Προσέχεις όσο μπορείς τη διατροφή σου και γυμνάζεσαι αλλά παρόλα αυτά δεν βλέπεις στον καθρέφτη και τη ζυγαριά το αποτέλεσμα που θέλεις.
Ίσως φταίει ότι κάνεις μερικά πολύ συνηθισμένα λάθη, όπως:
Κάνεις μια ώρα γυμναστική και περνάς την υπόλοιπη μέρα καθιστή
Η γυμναστική είναι κάτι πολύ καλό που κάνεις για τον εαυτό σου, όμως ακόμα κι ένα δυναμικό πρόγραμμα άσκησης δεν θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος αν δεν συνοδεύεται από προσεκτική διατροφή.
Επιπλέον, εάν στην καθημερινότητά σου κάνεις κυρίως καθιστική ζωή, η ώρα που περνάς στο γυμναστήριο είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή για να μπορέσεις να διατηρήσεις τη σιλουέτα σου. Εστίασε σε αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν “θερμογένεση χωρίς άσκηση” (non-exercise activity thermogenesis) και αναφέρεται στο ποσό της ενέργειας που καις για απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα ή οι δουλειές του σπιτιού. Βάλε, για παράδειγμα, στόχο να κάνεις τουλάχιστον 10.000 βήματα την ημέρα.
Τρως ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες
Ακόμα κι αν προσέχεις να μην πάρεις πολλές θερμίδες με τη διατροφή σου, όταν δεν είσαι επιλεκτική στις τροφές που θα σου δώσουν την ενέργεια που χρειάζεσαι μπορεί να παχαίνεις αντί να αδυνατίζεις.
Όταν καταναλώνεις τροφές που περιέχουν ζάχαρη ή επεξεργασμένους υδατάνθρακες (όπως τα μπισκότα και το λευκό ψωμί) αυξάνονται τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα κάτι που συνδέεται άμεσα με την πρόσληψη βάρους. Είναι δηλαδή, πολύ προτιμότερο να φας μεγαλύτερη ποσότητα από κάτι που περιέχει κυρίως πρωτεΐνη και φυτικές ίνες από το να στερηθείς ένα κανονικό γεύμα προκειμένου να απολαύσεις ένα κομμάτι σοκολάτα.
Επιπλέον, τα γλυκά ανοίγουν την όρεξη, που σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να μην περιοριστείς σε ένα κομμάτι! Εάν αποκλείσεις αυτές τις τροφές από την καθημερινή διατροφή σου και τις απολαμβάνεις μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, θα δεις διαφορά όχι μόνο στο σώμα σου αλλά και στη διάθεσή σου.
Πίνεις τις περισσότερες θερμίδες της ημέρας
Εάν πίνεις καθημερινά αναψυκτικά, κρασί, μπίρα κι άλλα αλκοολούχα ή μη ποτά, αλλά και χυμούς ή smoothies, δύσκολα θα καταφέρεις να ελέγξεις τον αριθμό θερμίδων που καταναλώνεις. Το χειρότερο όμως είναι ότι τα περισσότερα από αυτά -όπως το αλκοόλ και τα αναψυκτικά- περιέχουν “κενές” θερμίδες, δηλαδή δεν έχουν καμία απολύτως θρεπτική αξία. Ιδιαίτερα το αλκοόλ προκαλεί συγκέντρωση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.