. Αν το κάνετε αυτό, μπορείτε να εστιάσετε στην ανάπτυξη πρακτικών στρατηγικών που θα σας βοηθήσουν να κάνετε λιγότερο σοβαρά λάθη και με μικρότερη συχνότητα. Αυτό τείνει να είναι μια πιο επιτυχημένη προσέγγιση συνολικά.
-
Αναπτύξτε στρατηγικές πρόληψης.
Ας πούμε ότι γνωρίζετε ότι καταλήγετε να τρώτε «του σκασμού» όταν φτάνετε στο σημείο να «πεθαίνετε από την πείνα». Ποια στρατηγική θα πρέπει να αναπτύξετε ώστε για να μην βρεθείτε ξανά στη θέση να παραγγέλνετε 3 σουβλάκια με απ’ όλα για μεσημεριανό…;
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι είστε στη δουλεία και έχετε ορίσει ότι θα σταματήσετε για μεσημεριανό στις 2 μ.μ., μια ώρα που συνήθως δεν πεινάτε ακόμα τόσο πολύ. Αν όμως το σύνηθες είναι να σας πηγαίνει η δουλειά πίσω και να καταλήγετε να τρώτε στις 3 ή στις 4, τότε υπάρχει πρόβλημα, που απαιτεί μία αναπροσαρμογή του προγράμματός σας. Για παράδειγμα, δεν θα πρέπει μισή ώρα νωρίτερα να ξεκινάτε μία δουλειά ή οποία γνωρίζετε ότι θα απαιτήσει περισσότερα από 30 λεπτά για να ολοκληρωθεί.
-
Διαφυλάξτε τον χρόνο και την ψυχική ενέργεια σας.
Το παράδειγμα που αναλύθηκε στο αμέσως προηγούμενο βήμα μπορεί να φαίνεται απλοϊκό, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι. Η βελτίωση της συμπεριφοράς μας δεν θα συμβεί έτσι απλά. Η επιτυχία απαιτεί τα ακόλουθα: σκέψη για τις στρατηγικές που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε, την απόφαση για το τι τελικά θα δοκιμάσετε, την υλοποίηση των ιδεών σας και, συχνά, την αντιμετώπιση των προβλημάτων όταν οι στρατηγικές που έχετε επιλέξει δεν λειτουργούν.
Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν ενώ τρέχετε για τη δουλειά ή πολύ αργά βράδυ που κουρασμένοι πια από όλες τις καθημερινές υποχρεώσεις το μόνο που θέλετε να κάνετε είναι να χαζέψετε ένα ανάλαφρο πρόγραμμα στην τηλεόραση.
Στην πραγματική ζωή δεν έχουμε πάντα τον χρόνο ή τον διανοητικό χώρο για να αντιμετωπίσουμε προσεκτικά τις κακές μας συνήθειες. Αυτό είναι φυσιολογικό. Ωστόσο, αν δεν βρείτε τον χώρο, τον χρόνο και την ενέργεια μάλλον δεν θα μπορέσετε να κάνετε την αλλαγή.
-
Αναπτύξτε στρατηγικές για την ελαχιστοποίηση της βλάβης.
Ακόμα και οι καλύτερες στρατηγικές μπορεί να οδηγήσουν σε αποτυχία, επομένως χρειάζεστε ένα σχέδιο για την ελαχιστοποίηση βλαβών.
-
Κατανοήστε τις «φαινομενικά άσχετες αποφάσεις».
Οι φαινομενικά άσχετες αποφάσεις είναι εκείνες που μας οδηγούν στην αποτυχία, παρόλο που φαίνονται σχετικά αβλαβείς. Για παράδειγμα, προσπαθείτε να μειώσετε την υπερφαγία και σχεδιάζετε να κάνετε ένα πάρτι. Ρεαλιστικά γνωρίζετε ότι κάθε φορά που οργανώνεται μια τέτοια εκδήλωση καταλήγετε να φάτε πολύ. Η λύση φυσικά δεν είναι να μην κάνετε το πάρτι, αλλά μάλλον να βρείτε νέες στρατηγικές που θα σας κρατήσουν κοντά στον στόχο σας.