Κάθε χρόνο, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι γονείς –κυρίως- ξοδεύουν περίπου 80 δις δολάρια για παιδικά παιχνίδια.
Από τη μία οι τύψεις των γονιών ότι δεν περνούν αρκετό χρόνο μαζί με τα παιδιά τους, επομένως με κάποιο τρόπο πρέπει να νοιώσουν καλύτερα, και από την άλλη, οι απαιτήσεις των παιδιών που πληροφορούνται την κυκλοφορία ενός νέου παιχνιδιού σε ανύποπτο χρόνο, έχουν μετατρέψει τα σπίτια σε μικρά καταστήματα παιχνιδιών!
Γιατί όμως τα περισσότερα παιδιά παίζουν ελάχιστα με τα παιχνίδια τους; Γιατί ο ενθουσιασμός τους διαρκεί μέχρι να το αγοράσουν και να ανοίξουν τη συσκευασία;
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, τα παιδιά θεωρούν τα παιχνίδια τους δεδομένα οπότε το ενδιαφέρον τους εξανεμίζεται μόλις τα αποκτήσουν. Εκείνο όμως πουπρέπει να αναρωτηθούν οι γονείς είναι τι πραγματικά χρειάζονται τα παιδιά τους. Γιατί σίγουρα δεν είναι μόνο τα παιχνίδια.
Οι ειδικοί έχουν καταλήξει στα εξής :
1. Φρέσκο καθαρό αέρα: Τα παιδιά πρέπει βγαίνουν έξω από το σπίτι! Πάρτε τους έξω για να τρέξουν, να εξερευνήσουν, να εκτονωθούν.
2. Χρόνο για παιχνίδι: Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να παίξουν χωρίς τον ενήλικα να κοιτάζει το ρολόι του και να τα υπενθυμίζει κάθε τρεις και λίγο: «Σε 5’ λεπτά φεύγουμε».
3. Άνευ όρων αγάπη: Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ό,τι ακόμα κι όταν κάνουν λάθη, αυτό δεν αλλάζει τη σχέση τους μαζί σας. Έχουν ανάγκη να ξέρουν ότι πάντα θα σκέφτεστε το καλύτερο γι’ αυτά.
4. Ελευθερία για να πειραματιστούν: Τα παιδιά είναι γεννημένα… εξερευνητές. Δώστε τους την ευκαιρία να διερευνήσουν και να εξερευνήσουν ελεύθερα, όπου αυτό είναι εφικτό και χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο.
5. Βόλτα στη φύση: Η φύση είναι το καλύτερο παιχνίδι. Πέτρες, νερό, χώμα, γρασίδι, όλα αυτά δεν μπορούν να συγκριθούν με τα καλύτερα παιχνίδια.
6. Προσοχή: Η προσοχή είναι ένα ανεκτίμητο δώρο. Τα παιδιά αποζητούν με κάθε τρόπο την προσοχή μας. Την επόμενη φορά που θα κάνουν κάτι προκαλώντας το θυμό σας, σκεφτείτε μήπως τελικά θέλουν μόνο την προσοχή σας.