Διατροφή και σωστή δίαιτα: Σίγουρα πιστεύετε αυτούς τους 3 μύθους, αλλά κάνετε μεγάλο λάθος
Δείτε τρεις μύθους που σχετίζονται με τη διατροφή και τη δίαιτα για να ξέρετε ποια είναι η αλήθεια σε κάθε περίπτωση:
Μύθος #1: Η πιο υγιής διατροφή είναι εκείνη που έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και είναι πλούσια σε υδατάνθρακες με πολλά δημητριακά ολικής άλεσης
Αρκετές δεκαετίες πριν, σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού άκουγε τους ειδικούς να του συνιστούν ένα τέτοιου τύπου διατροφικό πλάνο.
Παλιότερα, δεν υπήρχε ούτε μία επιστημονική έρευνα που να είχε αποδείξει ότι αυτή η διατροφή μπορούσε πραγματικά να αποτρέψει την φιλασθένεια.
Από τότε, έχουν γίνει πολλές μελέτες υψηλής ανάλυσης, οι οποίες δείχνουν ορισμένα διαφορετικά αποτελέσματα: Η διατροφή αυτή δεν προκαλεί απώλεια βάρους, , ούτε προλαμβάνει απαραίτητα τον καρκίνο, αλλά ούτε και μειώνει από μόνη της τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Μύθος #2: Το αλάτι πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο, ώστε να μειώνει την πίεση αίματος και την πιθανότητα εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Ο μύθος για το αλάτι είναι ακόμα ισχυρός, ακόμη και αν δεν έχει υπάρξει ποτέ οποιαδήποτε μεγάλη επιστημονική υποστήριξη για αυτόν.
Παρά το γεγονός ότι η μείωση αλατιού μπορεί, όντως, να μειώσει την αρτηριακή πίεση κατά 1-5 mm/Hg, κατά μέσο όρο, δεν έχει καμία επίδραση στις καρδιακές προσβολές, τα εγκεφαλικά επεισόδια ή τον θάνατο.
Φυσικά, αν έχετε μία ιατρική πάθηση, όπως υπέρταση, τότε σαφώς και οφείλετε να προσέχετε την ποσότητα αλατιού που καταναλώνετε.
Αλλά σήμερα οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το να πρέπει ΟΛΟΙ, ανεξαρτήτως ειδικών συνθηκών, να μειώσουν στο ελάχιστο την καθημερινή πρόσληψη αλατιού δεν βασίζεται σε καμία επιστημονική απόδειξη. Μια ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ διατροφή είναι πολύ πιο σημαντική από την αυθαίρετη και ακραία μείωση του αλατιού.
Μύθος #3: Είναι προτιμότερο να τρώτε πολλά, μικρά γεύματα όλη την ημέρα για να αυξήσηετε τον μεταβολισμό σας
Υποστηρίζεται συχνά ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να τρώνε πολλά, μικρά γεύματα όλη την ημέρα για να κρατήσουν τον μεταβολισμό τους σε υψηλά επίπεδα.
Αλλά πολλές έρευνες διαφωνούν ξεκάθαρα με αυτό. Το να τρώτε 2-3 βασικά γεύματα την ημέρα έχει το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα επί του συνόλου των θερμίδων που καίγονται σε σχέση με τα 5-6 (ή περισσότερα) μικρότερα γεύματα την ημέρα.
Το να τρώτε συχνά μπορεί να έχει οφέλη για κάποιους ανθρώπους (όπως είναι η μείωση της υπερβολικής πείνας μέσα στην ημέρα), αλλά είναι λάθος να πιστεύετε ότι αυτό επηρεάζει την ποσότητα των θερμίδων που καίτε σε κατάσταση ηρεμίας.
Υπάρχουν ακόμη και μελέτες που δείχνουν ότι τα πολύ συχνά γεύματα μπορεί να έχουν και αντίθετα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, μια νέα μελέτη που βγήκε πρόσφατα δείχνει ότι τα συχνότερα γεύματα αυξάνουν δραματικά το λίπος στο ήπαρ και την κοιλιά σε μια διατροφή υψηλή σε θερμίδες.
Διατροφή | Πατήστε εδώ για να δείτε όλα τα νέα άρθρα που αφορούν την διατροφή της γυναίκας