Ζουμερό χοιρινό μπούτι στον φούρνο με πατάτες baby: Μια λαχταριστή συνταγή που σίγουρα θα ξαναφτιάξετε!
Από τον Άκη Πετρετζίκη
Συστατικά
- 2 1/2 κιλά χοιρινό, μπούτι, χωρίς κόκαλο
- 1 κιλό πατάτες baby, βρασμένες
- 2 λεμόνια
- 10 κλ. θυμάρι, φρέσκο
- 20 γρ. ελαιόλαδο
Για την μαρινάδα
- 50 γρ. μουστάρδα, καυτερή
- 50 γρ. μέλι
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. κύμινο
- ξύσμα λεμονιού, από 2 λεμόνια
- πιπέρι
- 3 κύβους λαχανικών
Για το γλάσο
- 120 γρ. μέλι
- 50 γρ. ζάχαρη μαύρη μαλακή
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
- Χτυπάμε στο μούλτι τη μουστάρδα, το μέλι, το ελαιόλαδο, το κύμινο, το ξύσμα, μπόλικο πιπέρι, τους κύβους λαχανικών και αφήνουμε στην άκρη.
- Στον πάγκο εργασίας μας απλώνουμε το μπούτι από την «κακή» πλευρά. Κόβουμε στη μέση (το ανοίγουμε) όχι μέχρι το τέρμα σαν να θέλουμε να σχηματίσουμε έναν φάκελο.
- Χαράσσουμε το κρέας για να ρουφήξει την μαρινάδα μας.
- Ρίχνουμε τη μαρινάδα μέσα στη τσέπη που σχηματίσαμε και φροντίζουμε να πάει παντού.
- Ότι μείνει μπορούμε να το αλείψουμε εξωτερικά.
- Με έναν σπάγκο δένουμε το κρέας μας περιμετρικά σε αρκετά σημεία ώστε να μείνει σταθερό κατά το ψήσιμο και να έχει ωραίο σχήμα.
- Τοποθετούμε το κρέας μας σε ένα ταψάκι που σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
- Σε αυτό το σημείο μπορούμε να αφήσουμε το κρέας μας να μαριναριστεί στο ψυγείο μέχρι και 24 ώρες.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 3 ώρες.
- Λίγο πριν τις 3 ώρες ετοιμάζουμε τις πατάτες και το γλάσο μας.
- Βάζουμε ένα τηγάνι να καίει σε μέτρια φωτιά.
- Πατάμε ελαφρά με το χέρι μας τις ήδη βρασμένες πατάτες και τις προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με το ελαιόλαδο.
- Σοτάρουμε ώστε να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
- Προσθέτουμε το θυμάρι, σβήνουμε με τον χυμό από τα λεμόνια και αφαιρούμε από την φωτιά.
- Βγάζουμε το χοιρινό από τον φούρνο, αφαιρούμε την λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και ρίχνουμε μέσα τις πατάτες.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το μέλι με τη μαύρη ζάχαρη, καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό στα 800 Watt.
- Βγάζουμε τη μεμβράνη από το γλάσο και ανακατεύουμε ώστε να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.
- Κόβουμε τον σπάγκο από το χοιρινό μας, χαράσσουμε με ένα μαχαιράκι και περιχύνουμε με το γλάσο.
- Τοποθετούμε ξανά στον φούρνο στους 200° C στον αέρα για 20-25 λεπτά.
- Σερβίρουμε περιχύνοντας με το ζουμί που έχει μείνει μέσα στο ταψί μας.
Advertisements
Advertisements